Στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δεύτερη συνεχή θητεία της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση, υπάρχουν και αρκετά που στοχεύουν στη βελτίωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
Ένα βασικό ζήτημα που βρίσκεται στην ατζέντα της «συμπερίληψης» της ΝΔ, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα δικαιώματα στην καθημερινότητα και τις ευκαιρίες για όλους, είναι και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.
Βασικός στόχος του Μαξίμου ήταν να ανοίξει κύκλο «εκσυγχρονισμού» (κατά το προεκλογικό μότο του Μητσοτάκη) μετά τη ΔΕΘ, φέρνοντας στον «κατάλληλο χρόνο» νομοθετήματα που ήδη προετοιμάζονται ή έχουν ολοκληρωθεί παρασκηνιακά.
Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει πως θα πρέπει να διαμορφωθούν οι κατάλληλες καταστάσεις για να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή και να ψηφιστεί (καθώς ακόμα και αν υπήρχαν εσωκομματικές αντιδράσεις, το ν/σ θα κέρδιζε τη στήριξη άλλων κομμάτων).
Εντός του γαλάζιου στρατοπέδου, οι «φωνές» προς τον πρωθυπουργό ήταν δυο, σχετικά με το χρόνο προώθησης του σχετικού νόμου. Από τη μία πλευρά, εκείνες που δείχνουν ως το τέλος του 2023, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου και εκείνες που παραπέμπουν το θέμα για το 2024, μετά τις ευρωεκλογές.
«Πολύ πιο ώριμη η κοινωνία»
Το Μαξίμου έχει στα χέρια του εδώ και σχεδόν δύο χρόνια τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής που είχε συστήσει για τα ζητήματα των ΛΟΑΤΚΙ+ υπό τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Λινό-Αλέξανδρο Σισιλιάνο αλλά και έχει τρέξει κυλιόμενες μετρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι μιλώντας στο Bloomberg ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι «η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη και ώριμη».
«Ο χρόνος που θα επιλέξουμε να φέρουμε τη σχετική ρύθμιση προς ψήφιση στη Βουλή, προφανώς είναι μια δική μου απόφαση. Όμως, ισχύει στο ακέραιο αυτό που έχω πει προεκλογικά και μετεκλογικά. Είναι ένα ζήτημα που μέσα σε αυτή την τετραετία, αυτή η κυβέρνηση θα το επιλύσει» συμπλήρωνε ο πρωθυπουργός.
Το φαινόμενο Κασσελάκη
Όμως, ό,τι και να υπολόγιζαν στο Μέγαρο Μαξίμου για το χρονικό πλαίσιο που θα πάει στη Βουλή το ζήτημα, ήρθε ένα γεγονός που τα αλλάζει όλα. Η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Η επιλογή που έκαναν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του Κασσελάκη «μετρήθηκε» από το Μαξίμου, με κυβερνητικό στέλεχος να σημειώνει πως «η κοινωνία τελικά αποδείχτηκε πιο έτοιμη από ότι θα περίμενε κανείς να αποδεχτεί το δικαίωμα του καθενός να επιλέξει πως θα πορευτεί στην προσωπική του ζωή».
Για την ισότητα στον γάμο αλλά και το ζήτημα της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια μίλησε ο Αλέξης Πατέλης, σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον απόηχο της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Πατέλης σχολίασε αρχικά τον τρόπο που αντιμετώπισαν τα μέσα ενημέρωσης τον σεξουαλικό προσανατολισμό του κ. Κασσελάκη.
«Όπως ξέρετε είμαι και εγώ παντρεμένος στο εξωτερικό με τον σύντροφό μου, αυτό που βρήκα ενδιαφέρον ήταν ότι το θέμα συζήτησης για τον κ. Κασσελάκη δεν ήταν ο σεξουαλικός του προσανατολισμός αλλά όλα τα υπόλοιπα. Το ότι φορούσε κοντομάνικα, αν έφαγε πρωινό, ήπιε καφέ και έχουμε μία ας πούμε καινούργια κατάσταση στην οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι παντρεμένος στο εξωτερικό με μία σχέση που δεν αναγνωρίζεται από την ελληνική έννομη τάξη» είπε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Ο πρωθυπουργός είπε ότι πιστεύει στην ισότητα στο γάμο και θα το φέρει αυτό στη Βουλή. Προφανώς ο χρονισμός είναι δικιά του απόφαση, αλλά νομίζω ότι η κοινωνία μας έχει δείξει ότι δεν είναι το νούμερο ένα θέμα που τους απασχολεί. Θα έλεγα ότι καθόλου δεν απασχολεί τον κόσμο. Το νούμερο ένα θέμα είναι αυτό η ακρίβεια και το σουπερμάρκετ. Και σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε. Και το θέμα της ισότητας στο γάμο είναι ένα θέμα που θα έρθει» προσέθεσε ο κ. Πατέλης.