Πέντε μήνες πριν, στις 28 Απριλίου, η Πόπη Τσαπανίδου ανακοίνωνε μέσω βίντεο τα ονόματα των υποψηφίων Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Το όνομα του Στέφανου Κασσελάκη δεν έκανε τότε αίσθηση, καθώς, βρίσκονταν στην 9η και μη εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου, ως εκπρόσωπος των Απόδημων.
Πέντε μήνες μετά, όμως, με το ημερολόγιο να γράφει 25 Σεπτεμβρίου, ο Στέφανος Κασσελάκης κατάφερε να εκλεχθεί αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τέταρτος πολιτειακός παράγοντας της χώρας με διψήφια διαφορά στην εσωκομματική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απέναντι στο φαβορί Έφη Αχτσιόγλου.
Οι σημαντικοί σταθμοί
Κατά τη διάρκεια των εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πραγματοποίησε ελάχιστες τηλεοπτικές παρουσίες, όμως, μία από αυτές, που έγινε δημόσια γνωστή μετά τις εκλογές, τον έκανε ευρύτερα γνωστό. Απάντησε στα ομοφοβικά σχόλια υποψήφιου βουλευτή της Ελληνικής Λύσης σε κοινή τηλεοπτική τους παρουσία. «Δεν είναι άποψη, είναι η ζωή μου», ήταν η ατάκα του Στέφανου Κασσελάκη, που τον έκανε συμπαθή στους προοδευτικούς πολίτες – τόσο εντός ΣΥΡΙΖΑ όσο και εκτός.
Είχαν προηγηθεί ανάμεσα στις δύο εκλογικές μάχες περιοδείες σε ακριτικές περιοχές με τον ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, η επίσκεψή του μαζί με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Κω, μετά τον τραγικό θάνατο μιας γυναίκας σε καρότσι καθώς δεν υπήρχε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ να την παραλάβει.
Ακολούθησε στις 7 Ιουλίου συνέντευξή του που συνόψιζε την παρουσία του στην Ελλάδα και -σίγουρα- δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε. «Δεν είμαι πολιτικός. Είμαι ένας επιχειρηματίας ο οποίος πολιτεύτηκε για ένα χρονικό διάστημα, σε μη εκλόγιμη θέση, χωρίς να έχω βλέψεις για κάτι για την επόμενη μέρα. Μάλιστα το είχα πει και στον Αλέξη (σ.σ. Τσίπρα) και στο κόμμα ότι σε περίπτωση που βγάλουμε κυβέρνηση δεν μπορώ να έχω ασυμβίβαστο, μόνο συμβουλευτικά μπορώ να δουλέψω», είχε υπογραμμίσει χαρακτηριστικά στις 7 Ιουλίου.
Στις 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου ο Στέφανος Κασσελάκης θα επισκεφθεί τη Ρόδο, που μάζευε τα κομμάτια της μετά το πέρασμα των καταστροφικών πυρκαγιών. Δημοσίευσε το πρώτο του βίντεο -από αυτά που θα ήταν το μέσο επικοινωνίας του με το κοινό το ερχόμενο διάστημα- υπογραμμίζοντας πως «σε ένα νησί το οποίο ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη επισκεφθεί, έστω σε ένδειξη αλληλεγγύης, εμείς είμαστε εδώ για να ακούσουμε, να μάθουμε, να κατανοήσουμε και να βοηθήσουμε στην ενίσχυση της θετικής εικόνας της Ρόδου και κυρίως, των ανθρώπων της».
Πλησιάζει η ώρα της ανακοίνωσης…. εμφανίζεται ο Πολάκης
Στις 14 Αυγούστου σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε γνωστό πως ο Παύλος Πολάκης και ο Τομέας Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον έφεραν στο κόμμα. Αυτή η συνέντευξη αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος και λίγη ώρα μετά κατέβηκε. Κάτι που προκάλεσε το μένος του Σφακιανού πολιτικού, που είχε γράψει στο Facebook: «Ποιος είναι αυτός που ανέβασε το βίντεο της συνέντευξης του στο σάιτ του ΣΥΡΙΖΑ και μετά από μια μόνο ώρα το κατέβασε;».
Στις 21 Αυγούστου κάνει την πρώτη κίνηση που πλέον αποδεικνύει ότι σφυγμομετρεί το κοινό για ενδεχόμενη κάθοδο στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Καταθέτει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλατφόρμα θέσεων, όπου, καλεί τους πολίτες σε συνδιαμόρφωση.
«Πολιτεύομαι με ένα κόμμα που οφείλει να βρει επειγόντως την πυξίδα του, ώστε να είναι πραγματικά χρήσιμο για τη χώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά, με την εν λόγω ανάρτηση να την κοινοποιεί ο Παύλος Πολάκης, τονίζοντας ότι επιτέλους, κάποιος ακόμη -εκτός από τον ίδιο, έχει θέσεις.
Στη συνέχεια μετέβη στο Κιλκίς, πραγματοποίησε περιοδεία με τον βουλευτή -και μετέπειτα υποστηρικτή του- Πέτρο Παππά, μιλώντας σε μουσικούς, παραγωγούς και αγρότες, πραγματοποιώντας συνάντηση έως και τον μητροπολίτη Γουμένισσας.
