Αποκαλυπτικός για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια το στέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου, τόσο στο γήπεδο ποδοσφαίρου, όσο και σε άλλους χώρους, στους οποίους έχουν βρεθεί τα προηγούμενα χρόνια εκατομμύρια άνθρωποι, ήταν ο επί σειρά ετών πρόεδρος του ΟΑΚΑ Πέτρος Γαλακτόπουλος.
Μιλώντας στον ANT1 o κ. Γαλακτόπουλος περιέγραψε την παντελή έλλειψη συντήρησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι «από τύχη δεν είχαμε τραυματισμούς ή τίποτα χειρότερο».
Όπως ανέφερε, ο ίδιος ανέλαβε πρόεδρος του ΟΑΚΑ το 2011-2012 θέση στην οποία παρέμεινε για 4,5 χρόνια, και από την πρώτη στιγμή ήρθαν οι τεχνικοί και του είπαν ότι έχει λήξει η σύμβαση ελέγχου του στεγάστρου Καλατράβα.
Ο ίδιος μίλησε για την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα στέγαστρα τόσο στο γήπεδο ποδοσφαίρου, όσο και στην «Αγορά» και άλλους χώρους.
Έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν
«Έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν! Στην στοά Καλατράβα, η γέφυρα στηρίζεται σε μπετά, δεμένα στις άκρες με βίδες. Με τους σεισμούς και με τον αέρα κάποιες βίδες «έκοβαν». Κάποια ημέρα κρέμασε και έμεινε 60 πόντους από το έδαφος, από εκεί που περνούσε ο κόσμος!», είπε ο κ. Γαλακτόπουλος.
Όπως συμπλήρωσε, «Πήγαν οι τεχνικοί του ΟΑΚΑ, έβαλαν σίδερα και έγινε διόρθωση. Όλες οι βίδες είναι σκουριασμένες. Ξεκίνησα και έκανα κάθε 15 ημέρες έγγραφα στον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού ότι πρέπει να γίνει συντήρηση. Η εταιρεία που το έφτιαξε, για να το συντηρήσει ζήτησε 17 εκατομμύρια. Ήταν περίοδος μνημονίων τότε και δεν υπήρχαν χρήματα να διατεθούν.».
«Το ΟΑΚΑ με τα οικονομικά που είχε, προσπαθούσε να βάζει βίδες και ότι μπορούσε, γινόταν συντήρηση με το προσωπικό του ΟΑΚΑ. Κάθε μήνα έστελνα χαρτί στο υπουργείο και δεν μου απαντούσε κανένας. Σκέψου να έπεφτε κανένα καλώδιο», είπε ο κ. Γαλακτόπουλος.
Ανέφερε ακόμη ότι «Επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήθελαν να φτιάξουν και το Μουσείο για τους Ολυμπιακούς αγώνες και να το δώσουν σε λειτουργία. Ήρθε ο κ. Κοντονής και τα σταμάτησε όλα και δεν ήθελε να κάνει τίποτα».
«Είχε πέσει σίδερο που ήταν 80 κιλά! Πέφτοντας κάτω αυτό γινόταν 1,5 τόνος…», είπε ο Πέτρος Γαλακτόπουλος, ουσιαστικά λέγοντας ότι από τύχη δεν έχουν υπάρξει σοβαροί τραυματισμοί ή και κάτι χειρότερο τα τελευταία χρόνια.
Με έναν μορφασμό απάντησε στο «πως και δεν έχει μαθευτεί τίποτα τόσα χρόνια;», ενώ σημείωσε ότι «το μπάσκετ είναι πιο δεμένο και δεν έχει πάθει τίποτα».
Μαρινάκης: Θα γίνει και δεύτερη μελέτη
Σε σχέση με τη μελέτη που εντοπίζει πρόβλημα στη στατικότητα του στεγάστρου Καλατράβα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο MEGA υπογράμμισε ότι το «κράτος δε μπορεί διαψεύσει ή να αμφισβητήσει μία επιστημονική μελέτη» και ότι «δεν πρόκειται να μπει σε αμφισβήτηση η ασφάλεια των πολιτών».
«Η εν λόγω ανακοίνωση βγήκε από την διοίκηση του ΟΑΚΑ και βασίζεται στη σύμβαση μεταξύ του υπουργείου, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΙΠΕΔ. Είναι μία στατική μελέτη από ιδιωτική εταιρεία, που βασίζεται σε συγκεκριμένη έρευνα που έκανε η εταιρεία αυτή. Θα ακολουθήσει και δεύτερη μελέτη για να διαπιστωθεί αν και εφόσον ισχύουν αυτά τα πορίσματα που έχουν βγει», είπε χαρακτηριστικά στο «MEGA Σαββατοκύριακο».
