Με ύψος 171 μέτρα και 35 ορόφους, το «Σπίτι της Τουρκίας» ωχριά σε μέγεθος σε σχέση με άλλους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης.
Όμως το γυάλινο κτήριο είναι το καμάρι της τουρκικής διπλωματίας, μια εμβληματική προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να τονώσει το διεθνές προφίλ της χώρας του.
Εκεί έγινε δεκτός την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συναντήσει τον Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Εκεί ο Ερντογάν συνάντησε τον Έλον Μασκ για να του ζητήσει να φτιάξει το νέο εργοστάσιο της Tesla στην χώρα του.
Καθόλου τυχαία, ο γυάλινος ουρανοξύστης χτίστηκε απέναντι από τα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στην Πρώτη Λεωφόρο.
Από τα 20.000 τετραγωνικά μέτρα ωφέλιμου χώρου, τα 17.000 τ.μ. χρησιμοποιούνται από το γενικό προξενείο της Τουρκίας και τη μόνιμη αποστολή της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη. Το κτήριο είναι επίσης κέντρο της τουρκικής πολιτιστικής δραστηριότητας στη Νέα Υόρκη.
Η καμπύλη πρόσοψη του ουρανοξύστη παραπέμπει στην ημισέλινο της τουρκικής σημαίας, ενώ η κορυφή έχει σχήμα τουλίπας, εθνικού συμβόλου της Τουρκίας.
Από τα διαμερίσματα που βρίσκονται από τον 20ό όροφο και πάνω, ορισμένα χρησιμοποιούνται από τούρκους διπλωμάτες. Το «Σπίτι της Τουρκίας» διαθέτει επίσης αίθουσα προσευχών, αίθουσες συσκέψεων, εκθεσιακό χώρο, γυμναστήριο και μπαλκόνια στον 5ο, τον 11ο και τον 16ο όροφο.
Η ιστορία του έργου ξεκινά το 2012, όταν η τουρκική κυβέρνηση ανέθεσε στην κατασκευαστική εταιρεία Cresna να κατεδαφίσει τα δύο κτήρια που βρίσκονταν μέχρι τότε στο οικόπεδο της γειτονιάς Τερτλ Μπέι του ανατολικού Μανχάταν.
Η συνεργασία με την Cresna έληξε το 2016 και η Τουρκία υπέβαλε αγωγή κατά της εταιρείας. Στη συνέχεια ανέθεσε το έργο στο διεθνές αρχιτεκτινικό γραφείο Perkins Eastman με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Ο Ερντογάν πραγματοποίησε τα εγκαίνια του κτηρίου τον Σεπτέμβριο του 2021.
Το κτήριο έγινε ευρύτερα γνωστό στο αμερικανικό κοινό φέτος τον Μάιο, όταν ένας άνδρας με λοστό έσπασε αρκετά παράθυρα του ισογείου και διέφυγε.
Αργότερα η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για τούρκο πολίτη με ποινικό μητρώο και ψυχολογικά προβλήματα.