Στις 26 Αυγούστου γύρισε βίντεο με φόντο τη λίμνη Δοϊράνη, μιλώντας υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η ανακοίνωση και ο αγώνας των 28 ημερών
Τρεις μέρες μετά, στις 29 Αυγούστου ο κ. Κασσελάκης αναρτά ένα πολύ προσεγμένο βίντεο, σε σκηνοθεσία Νίκου Σούλη. «Με λένε Στέφανο και έχω να σας πω κάτι», τιτλοφορείται και εξηγεί τους λόγους που τον έκαναν να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Την ίδια μέρα ήλθε η πρώτη δημόσια ομιλία του στους τάφους των Βενιζέλων, όπου ανέφερε στους υποστηρικτές του ότι είναι ένα κουζουλός που άφησε την Αμερική για να γυρίσει στις ρίζες του. Την ίδια μέρα όμως, σχηματίστηκε και η πρώτη κηλίδα στο προφίλ που έχτιζε. Μίλησε ζωντανά στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra» και τον δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο, αδυνατώντας να απαντήσει σε αρκετές ερωτήσεις, δημιουργώντας βάσιμες αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι έτοιμος να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Συνέχισε με βίντεο στα οποία απαντούσε στα όσα του πρόσαπταν οι αντίπαλοί του. Όπως έλεγε σε ένα από αυτά, «έχω μαζέψει ό,τι χειρότερο, ό,τι πιο αρνητικό, ό,τι πιο καταδικαστικό έχει γραφτεί για μένα τις τελευταίες μέρες. Και απαντάω εδώ, μπροστά σας». Παράλληλα δεν παρέλειπε να τονίζει ότι «τον φύτεψε ο Αλέξης Τσίπρας», «ότι αυτός ήταν που τον ενέπνευσε να ασχοληθεί με την πολιτική» και γενικά να χρησιμοποιεί το όνομα του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δοθείσης ευκαιρίας,
Μέσα στις 28 μέρες του αγώνα του για την προεδρία του κόμματος, ο Στέφανος Κασσελάκης περιόδευσε σε αρκετές περιοχές, μεταξύ άλλων και στη Θεσσαλονίκη, δύο φορές. Την πρώτη φορά μάλιστα, στις 7 Σεπτεμβρίου, το πρόγραμμά του, ήρθε σε αντιπαράθεση με αυτό του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και… θεσμικές μουρμούρες για την υποψηφιότητά του.
Στις 12 Σεπτεμβρίου έφτασε η ώρα της μαρτυρικής Μακρονήσου, όπου, κινηματογράφησε βίντεο, χωρίς να διαθέτει θεσμική άδεια. Μίλησε «για την Ελλάδα που κόπηκε στα δύο» και ζήτησε αλληλεγγύη από τους -τότε- συνυποψήφιούς του, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις εντός κόμματος, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ζητεί «συγγνώμη» εκ μέρους του κόμματος.
Στις 13 Σεπτεμβρίου ανέφερε ότι «γουστάρει» το «ξεδόντιασμα» εισαγγελέων και δημοσιογράφων, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Στις 16 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσει την τελευταία του ομιλία στο Θησείο και στις 17 Σεπτεμβρίου, κατάφερε να κάνει το πρώτο βήμα για την ανάληψη της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Έκοψε πρώτος το νήμα, νίκησε άνετα τους συνυποψήφιούς του και πλέον απέμενε μια εβδομάδα μέχρι την τελική νίκη.
Από τις 17 Σεπτεμβρίου έως και σήμερα τα πράγματα δεν ήταν ρόδινα. Η αναφορά του περί «κρατιδίου» στην κατεχόμενη Κύπρο ήταν μια φράση που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ενώ, ταυτόχρονα, η πίεση από τη συνυποψήφιά του Έφη Αχτσιόγλου μεγάλωνε.
Αρνήθηκε το ντιμπέιτ μαζί της, οι βολές από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εντάθηκαν και ο ίδιος συνέχιζε χωρίς να δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις.
Τα τηλεοπτικά μέσα τού συμπεριφέρθηκαν ως σύγχρονο ροκ σταρ, ακολουθώντας τον για μια εβδομάδα σε κάθε του βήμα. Μίλησε η… γιαγιά του, η θεία του, η πεθερά του, η γυναίκα που παίρνει τον καφέ του. Απέπνεε -και αποπνέει- κάτι διαφορετικό που ξεφεύγει από τα όρια της πολιτικής.
Μία μέρα πριν τις εκλογές, στις 24 Σεπτεμβρίου, κινηματογράφησε το τελευταίο βίντεο τουλάχιστον αυτής της προεκλογικής σειράς, στο Σούνιο. «Όχι για τη μεταπολιτική, αλλά για την πολιτική μετά», ανέφερε εκεί μεταξύ άλλων.
Σήμερα, πλέον, στις 25 Σεπτεμβρίου, ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Το αύριο και του κόμματος αλλά και του ίδιου είναι δύσκολο, καθώς, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον σημαντικό και απαιτητικό πολιτειακό του ρόλο, αλλά και να μην προδώσει τις προσδοκίες που δημιούργησε στο 56,69% που τον εμπιστεύτηκε…