Στη βελτίωση των όρων διάθεσης των προϊόντων προσυμφωνημένης διάρκειας προχώρησαν τις τελευταίες εβδομάδες οι τράπεζες για συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών τους.
Πρόκειται για τις πρώτες από τον περασμένο Φεβρουάριο ουσιαστικές αυξήσεις στις αποδόσεις που προσφέρουν μέσω των κλασικών λογαριασμών προθεσμίας.
Οι κινήσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της περαιτέρω ενίσχυσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων τους τελευταίους μήνες, αλλά και των πολιτικών πιέσεων για μεγαλύτερη ανταμοιβή των αποταμιευτών μέσω των απλών τραπεζικών προϊόντων.
Κι αυτό διότι ενώ οι παρεμβατικοί δείκτες της ΕΚΤ την περίοδο Μαρτίου – Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν κατά 150 μονάδες βάσης, δεν υπήρξαν ανάλογες προσαρμογές στα καταθετικά προγράμματα που είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα.
Με βάση τα επίσημα στατιστικά, οι μεταβολές τους ήταν υποπολλαπλάσιες. Το Μάρτιο το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις έως 1 έτους για φυσικά πρόσωπα ανερχόταν σε 1,16% και μέχρι τον περασμένο Ιούλιο είχε φτάσει το 1,50%. Υψηλότερα δηλαδή κατά 34 μονάδες βάσης.
Σχέση δανείων – καταθέσεων
Η αλήθεια είναι πάντως πως οι τράπεζες αυτήν την στιγμή διαθέτουν μεγάλο πλεόνασμα ρευστότητας.
Σύμφωνα με στοιχεία τέλους Ιουνίου 2023 της Τράπεζας της Ελλάδος, το σύνολο το χορηγήσεων στην εγχώρια αγορά βρίσκονταν λίγο πάνω από τα 148 δισ. ευρώ, με τις τάσεις να είναι πτωτικές λόγω της χαμηλής παραγωγής νέων δανείων και των αυξημένων πρόωρων αποπληρωμών από τις αρχές του έτους.
Την ίδια περίοδο, η καταθετική βάση, προσέγγιζε τα 200 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των ρευστών διαθεσίμων που τηρεί το δημόσιο στις εμπορικές τράπεζες.
«Όταν οι καταθέσεις μας ξεπερνούν τα υπόλοιπα των δανείων μας κατά 50 δισ. ευρώ, για ποιο λόγο να δώσουμε κίνητρα για την περαιτέρω ενίσχυσή τους» σημειώνει έμπειρη τραπεζική πηγή.
Προσθέτει δε πως «υπάρχει αυτήν τη στιγμή πληθώρα προϊόντων μέσω των οποίων οι αποταμιευτές μπορούν να διεκδικήσουν ακόμη και χωρίς ρίσκο για το αρχικό τους κεφάλαιο, σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων».
Ενδεικτικά, το ίδιο στέλεχος αναφέρει τις εξής επιλογές:
- Προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου και ελάχιστης απόδοσης, το τελικό κέρδος των οποίων είναι συνδεδεμένο με κάποιον χρηματοοικονομικό δείκτη
- Έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου, με αφορολόγητη απόδοση που σήμερα βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από το 4%
- Εταιρικά ομόλογα με εκδότες τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, μέσω των οποίων είναι δυνατό το πολυετές κλείδωμα τοκομεριδίων της τάξης του 5% – 8%.
- Αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε ομόλογα και προσφέρουν κάθε χρόνο μέρισμα, διασφαλίζοντας ένα υψηλό εισόδημα στους μεριδιούχους τους
Οι αποδόσεις σήμερα
Όσοι πάντως θέλουν να κρατήσουν τα χρήματά τους στην τράπεζα, για να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους θα πρέπει να τα τοποθετήσουν σε προθεσμιακές καταθέσεις, καθώς στο Ταμιευτήριο δεν δίνονται τόκοι.
Σήμερα, είναι διαθέσιμα προγράμματα με ετησιοποιημένα επιτόκια που φτάνουν έως και το 2,50%.
Στον τελευταίο κύκλο αναπροσαρμογών οι τράπεζες προχώρησαν σε αυξήσεις των αποδόσεων κατά κύριο λόγο για ποσά έως και 60.000 ευρώ και για διάρκεια έως και 12 μήνες.
Με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών ότι τα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ έχουν πιάσει ταβάνι, οι ελληνικές τράπεζες επέλεξαν να ενισχύσουν την ανταμοιβή των αποταμιευτών στα προϊόντα με διάρκεια μικρότερη του έτους.
Σήμερα, οι μέγιστες δυνατές αποδόσεις ανέρχονται σε:
- 10.000 – 50.000 ευρώ
– 1,9% για 6 μήνες
– 2,3% για 12 μήνες
– 2% για 15 μήνες
– 2,3% για 18 μήνες
– 2,4% για 24 μήνες
- 100.000 ευρώ
– 2% για 6 μήνες
– 2,4% για 12 μήνες
– 2% για 15 μήνες
– 2,3% για 18 μήνες
– 2,4% για 24 μήνες
- 300.000 ευρώ
– 2,1% για 6 μήνες
– 2,5% για 12 μήνες
– 2,3% για 15 μήνες
– 2,3% για 18 μήνες
– 2,4% για 24 μήνες
Πηγή: ΟΤ