Έφηβοι από φτωχές οικογένειες μεταναστών με δύσκολο παρόν και χωρίς μέλλον επιστρατεύονται από εγκληματικές οργανώσεις για να εκτελούν συμβόλαια θανάτου, να πραγματοποιούν βομβιστικές επιθέσεις και να διακινούν ναρκωτικά.
Δεν πρόκειται για το σενάριο αστυνομικής μεταμεσονύκτιας τηλεοπτικής σειράς, αλλά για την σκληρή, αιματηρή, πραγματικότητα σήμερα στη Σουηδία, όπου ο Ράβα Ματζίντ, αλλιώς «Κουρδική Αλεπού», είναι ένας από τους πολλούς αρχηγούς εγκληματικών οργανώσεων, όπως είναι το Foxtrot, που φαίνονται αποφασισμένοι να τινάξουν στον αέρα -ή να πνίξουν στην άσπρη σκόνη- την κάποτε ήρεμη και πλούσια σκανδιναβική χώρα.
Είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα που η Σουηδία φλέγεται στη βία που σπέρνουν αυτοί οι ανήλικοι μετανάστες για λογαριασμό των εγκληματικών συμμοριών που πολεμούν για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών.
Έφηβοι μετανάστες γίνονται εκτελεστές δολοφόνοι
Λίγες μόλις ημέρες μετά τη δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ ότι η μεταναστευτική κρίση μπορεί να αποτελέσει τη δύναμη διάλυσης της ΕΕ, ο Ουλφ Κρίστενσον εξετάζει να βγάλει το στρατό στους δρόμους για να περιορίσει τη δράση τους, που μέσα σε ένα 24ωρο έχει προκαλέσει το θάνατο 3 ανθρώπων, ανάμεσα τους μια γυναίκα 20 ετών που έχασε τη ζωή της σε έκρηξη στην Ουψάλα, βόρεια της Στοκχόλμης.
Συγκλονιστική η δήλωση του επικεφαλής της σουηδικής αστυνομίας, Άντερς Θόρνμπεργκ, ο οποίος είπε ότι «ολοένα και περισσότερα παιδιά έρχονται σε επαφή με τις εγκληματικές συμμορίες στη Σουηδία για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως εκτελεστές δολοφόνοι».
«Οι εγκληματίες είναι ανελέητοι», προσθέτει ο ίδιος στο The Local, εξηγώντας ότι από την πλευρά τους και οι αρχηγοί των συμμοριών προσεγγίζουν τους ανήλικους, τους δίνουν όπλα και τη διεύθυνση της επίθεσης, μια τακτική που έχει ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των εκρήξεων σε κτιριακά συγκροτήματα στην σκανδιναβική χώρα.
Ποιο είναι το δίκτυο Foxtrot
Η κυβέρνηση και η αστυνομία έχει εστιάσει την προσοχή της στο δίκτυο Foxtrot, του οποίου ηγείται ο Ράβα Ματζίντ, αλλιώς «Κουρδική Αλεπού». Σύμφωνα με το δίκτυο BNN ο Ματζίντ έχει γεννηθεί στο Ιράν από γονείς από το Ιρακινό Κουρδιστάν, και μεγάλωσε από ενός μηνός στην Ουψάλα, την πόλη που πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από το πρόσφατο κύμα βίας.
Εναντίον του εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από το 2020 με τις υπάρχουσες πληροφορίες να τον θέλουν να έχει βρει καταφύγιο στην Τουρκία. Το δίκτυο Foxtrot έγινε γνωστό για την «επιστράτευση» ανηλίκων, ακόμα και από ιδρύματα, που δείχνει το μέγεθος της σκληρότητας της εγκληματικής οργάνωσης, που σύμφωνα με την αστυνομία θα κλιμακώσει τις επιθέσεις της τις επόμενες μέρες, την ώρα που η χώρα δεν διαθέτει τις δυνάμεις να μπορέσει να προστατέψει όλους τους πιθανούς στόχους της.
