Το κλίμα πόλωσης λίγα 24ωρα πριν τις κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ έχει χτυπήσει κόκκινο καθώς οι δύο μονομάχοι, Στέφανος Κασσελάκης και Έφη Αχτσιόγλου, επιχειρούν να προσελκύσουν – μετά και τις συμμαχίες που ανακοινώθηκαν – περισσότερους ψηφοφόρους στις «δεξαμενές» τους.
Όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, οι δύο μονομάχοι προσπαθούν να κερδίσουν «πόντους» στη μάχη της Κυριακής και να κάνουν διακριτές τις πολιτικές τους κατευθύνσεις.
Τα «βέλη» τόσο από από υποψηφίους όσο και από στελέχη που στηρίζουν και τις δύο πλευρές εκτοξεύονται ακόμη και παρασκηνιακά δημιουργώντας μία κατάσταση που προδικάζει μία δύσκολη επόμενη ημέρα μετά την ανάδειξη νέου ή νέας αρχηγού στην Κουμουνδούρου.
Τα στελέχη που φοβούνται μία πιθανή διάσπαση μετά την Κυριακή ή μία δύσκολη συμβίωση στο κόμμα μεταξύ Κασσελάκη – Αχτσιόγλου δεν είναι λίγα, παρά το γεγονός ότι και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος, προτάσσουν την ενότητα του κόμματος σημειώνοντας ότι θα τη διαφυλάξουν με κάθε τρόπο.
Οι συμμαχίες και ο γρίφος των παλιών μελών
Τα τελευταία 24ωρα ξεκαθαρίστηκαν οι συμμαχίες μετά τον πρώτο γύρο. Ο Νίκος Παππάς στηρίζει την πλευρά Κασσελάκη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος της Αχτσιόγλου και ενώ ο Στέφανος Τζουμάκας δεν έχει μιλήσει ανοιχτά.
Αναφορικά με τα παλαιά εγγεγραμμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είχαν ψηφίσει την προηγούμενη Κυριακή και έπρεπε να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους για να ενταχθούν στους εκλογικούς καταλόγους, θα επηρεάσουν- σε ένα βαθμό – το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά θεωρείται δύσκολο να το καθορίσουν. Και αυτό διότι, ο αριθμός των παλιών μελών που επικαιροποίησαν τα στοιχεία τους δεν ξεπέρασαν τις 7.000.
Στην τελική ευθεία οι δύο μονομάχοι
Λίγο πάντως πριν την τελική μάχη της Κυριακής, η Έφη Αχτσιόγλου πέρασε χθες στην αντεπίθεση με φόντο τις συκοφαντικές επιθέσεις που δέχθηκε ότι εκείνη και οι συνεργάτες της υπονόμευσαν τον Αλέξη Τσίπρα.
Η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία για ένα άρθρο – το οποίο, μάλιστα, δημοσιεύθηκε λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις εσωκομματικές εκλογές της προηγούμενης Κυριακής – με τίτλο «Έφη Αχτσιόγλου: Το μήνυμα που εξόργισε τον Αλέξη και τα βρόντηξε».
Όπως σημείωσε, τα δημοσιεύματα προσβάλλουν τα δεκάδες χιλιάδες μέλη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επιχειρούν «να μειώσουν το κύρος τόσο του πρώην προέδρου Αλέξη Τσίπρα», όσο και το δικό της, «τη στιγμή που διεξάγεται η κρίσιμη αναμέτρηση για την ανάδειξη προέδρου και για το μέλλον της παράταξης».
Νωρίτερα, η κ. Αχτσιόγλου είχε εμφανιστεί αισιόδοξη για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα ενόψει της εσωκομματικής μάχης της Κυριακής ενώ είχε ζητήσει από τον Στέφανο Κασσελάκη να κάνει ξεκάθαρη η πολιτική πρότασή του .
«Εγώ με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορούμε να κερδίσουμε τον Μητσοτάκη, γιατί έχουμε πολιτικό σχέδιο το οποίο μπορεί να διαμορφώσει πλειοψηφική δυναμική στην ελληνική κοινωνία και να δείξει την πόρτα της εξόδου στις πολιτικές της Δεξιάς. Έτσι νικιούνται τα καθεστώτα. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη, γιατί δεν έχει πολιτικό σχέδιο ούτε και στοιχειώδη πολιτική εμπειρία», σημείωσε χαρακτηριστικά αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για τον συνυποψήφιό του.
Η τακτική Κασσελάκη
Ο κ. Κασσελάκης αντέδρασε σε δύο φάσεις μετά τις καταγγελίες Αχτσιόγλου ενώ προέταξε την ανάγκη να διαφυλαχτεί η ενότητα του κόμματος.
Με φόντο τις επιθέσεις που δέχθηκε η κ. Αχτσιόγλου, ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε αρχικά χθες, «δεν ξέρω αν υπονόμευε η Έφη Αχτσιόγλου τον Αλέξη Τσίπρα. Είμαι ένα μήνα στην πρώτη γραμμή, τέσσερις μήνες στο κόμμα. Να σας πουν αυτοί που ξέρουν».
Σήμερα ωστόσο, επανήλθε προχωρώντας σε αναδίπλωση απέναντι στην κ. Αχτσιόγλου.
Συγκεκριμένα, καταδίκασε τις επιθέσεις που δέχεται η κ. Αχτσιόγλου σημειώνοντας ότι την πιστεύει απόλυτα σε σχέση με το ψεύτικο sms στον Τσίπρα και ότι ο ίδιος θα λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας για τους συναγωνιστές και τις συναγωνίστριές του.
Δεν παρέλειψε δε, να προσθέσει, ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος έχει συναγωνιστές και όχι αντιπάλους
Αναφορικά με τα πυρά που δέχεται ότι ο ίδιος δεν έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες θέσεις, ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στην Χαλκίδα, απάντησε στην κριτική που δέχεται περί αποπολιτικοποίησης της πολιτικής και έλλειψη πρότασης και σχεδίου τονίζοντας ότι «εγώ ο δήθεν κενός πολιτικά είμαι ο μόνος που κάνω προτάσεις».