Η Ελλάδα έχει εκδώσει 10 ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης με τα οποία ζητά από την Κροατία να εκδώσει 10 χούλιγκαν που είναι ύποπτοι για μια ολόκληρη σειρά εγκλημάτων που διαπράχθηκαν ως μέλη εγκληματικής ομάδας.
Οπως αναφέρουν τα ΜΜΕ στην Κροατία:
«Πριν από λίγες ώρες, προφυλακιστέος κατέληξε και τρίτο μέλος των BBB, ο οποίος είναι ύποπτος για σειρά εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά τη σύγκρουση οπαδών στην Αθήνα στις αρχές Αυγούστου, όταν σκοτώθηκε ο Μιχάλης Κατσουρής.
Πρόκειται για έναν 29χρονο που προφανώς συνελήφθη, μετά από ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί από την Ελλάδα, στο Σισάκ και στη συνέχεια οδηγήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο.
«Στις 25 Σεπτεμβρίου 2023, η Εισαγγελία της Περιφέρειας στο Σισάκ, αφού έλαβε το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης από την αρμόδια δικαστική αρχή της Ελλάδας, σύμφωνα με το Νόμο περί δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέτασε τον καταζητούμενο Κροάτη υπήκοο (29 ετών) και υπέβαλε μετά την έρευνα στον δικαστή της κομητείας του δικαστηρίου στο Σισάκ, πρόταση για τον καθορισμό της προσωρινής κράτησης με σκοπό την παράδοση του», ανακοίνωσε η Εισαγγελία του Νομού στο Σισάκ.
Σύμφωνα με στοιχεία της εισαγγελίας και των δικαστηρίων, μέχρι στιγμής έχουν εκτελεστεί πέντε ελληνικά ΕΕΕ.
Στον εισαγγελέα ανακρίθηκαν δύο μέλη της ΒΒΒ που καταζητούνται από την Ελλάδα, μετά την ανάκριση τους επιβλήθηκαν ασφαλιστικά μέτρα. Οι υπόλοιποι τρεις κατέληξαν προφυλακιστέοι μετά από αποφάσεις ανακριτών από τα δικαστήρια του Ζάγκρεμπ, του Σίσακ και της Βέλικα Γκόριτσα.
Το EUN έχει σχεδιαστεί ως εργαλείο για την επιτάχυνση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών, δηλαδή, για να αποτρέψει κάποιον που διαπράττει ποινικό αδίκημα σε μια χώρα να διαφύγει σε μια άλλη και έτσι να αποφύγει τις κυρώσεις. Περιλαμβάνει κατάλογο ορισμένων εγκληματικών πράξεων, επομένως ελέγχεται εάν αυτές οι πράξεις τιμωρούνται τόσο στη χώρα που ζητά την έκδοση βάσει της ΕΕΕ όσο και σε αυτήν από την οποία ζητείται.
Όλες οι πράξεις που η Ελλάδα απαριθμεί στα EUN της τιμωρούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κροατία, και μετά την άφιξη των EUN, η χώρα που τις έλαβε θα πρέπει να ενεργήσει σύμφωνα με αυτές. Ο κατηγορούμενος μπορεί να συμφωνήσει να παραδοθεί ή όχι, και εφόσον έχει συνήγορο υπεράσπισης κατά τη διαδικασία, η εγκυρότητα του EUN μπορεί να αμφισβητηθεί στο δικαστήριο.
Ανάλογα με τη βάση επί της οποίας αμφισβητείται η ΕΕΕ – παραγραφή, διπλό αξιόποινο – το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει να εφαρμόσει την παράδοση στη χώρα που εξέδωσε την ΕΕΕ ή όχι. Το τι θα αποφασιστεί στην περίπτωση αυτών των 10 BBB μένει να φανεί. Προς το παρόν, τρεις είναι προφυλακισμένοι, δύο έχουν ασφαλιστικά μέτρα που ουσιαστικά περιορίζουν την κίνησή τους και για τους άλλους πέντε, η αστυνομία φαίνεται πως δεν τους έχει βρει ακόμα.
«Θα απορριφθούν οι περισσότερες κατηγορίες»
«Είμαι βέβαιος ότι οι περισσότερες από τις κατηγορίες θα απορριφθούν στο δικαστήριο. Είμαι ικανοποιημένος από την εξέλιξη των γεγονότων και το γεγονός ότι καταφέραμε να αλλάξουμε την άποψη του κοινού. Αν ο καθένας κάνει τη δουλειά του σωστά, θα μάθουμε τι πραγματικά συνέβη. Είμαι πεπεισμένος ότι οι περισσότερες κατηγορίες θα απορριφθούν», δήλωσε χθες το βράδυ στην εκπομπή Otvoreno ο δικηγόρος των περισσότερων συλληφθέντων BBB, Αθανάσιος Καυμενάκης.
Είπε ότι το επόμενο βήμα τους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα της ανάλυσης DNA. «Ανάλογα με το αν το DNA κάποιου θα βρεθεί κοντά στο σώμα του θύματος ή όχι, θα ζητήσουμε από το δικαστήριο την αποφυλάκιση, προσωρινά ή με εγγύηση, πρόσθεσε. Έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε μέλη της BBB για οργανωμένο έγκλημα, χρήση εκρηκτικών μηχανισμών, πρόκληση οδυνηρής σωματικής βλάβης βλάβη και πρόκληση αναστάτωσης. Κατηγορούνται για 11 συνολικά ποινικά αδικήματα.