Την οργή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσαν οι ερωτήσεις της δημοσιογράφου Άμνα Ναουάζ στην εκτενή συνέντευξη που έδωσε σε αμερικανικό δίκτυο, στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος μεταξύ άλλων έκανε «επίθεση φιλίας» στην Ελλάδα μία ημέρα πριν τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα όταν η δημοσιογράφος του PBS απηύθυνε ερώτημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και τις φυλακίσεις δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων του Τούρκου προέδρου, ο ίδιος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα νεύρα του κατηγορώντας την Άμνα Ναουάζ για έλλειψη σεβασμού.
«Έχει υπάρξει ένας αριθμός συλλήψεων διακεκριμένων προσώπων και μερικές πρόσφατες καταδίκες στη χώρα σας που θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατί έχουν κερδίσει τη διεθνή προσοχή. Υπάρχει το όνομα ενός πρώην δημοσιογράφου του Σεντέφ Καμπάς που κατηγορείται για υβριστικές αναρτήσεις. Υπάρχει το όνομα ενός ακτιβιστή που ονομάζεται Οσμάν Καβαλά και μόλις τον Απρίλιο καταδικάστηκε σε ισόβια, ένας πολιτικός της αντιπολίτευσης, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς που βρίσκεται στη φυλακή από το 2016. Όσοι σας ασκούν κριτική λένε ότι με το φυλακίζονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι δίνετε την εντύπωση ότι θέλετε να τους σιωπήσετε και ότι σε κάποιο βαθμό σας απειλούν;», ρώτησε.
«Γιατί σας ενδιαφέρει αυτό; Η Τουρκία έχει κράτος δικαίου. Τέτοιες αποφάσεις μπορούν να παίρνονται μόνο από το δικαστικό σώμα και αν αυτό είναι που αποφάσισε το δικαστήριο έτσι αποφάσισε. Αφήστε τις αποφάσεις ή τις κρίσεις του δικαστικού σώματος να είναι σεβαστές και να εκτελούνται. Δεν είμαι σε θέση να υπηρετώ στο όνομα του δικαστικού σώματος. Αυτός ο άνδρας που αναφέρεστε ήταν χρηματοδότης κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων. Και…», απάντησε ο Ερντογάν για να ακολουθήσει ο παρακάτω ο διάλογος.
Αναλυτικά ο διάλογος
Άμνα Ναουάζ: Μιλάτε για τον Οσμάν Καβαλά, σωστά;
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Μιλάω για τον Οσμάν Καβαλά.
Άμνα Ναουάζ: Αλλά σχετικά με τον Σεντέφ Καμπάς; Πρέπει κάποιος να φυλακίζεται και να κατηγορείται επειδή σας απείλησε με tweets;
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Δεν εμπλέκομαι σε αυτό. Οι κρίσεις έγιναν από το δικαστικό σώμα και το ίδιο εφαρμόζεται και για τον Σελαχατίν Ντεμίρτας. Αυτός ο άνθρωπος έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 200 ανθρώπους και η κρίση γι’ αυτόν τον τρομοκράτη έγινε ξανά από το δικαστικό σώμα.
Άμνα Ναουάζ: Συγγνώμη για τις διακοπές κύριε. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαφωνεί με αυτή την εκτίμηση.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Πρέπει να με σέβεσαι. Δεν έχεις δικαίωμα να με διακόπτεις. Δεν θα με διακόπτεις και θα με σέβεσαι και πρέπει να σεβαστείς επίσης και την απόφαση του δικαστηρίου. Το αμερικανικό δικαστικό σύστημα πλήρως ανεπτυγμένο. Έτσι είναι και στην Τουρκία και πρέπει να το σεβαστείτε. Είμαστε ένα κράτος δικαίου και έτσι ζούμε και έτσι θα συνεχίσουμε να ζούμε».