Οι αιτούντες άσυλο στην Ιταλία θα πρέπει να πληρώσουν 4.938 ευρώ (5.259 δολάρια) για να αποφύγουν την κράτηση όσο διεκπεραιώνεται το αίτημά τους για προστασία, δήλωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση, σε ένα μέτρο που προφανώς αποσκοπεί στην αποτροπή των μεταναστών.
Ενώ η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με την αύξηση των αφίξεων μεταναστών, ο συνασπισμός της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα αυξήσει τον αριθμό των κέντρων κράτησης σε όλη τη χώρα για να κρατούν μετανάστες πριν από τον πιθανό επαναπατρισμό τους. Είπε επίσης ότι θα αυξήσει τον χρόνο κράτησης των ατόμων σε 18 μήνες από τρεις μήνες.
Αυτό προβλέπει διάταγμα του υπουργείου Εσωτερικών που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ορίζει το ποσό που πρέπει να εγγυηθεί στον μετανάστη, για «τη διαθεσιμότητα επαρκούς στέγασης στην εθνική επικράτεια. στις 4.938 ευρώ· του ποσού που απαιτείται για τον επαναπατρισμό και ελάχιστα μέσα διαβίωσης», όπως γράφει το ANSA.
Στους πρόσφυγες θα γνωστοποιείται ότι είτε θα τίθενται υπό κράτηση ή θα πληρώσουν το ποσό των 5.000 ευρώ
Προς το παρόν, οι μετανάστες στην Ιταλία που ζητούν άσυλο είναι ελεύθεροι να μετακινούνται εντός της χώρας ενώ εξετάζεται η αίτησή τους, αλλά το κυβερνητικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή αναφέρει ότι θα πρέπει να πληρώσουν ένα είδος εγγύησης για να αποτρέψουν την απειλή κράτησης.
Έντονες αντιδράσεις
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων άσκησαν κριτική στην κίνηση αυτή.
«Είναι γελοίο. Ποιος έχει πάρει 5.000 ευρώ;» είπε η Άννα Μπραμπίλα, δικηγόρος και μέλος της Ένωσης Νομικών Σπουδών για τη Μετανάστευση (ASGI) που εστιάζει στα δικαιώματα των μεταναστών.
«Προσπαθούν να κάνουν την κράτηση για τους μετανάστες κανόνα, αλλά είναι δύσκολο να δούμε πώς μπορούν να το κάνουν αυτό», είπε στο Reuters.
Προς το παρόν υπάρχουν 10 κέντρα επαναπατρισμού στην Ιταλία, τα οποία έχουν τρέχουσα χωρητικότητα μόλις 619 άτομα. Η Μελόνι είπε ότι θέλει τουλάχιστον να διπλασιάσει τον αριθμό και να τοποθετήσει ένα σε καθεμία από τις 20 περιφέρειες της χώρας.
Ωστόσο, πολλοί περιφερειακοί πρόεδροι και δήμαρχοι από όλο το πολιτικό φάσμα δήλωσαν ότι δεν θέλουν να φιλοξενήσουν νέα κέντρα και αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα ενός μαζικού αποκλεισμού.
«Μιλάμε για άδειασμα της θάλασσας με έναν κουβά», είπε ο Λούκα Ζάγια, επικεφαλής της περιφέρειας του βόρειου Βένετο και ανώτερο στέλεχος του κόμματος του συνασπισμού League, παραδοσιακά αντιμεταναστευτικό.
Αυξάνονται οι αφίξεις
Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών λένε ότι 132.867 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία με πλοίο μέχρι στιγμής φέτος έναντι 69.498 της ίδιας περιόδου του 2022.
Η Ιταλία δεν έχει συμφωνίες επαναπατρισμού με πολλά από τα έθνη από τα οποία προέρχονται οι μετανάστες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να τους απελάσει ακόμη κι αν το θέλει. Τονίζοντας το πρόβλημα, η Ρώμη απέλασε μόλις 3.916 αλλοδαπούς το 2022.
Ιταλοί αξιωματούχοι λένε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που έρχονται στη ξηρά με βάρκες από τη βόρεια Αφρική είναι οικονομικοί μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη και δεν δικαιούνται άσυλο.
Το 2022 η Ιταλία εξέτασε 52.625 αιτήματα ασύλου, απορρίπτοντας το 53,5% από αυτά, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η κυβέρνηση φέτος αυστηροποίησε τους κανόνες, καταργώντας τις άδειες παραμονής «ειδικής προστασίας» που προσφέρθηκαν σε μετανάστες που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για άσυλο, αλλά αντιμετώπιζαν ανθρωπιστικούς κινδύνους στην πατρίδα τους.
Περίπου 10.865 από αυτές τις άδειες χορηγήθηκαν το 2022.