Για «τριπλή επίθεση γρίπης, κοροναϊού και RSV» τον ερχόμενο χειμώνα προειδοποιεί ο καθηγητής Πνευμονιολογίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρίας, Νίκος Τζανάκης.
«Τα μηνύματα για τον φετινό χειμώνα δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς μας περιμένει τριπλή επίθεση γρίπης, κορονοϊού και συγκυριακού ιού (RSV)» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ.
Καλύτερα, ωστόσο είναι τα νέα για τη νέα παραλλαγή Pirola του κοροναϊού, η οποία έφτασε και στην Ελλάδα.
«Δεν μας φοβίζει η νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού, γνωστή και ως Pirola».
«Από τις πρώτες εντυπώσεις δεν φαίνεται για κάτι ιδιαίτερο, παρόλο που έχει 30 μεταλλάξεις αυτό το στέλεχος επάνω στην ακίδα του και δεν έχουμε ακριβή εικόνα του τι ακριβώς μπορεί να προκαλέσει από πλευράς παθογονικότητας».
Αισιόδοξη ήταν η διαπίστωση του καθηγητή πως «υπάρχει μια ανοσία της κοινότητας στον κορονοϊό η οποία μας προφυλάσσει από βαριές λοιμώξεις και πνευμονίες που είχαμε το πρώτο διάστημα της πανδημίας. Πλέον περνάμε την Covid – 19 σαν μια απλή γρίπη».
Ωστόσο προειδοποίησε πως «οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα είναι αυτοί που παροξύνονται, αποδιοργανώνονται τα υποκείμενα νοσήματα τους και τους στέλνουν στο νοσοκομείο»
Όσον αφορά στα εμβόλια ανέφερε πως «βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πίσω από τον κορονοϊό, παρότι αναμφισβήτητα προσφέρουν επιπλέον ανοσία» και κατέθεσε την πρότασή του «οι άνθρωποι πάνω από 65 ετών, ιδιαίτερα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο» παρότι όπως είπε «θα πρέπει να περιμένουμε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές». Σύσταση έκανε και για το εμβόλιο της γρίπης ενόψει του χειμώνα.
Κίνδυνο «τριδημίας» βλέπει και το ECDC
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ενόψει χειμώνα και το ECDC, προειδοποιώντας ότι, εκτός από τον SARS-CoV-2 του οποίου η μεταδοτικότητα εμφανίζει ήδη μικρή αύξηση, τους επόμενους μήνες αναμένεται να (ξανα)δώσουν το «παρών» η γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).«Για αυτό και υπάρχει ανάγκη να τονιστεί η σημασία του εμβολιασμού και άλλων μέτρων δημόσιας υγείας προκειμένου να προστατευθεί η υγεία του πληθυσμού». Αυτό δήλωσε η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δρ Αντρέα Άμον κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου του ECDC και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που δόθηκε με στόχο την ενημέρωση σχετικά με την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά τις ιογενείς νόσους και τις θεραπείες τους.