Ο κίνδυνος της κλιματικής κρίσης έδειξε φέτος τα δόντια του, προειδοποιώντας με τον πλέον ισχυρό τρόπο ότι η δημοσιονομική πολιτική αλλά και οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις δυνάμεις της φύσεως.
Η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτό δεν μπορεί να αναστραφεί. Μπορεί, όμως, να μετριαστούν οι επιπτώσεις στη ζωή μας και στην οικονομία. Για τον σκοπό αυτό εκπονούνται μελέτες, με στόχο να υπολογίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και εκείνο που προκύπτει ύστερα από σωστό σχεδιασμό για μετριασμό των επιπτώσεων.
Οι καύσωνες του καλοκαιριού και οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία (φαινόμενο «Daniel») παρουσίασαν έκδηλα το άμεσο και το έμμεσο κόστος, το οποίο βέβαια δεν μπορεί να συγκριθεί με τις ανθρώπινες ζωές και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Είδαμε ότι οι καύσωνες και οι πυρκαγιές στοίχησαν περισσότερο σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος, απειλώντας τον τουρισμό και την αγροδιατροφική αλυσίδα.
Το φαινόμενο «Daniel» ανέδειξε πιο άμεσα τις υλικές ζημιές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν άφησε το αρνητικό αποτύπωμα στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και του βιοτικού επιπέδου. Η απώλεια κάθε ζώου και φυτού αποτελεί υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.
Κόστος
Αν επιστρέψουμε στα οικονομικά μεγέθη, θα διαπιστώσουμε ότι μόνο ο «Daniel» κόστισε 0,3 ποσοστιαίες μονάδες από τη δυναμική που είχε το πρωτογενές πλεόνασμα. Ενώ όλα έδειχναν ότι θα πιάσουμε τον στόχο του 1%, τώρα ο πήχης κατέβηκε στο 0,7% του ΑΕΠ. Το άμεσο δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 600-700 εκατ. ευρώ και το συνολικό σε άνω των 2,5 δισ. ευρώ.
Αντίστοιχες εκτιμήσεις για τους καύσωνες του καλοκαιριού και τις πυρκαγιές δεν υπάρχουν, καθώς οι υπολογισμοί παρουσιάζουν αποκλίσεις. Γενικά, πάντως, πιστεύεται ότι το πύρινο καλοκαίρι στοίχησε άμεσα και έμμεσα γύρω στο 1 δισ. ευρώ.
Η κλιματική αλλαγή, με τα έντονα καιρικά φαινόμενα και την αύξηση της θερμοκρασίας, επηρεάζει τη ζωή μας και την οικονομία από διαφορετικούς δρόμους. Περνά από τον πρωτογενή τομέα, διαπερνά τον τουρισμό – και μάλιστα με πολλούς τρόπους –, ενώ επηρεάζει άμεσα τα δημοσιονομικά. Η καταστροφή της πρωτογενούς παραγωγής επηρεάζει άμεσα τον πληθωρισμό και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Δηλαδή προκαλεί αυξήσεις τιμών και μείωση της ανταγωνιστικότητας, νέο πληθωριστικό κύκλο που απειλεί την ανάπτυξη.
Περιβάλλον
Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι μία από τις επιπτώσεις στον τουρισμό. Υπάρχει και αυτή που προβλέπει αλλαγές στον χάρτη των τουριστικών προορισμών. Νότιες περιοχές θα γίνουν πιο ζεστές και πιο αποπνικτικές, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι να κερδίζουν τουρισμό πιο ψυχρές περιοχές που σήμερα δεν γνωρίζουν καλοκαιρινό τουρισμό. Χωρίς πρώτες ύλες ή με περισσότερες εισαγωγές και αύξηση του κόστους παραγωγής δημιουργούνται νέες συνθήκες στη μεταποίηση. Επηρεάζονται οι αλυσίδες ανεφοδιασμού. Δημιουργούνται νέες ανάγκες για υπηρεσίες και για περισσότερο πράσινο αποτύπωμα.
Συνεπώς, το επιχειρείν και την οικονομία θα πρέπει πλέον να τα εξετάζουμε λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή. Εξάλλου, κάθε αλλαγή θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, όπως η τεχνολογία, η καταναλωτική συμπεριφορά, η τεχνητή νοημοσύνη κ.ά.
Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,4% το 2023. Η επέκταση της παραγωγής υποστηρίζεται από την ανθεκτική αγορά εργασίας και την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΕ). Ο πληθωρισμός κατά μέσο όρο ανήλθε σε 9,3% το 2022, αλλά αναμένεται να συγκρατηθεί σε 2,4% έως το 2024 λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών της ενέργειας. Ενώ παραμένει αρνητικό, το έλλειμμα του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης συνεχίζει να συρρικνώνεται χάρη στη βελτίωση της είσπραξης εσόδων. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω.
Πηγή: Εντυπη Εκδοση ΤΑ ΝΕΑ