Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε χθες, Παρασκευή, την Ινδία να συνεργαστεί με τον Καναδά, αφού η Οτάβα υπονόησε ανάμιξη του Νέου Δελχί στον φόνο ενός Σιχ αυτονομιστή ηγέτη στον Καναδά.
«Από την δική μας οπτική γωνία, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η καναδική έρευνα», δήλωσε ο Μπλίνκεν, απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε για το ζήτημα αυτό σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη. «Και θα ήταν σημαντικό η Ινδία να συνεργαστεί με τους Καναδούς σε αυτήν την έρευνα», πρόσθεσε.
«Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφή με τις ινδικές αρχές»
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφή με τις ινδικές αρχές και ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί η έρευνα αυτή να ολοκληρωθει και να επιτρέψει να απονεμηθεί δικαιοσύνη και να αποδοθούν ευθύνες.
«Είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν υπάρχουν ισχυρισμοί για διεθνική καταστολή, είναι κάτι που λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη», πρόσθεσε σε δηλώσεις του ο Άντονι Μπλίνκεν.
Διπλωματική κρίση
Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό προκάλεσε μεγάλη διπλωματική κρίση υπονοώντας ότι οι ινδικές αρχές φέρεται να έχουν ανάμιξη στον φόνο τον Ιούνιο μπροστά από τον ναό του στον δυτικό Καναδά του Σιχ ηγέτη Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ, ο οποίος είχε την καναδική υπηκοότητα. Η κρίση σηματοδοτήθηκε από απελάσεις εκατέρωθεν διπλωματών.
Η υπόθεση αυτή είναι εξαιρετικά λεπτή για τις ΗΠΑ, γειτονική χώρα και ιστορικό σύμμαχο του Καναδά, οι οποίες όμως έχουν υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν αρχίσει μια δυναμική προσέγγιση με την ινδική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι. Ο Λευκός Οίκος έσπευσε την Πέμπτη να διαψεύσει οποιαδήποτε «διαφωνία» ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον Καναδά όσον αφορά την Ινδία, αντιδρώντας σε πληροφορίες του Τύπου.
Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post ανέφερε σε άρθρο της, που στη συνέχεια διορθώθηκε, ότι ο Καναδάς είχε ζητήσει ανεπιτυχώς από τους συμμάχους του και κυρίως τις ΗΠΑ να καταδικάσουν δημοσίως τον φόνο του Σιχ ηγέτη, επισημαίνοντας την ευθύνη του Νέου Δελχί.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