«Η διαχείριση των Κροατών οπαδών που προκάλεσαν την αιματοχυσία στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν πολύ εύκολη υπόθεση και καλώς δεν ενεργοποιήθηκε η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, η οποία με την σειρά της δεν ενημέρωσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Οικονόμου».
Αυτό είναι το ιδιόμορφο σκεπτικό που επιχειρεί ν απαλλάξει τους ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ από κάθε ευθύνη για την… ανενόχλητη άφιξη των Κροατών οπαδών και για την δολοφονία στις αρχές Αυγούστου του 29χρονου οπαδού Μιχάλη Κατσουρή, όπως καταγράφεται σε εσωτερικό έγγραφο ανώτατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ που βρίσκεται στην διάθεση του in.
Στο ίδιο έγγραφο διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι αν ένα προειδοποιητικό σήμα για επερχόμενο κίνδυνο κοινοποιηθεί στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας , δεν σημαίνει ότι αυτή θα πρέπει να το διαβάσει και να δραστηριοποιηθεί αναλόγως…
Κι όλα αυτά βεβαίως όταν η πολιτική ηγεσία της λεωφόρου Κατεχάκη είχε επικρίνει -μετά την δολοφονία εξω από την OPAP Αρένα –την ηγεσία της ΕΛΑΣ ότι δεν της είχε παράσχει καμιά ενημέρωση για τον ερχομό στην Ελλάδα των επικίνδυνων Κροατών χούλιγκαν και τους κινδύνους που αυτός περίκλειε.
Το έγγραφο λοιπόν αυτό, συντάχθηκε προ μερικών ημερών ύστερα από αίτηση εξαίρεσης του ανώτατου αξιωματικού που διενεργούσε την έρευνα, το οποίο είχε υποβάλλει διευθυντής υπηρεσίας του αρχηγείου της ΕΛΑΣ στον οποίο αποδίδονται ευθύνες για πλημμελείς ενέργειες στην διαχείριση της επιδρομής των Κροατών.
Ο εν λόγω αξιωματικός που υπέβαλε και μήνυση στην ηγεσία της ΕΛΑΣ -μέσω του νομικού εκπροσώπου του κ. Γιάγκου Λαμπίρη- σημείωνε ότι τέσσερις ημέρες πριν το μακελειό είχε ενημερώσει τους ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ για την άφιξη των Κροατών ενώ την ημέρα του θανάτου του Μιχ Κατσουρή τους είχε κοινοποιήσει άλλο έγγραφο για το ίδιο θέμα.
Με κύρια επισήμανση του εν λόγω αξιωματικού ότι θα έπρεπε η ηγεσία της ΕΛΑΣ (σσ η οποία ουδέν έπραξε) να συγκαλέσει το Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων.
Όμως το αίτημα εξαίρεσης απορρίφθηκε από την ηγεσία της ΕΛΑΣ. Όπως σημειώνεται στο έγγραφο «από κανένα στοιχείο δεν προέκυπτε ότι θα μπορούσε να προκληθεί κρίση τέτοιου βαθμού ώστε να χρειάζεται η σύγκληση συμβουλίων διαχείρισης κρίσεων (σσ όπως συνεβη στο αγώνα Παναθηναικού –Μαρσέιγ την επόμενη της δολοφονίας ημέρα).
Είναι αδιανόητο (!) για μία μετακίνηση ορισμένων δεκάδων οπαδών με συγκεκριμένα οχήματα των οποίων οι αριθμοί κυκλοφορίας είναι γνωστοί, να χρειάζεται η σύγκληση των εν λόγω συμβουλίων. Η διαχείριση των ορισμένων δεκάδων οπαδών από τις υπάρχουσες δυνάμεις ιδίως της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής ήταν εξαιρετικά εύκολη εάν υπήρχε ο κατάλληλος συντονισμός και πληροφόρηση από την τότε Διευθυνση του εγκαλούμενου Αστυνομικού Διευθυντή και το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της ΓΑΔΑ».
Επίσης στο έγγραφο σημειώνεται ότι «η ανάγνωση των εγγράφων που διακινούνται μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από τους αστυνομικούς των υπασπιστηρίων και του Επιτελικού Γραφείου Αρχηγού σε καμιά περίπτωση δεν συνεπάγεται ενημέρωση(!) του Αρχηγού της ΕΛΑΣ κι άλλων ανώτατων αξιωματικών».