Το κράτος δεν αμφισβητεί μια επιστημονική μελέτη
Και πρόσθεσε: «Μέχρι να γίνουν οι περαιτέρω έρευνες, το ΟΑΚΑ καλείται να εφαρμόσει όσα αναφέρουν οι ειδικοί. Το κράτος δε μπορεί διαψεύσει ή να αμφισβητήσει μία επιστημονική μελέτη. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να επαναξιολογήσει την κατάσταση για την ασφάλεια των πολιτών».
«Δεν έχω τα στοιχεία για να αναλύσω πότε προέκυψε το πρόβλημα, ούτε είμαι καθ’ ύλην αρμόδιος, ωστόσο η κυβέρνηση μπήκε στη διαδικασία αναβάθμισης του ΟΑΚΑ, του ελέγχου των κτιρίων και στο να βάλει «τάξη» στο κράτος. Δεν πρόκειται να μπει σε αμφισβήτηση η ασφάλεια των πολιτών.
Είναι δεδομένο ότι δεν υπήρχε περίπτωση να έγινε οποιαδήποτε δραστηριότητα και να είχε οποιοσδήποτε σε γνώση του μία μελέτη η οποία να πιστοποιεί ότι δεν είναι ασφαλής η λειτουργία οποιουδήποτε κτιρίου. Το ίδιο έχει γίνει και για άλλα γήπεδα συμπεριλαμβανομένων και αυτών του μπάσκετ για ζητήματα πυρασφάλειας και άλλα», κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.
Δεν κλείνει επ΄αόριστο
O αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, αναφέρει σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι το ΟΑΚΑ «δεν κλείνει επ’ αόριστο, αλλά προσωρινά» και ότι πρόβλημα στατικότητας υπάρχει μόνο στο Στέγαστρο και όχι στο στάδιο.
«Μετά από την απόφαση του πρωθυπουργού, τον Ιούλιο του 2021 για αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, ανατέθηκαν σχετικές μελέτες και τώρα ήρθε στα χέρια μου το πόρισμα της μελέτης από την κοινοπραξία στην οποία ανατέθηκε μετά από διαδικασία 6 μηνών. Η μελέτη ήρθε στα χέρια μου προχθές και οδήγησε στην απόφαση για κλείσιμο του ΟΑΚΑ», είπε αρχικά στον ΑΝΤ1.
Και πρόσθεσε: «Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η στατική επάρκεια δεν είναι αυτή που θα έπρεπε και αυτό οδηγεί σε ανασφάλεια για τη στατικότητα των στεγάστρων και μας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση. Πρώτο μέλημα ήταν να διασφαλίσουμε την αυτονόητη προτεραιότητα της ασφάλειας των αθλητών, προπονητών και φιλάθλων του ΟΑΚΑ που είναι η “καρδιά του αθλητισμού” της χώρας μας».
Επαναξιολόγηση της μελέτης
Όπως συμπλήρωσε, «προ ετών παρατηρήθηκε μια ταλάντωση στις κερκίδες στην διάρκεια ενός αγώνα και τότε υπήρξε μελέτη που έδειξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στο στάδιο. Πρόβλημα στατικότητας υπάρχει μόνο στο στέγαστρο».
Ερωτώμενος για την τακτική των προηγούμενων ετών, ο υπουργός απάντησε: «Επί κυβέρνησης Σαμαρά, ο Γιάννης Ανδριανός δέσμευσε 8 εκατομμύρια ευρώ για την μελέτη στατικότητας των στεγάστρων Καλατράβα, όμως άλλαξε η Κυβέρνηση και δεν υπήρξε εξέλιξη και δεν γνωρίζω το γιατί. Μόλις ανέλαβα την θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, υπέγραψα απόφαση ώστε κανέναν αθλητικό κέντρο να μην μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν έχει άδεια στατικότητας και πυρασφάλεια».
Όσο για το πότε θα ανοίξει και πάλι το ΟΑΚΑ, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι «μαζί με το ΤΕΕ θα προχωρήσουμε σε επαναξιολόγηση της μελέτης και σύντομα θα έχουμε νεότερα, ώστε στον συντομότερο δυνατό χρόνο να παραδοθεί και πάλι με ασφάλεια το ΟΑΚΑ».