Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται οι οικογένειες των πέντε Ελλήνων που έχασαν άδικα τη ζωή τους στο δυστύχημα που είχε η ελληνική ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη.
Αδυνατούν να πιστέψουν το άσχημο παιχνίδι που έπαιξε η μοίρα στα παιδιά τους. Στο τροχαίο δυστύχημα σκοτώθηκαν τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ένας υπαξιωματικός και δύο νοσοκόμες μαζί με άλλα δύο αδέρφια που ήταν διερμηνείς.
«Έμαθα για τους θανάτους από τις ειδήσεις»
Μεταξύ των θυμάτων ο 27χρονος Γιώργος Βούλγαρης, που «ήταν παντρεμένος με σύμφωνο συμβίωσης» και είχε δύο αδελφές, που «είναι και αυτές στο Στρατό», όπως είπε στον ΑΝΤ1, ο πατέρας του.
«Καταπληκτικός ήταν, αλλά ήταν «λίγος». Ήταν και στο Σουδάν. Τι να σας πω για τη μνήμη του; Ότι έφυγε πρόωρα; Τι άλλο να πω; Έφυγε στα 27 του», είπε ο χαροκαμένος πατέρας του άτυχου υπαξιωματικού.
«Τι παιδί ήταν; Τι άνθρωπος; Το πιο ήρεμο παιδί. Όχι επειδή ήταν δικός μου. Δεν υπήρχε πιο ήρεμος δεν είχε αντιδικίες ποτέ με κανέναν».
«Τον Στράτο δεν τον αγαπούσε μόνο, έδινε και την ψυχή του. Ειδικά για αυτό που έκανε, αυτό που ήταν σε αυτό το κομμάτι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για την προσωπική ζωή του 27χρονου, ο πατέρας του είπε «Ήταν παντρεμένος με σύμφωνο συμβίωσης. Παντρεμένος ήταν. Ναι έχει τώρα τρία χρόνια. Αν υπήρχε κάποιο παιδάκι θα ήταν λίγο παρήγορο για μας και θα λέγαμε μεγαλώνουμε με το παιδί του».
Όπως επεσήμανε, ο άτυχος υπαξιωματικός, είχε δύο αδελφές, που «είναι και αυτές στο Στρατό και οι δύο. Εχθές το απόγευμα (σημ: την Κυριακή), το έμαθε η μία η κόρη μου. Επειδή είναι μέσα στο ΓΕΣ κάποιος της είπε από εκεί, αλλά μου είπε ότι στην αρχή δεν το είπαν, ότι «έγινε ένα ατύχημα, αλλά να μην αγχώνεσαι», μου λέει. «Μην τρομοκρατείσαι» μου λέει, «δεν είναι κάτι αυτό».
Μετά το βράδυ, το άκουσα στις ειδήσεις».
Φρεσκοπαντρεμένη η Εύη Ανδρεαδάκη
Ανάμεσα στους νεκρούς και η σμηναγός Εύη Ανδρεαδάκη, που ήταν νοσηλεύτρια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Ο χαμός της εν ώρα καθήκοντος αποτελεί ένα οδυνηρό πλήγμα για την οικογένειά της, η οποία έχει δεχτεί δύο ακόμη φορές τα χτυπήματα της μοίρας.Ο αδερφός της άτυχης στρατιωτικού είχε επίσης σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ενώ ο θείος της, Βασίλης Ανδρεαδάκης, ήταν πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας και έφυγε από τη ζωή επίσης εν ώρα καθήκοντος.
Σκοτώθηκε στις 23 Μαΐου 1980 στην περιοχή Λαμίας, λόγω πτώσεως και συντριβής του αεροσκάφους RF-5A της 349 Μοίρας Τακτικής Αναγνωρίσεως της 111 Πτέρυγας Μάχης (Νέα Αγχίαλος), στο οποίο επέβαινε κατά τη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής.
«Ήταν η προσωποποίηση του φιλότιμου της καλοσύνης της καθαρής καρδιάς. Ήταν γεμάτη όνειρα για τη ζωή. Ήταν φρεσκοπαντρεμένη, δεν είχε κλείσει καν χρόνο» πρόσθεσε η ίδια μιλώντας στο ΑΝΤ1.
Όπως πρόσθεσε «τραγική φιγούρα είναι ο σύζυγός της ο Κώστας, μετά από σχέση τριών ετών μπήκε ένα τόσο πρόωρο τέλος».
Η Εύη Ανδρεαδάκη, όπως αποκάλυψε η νονά της, «συνήθιζε να κάνει τέτοια ταξίδια. Επιδίωξε να κάνει πέρσι μια μοναδική εκπαίδευση στην Ουγκάντα, στο καμπ του ΟΗΕ. Ήταν η μοναδική εκπρόσωπος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για να εκπαιδευτεί ειδικά σε ζητήματα περίθαλψης σε εμπόλεμες ζώνες και στη συνέχεια έγινε εκπαιδεύτρια συναδέλφων της».
Η αδικοχαμένη σμηναγός, κατέληξε η νονά της, «όταν τελείωσε τη στρατιωτική νοσηλευτική έκανε τέσσερα μεταπτυχιακά ώστε να μπορεί να είναι κοντά στους συνανθρώπους της. Είχε αστείρευτη διάθεση προσφοράς, χαιρόταν να μοιράζεται τις γνώσεις της».
«Πήγαν να βοηθήσουν»
Οι δύο διερμηνείς, η Άντζελα και ο Φίλιπ, που σκοτώθηκαν στο φρικτό τροχαίο της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, ήταν παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας στη Βεγγάζη.
Είχαν προσφερθεί εθελοντικά και συμμετείχαν στην ελληνική αποστολή για να βοηθήσουν τους πληγέντες της κακοκαιρίας, στη Ντέρνα, όπως είπε ο πατέρας τους μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».
«Όπως ταξίδευε το λεωφορείο έγινε πλαγιομετωπική με κάποιο αγροτικό αυτοκίνητο, το οποίο έχασε τον έλεγχο κι προκειμένου να ξαναμπεί στην πορεία του, σφηνώθηκε στο λεωφορείο και έγινε ανάφλεξη», είπε ο τραγικός πατέρας.
«Και τα παιδιά αυτά και οι 5 (σ.σ που έχασαν τη ζωή τους) βρίσκονταν σε αυτό το σημείο που έγινε η πρόσκρουση. Πλαγιομετωπική, αυτό έχω καταλάβει. Τα παιδιά μου -ένας άντρας και μία γυναίκα, 33 και 34 ετών αντίστοιχα, πήγαν να βοηθήσουν εκεί. Είμαστε από τη Βεγγάζη, έχουν μεγαλώσει εκεί… έχουν τελειώσει το σχολείο, εγώ είμαι ο πρόεδρος της κοινότητος. Αγαπάνε τη Βεγγάζη, τη Λιβύη, και ήθελαν να βοηθήσουν, εθελοντικά προσφέρθηκαν», είπε με ραγισμένη φωνή ο πατέρας των δύο διερμηνέων.
«Πάντα πρόθυμη να βοηθήσει»
Μεταξύ των θυμάτων και η Γ.Μ, με καταγωγή από την Κομοτηνή. Ηταν πλωτάρχης, νοσηλεύτρια της Ογκολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Ένας άνθρωπος της προσφοράς και της δράσης, χαμογελαστή, πρόσχαρη και πάντα πρόθυμη να βοηθήσει το συνάνθρωπο, όπως λένε όσοι την ήξεραν.