Να σημειωθεί ότι μόνο στην Ουψάλα αυτή τη στιγμή δρουν περισσότερα από 571 εγκληματικά δίκτυα, όπως το Dalen που δραστηριοποιείται κυρίως στη Στοκχόλμη και το Varby που έλαβε πρόσφατα διεθνή αναγνώριση με τη δολοφονία του ράπερ Einar, ο οποίος βρισκόταν σε ανοιχτή σύγκρουση μαζί του.
Άφαντη η «Κουρδική Αλεπού»
Όλες οι προσπάθειες να συλληφθεί η «Κουρδική Αλεπού», που θεωρείται ένας από τους τοπ διακινητές ναρκωτικών στη Σουηδία και να γυρίσει πίσω στα εδάφη που μεγάλωσε και σήμερα τρομοκρατεί με τη δράση της, έχουν μέχρι στιγμής αποδειχτεί ανεπιτυχείς.
Τα συνεχιζόμενα επεισόδια βίας έχουν κάνει τις αρχές να πιστεύουν ότι υπήρξε κάποια διάσπαση στους κόλπους της εγκληματικής οργάνωσης, που δεν διστάζει να εκβιάζει τους συγγενείς και τους φίλους των μελών της, όπως αποδεικνύει η περίπτωση μιας γυναίκας που πιστεύεται ότι ήταν η μητέρα κάποιου που αποχώρησε από τις τάξεις της, γι’ αυτό και βρήκε βάναυσο θάνατο. Επίσης, ένα 13χρονο αγόρι που πιστεύεται ότι άνηκε στη Foxtrot είχε την ίδια βίαιη κατάληξη για άγνωστη αιτία.
Τον φετινό χρόνο στη Σουηδία έχουν σημειωθεί 64 θάνατοι από πυροβολισμούς σε διάστημα ενός έτους, ενώ επίσημη κυβερνητική έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2021 ανέφερε ότι τέσσερις σε κάθε εκατομμύριο κατοίκους πεθαίνουν σε πυροβολισμούς κάθε χρόνο στη Σουηδία, σε σύγκριση με 1,6 άτομα ανά εκατομμύριο σε ολόκληρη την Ευρώπη.
«Ανεύθυνες μεταναστευτικές πολιτικές»
Όπως σημειώνει ο εγκληματολόγος Μάνε Γκέρελ από το πανεπιστήμιο Malmo, τα παραπάνω αποτελούν μια εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση, που μπορεί να εκτραχυνθεί περισσότερο αν οι αρχές δεν επιστρατεύσουν με τη σειρά τους τα κατάλληλα εργαλεία για να βοηθήσουν τους ανήλικους από τις φτωχές γειτονικές των μεταναστών πριν πέσουν στα χέρια των συμμοριών. Κατά τον ίδιο τα τρέχοντα μέτρα έχουν αποδειχτεί αναποτελεσματικά και ορισμένα από αυτά έχουν αρνητικό αντίκτυπο.
Να σημειωθεί ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κρίστερσον ανέλαβε την εξουσία πέρυσι με την υπόσχεση να αντιμετωπίσει σκληρά το έγκλημα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να αναχαιτίσει τη βία. Η κυβέρνηση και η αριστερή αντιπολίτευση έχουν ανταλλάξει κατηγορίες για το ποιος ευθύνεται για την κατάσταση. Η αντιπολίτευση λέει ότι η κυβέρνηση έκανε τη χώρα λιγότερο ασφαλή, ενώ ο Κρίστερσον επέρριψε την ευθύνη σε «ανεύθυνες μεταναστευτικές πολιτικές και αποτυχημένη ενσωμάτωση» υπό την προηγούμενη κυβέρνηση.
«Θα κυνηγήσουμε τις συμμορίες και θα τις νικήσουμε» ήταν το μήνυμα του Σουηδού πρωθυπουργού στην τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση, όπου και μίλησε για την πιθανότητα ανάπτυξης του στρατού στους δρόμους, με τους αναλυτές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για όλη την ΕΕ λέγοντας ότι «η Σουηδία πληρώνει τα λάθη στην πολιτική ασύλου».