Την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για τα στέγαστρα Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, όπου λόγω στατικής ανεπάρκειας οδηγήθηκαν σε «λουκέτο» το Ολυμπιακό Στάδιο, αλλά και το Ποδηλατοδρόμιο, εξακολουθούν να επιτρέπονται σχολικές εκδρομές στον ευρύτερο χώρο του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου
Τα παιδιά ετοιμάζονται να μπουν στον χώρο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων από μια είσοδο που βρίσκεται πολύ κοντά στο σφραγισμένο πλέον Ολυμπιακό Στάδιο
Οι μαθητές παρέμειναν σε ασφαλή σημεία και μακριά από τις εγκαταστάσεις στις οποίες έχει μπει λουκέτο
Σε επικοινωνία που είχε μαζί μας ένα από τα σχολεία που διοργάνωσαν επίσκεψη στους περιβάλλοντες χώρους, μας διαβεβαίωσε είχε πάρει άδεια και διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια από της διοίκηση του ΟΑΚΑ, ότι είχε ενημερώσει τους γονείς, όπως και ότι οι μαθητές παρέμειναν σε χώρους που ήταν σε πολύ μεγάλη απόσταση από οποιοδήποτε σημείο θα μπορούσε να θεωρηθεί επικίνδυνο και ότι έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Πώς επιτρέπονται σχολικές εκδρομές στον ευρύτερο χώρο του ΟΑΚΑ;
Αντιλαμβανόμαστε ότι τα σχολεία που επισκέπτονται τον χώρο συμπεριφέρονται με τρόπο υπεύθυνο και πήραν όλα τα μέτρα για να μην εκτεθούν σε κίνδυνο τα παιδιά.
Πηγές της διοίκησης του ΟΑΚΑ διαβεβαιώνουν ότι είναι απολύτως ασφαλης ο περιβάλλων χώρος του ΟΑΚΑ και ότι μπορεί να βρίσκεται εκεί όποιος θέλει χωρίς πρόβλημα
Ωστόσο εγείρονται ερωτήματα για το πώς επιτρέπονται από τη διοίκηση του ΟΑΚΑ ακόμη επισκέψεις στον ευρύτερο χώρο. Προφανώς και είναι ένας πολύ μεγάλος χώρος και έκλεισαν μόνο το ποδηλατοδρόμιο και το Ολυμπιακό Στάδιο. Όμως, τι γίνεται όταν επισκέπτες πηγαίνουν κοντά στις επίμαχες εγκαταστάσεις; Υπάρχει κίνδυνος ή όχι; Ιδίως όταν όπως φαίνεται από το ρεπορτάζ του in π.χ. η οριοθέτηση των βάσεων των τόξων έχει γίνει απλώς με πλαστική ταινία.
Αξίζει να σημειώσουμε πως το στέγαστρο από μόνο του ζυγίζει 8.700 τόνους. Μπορεί η πιθανότητα να πέσει το στέγαστρο να είναι «εξαιρετικά μικρή», όπως είπε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στο MEGA, ωστόσο παραμένει πάντα η πιθανότητα κάποιο κομμάτι να ξεκολλήσει και να πέσει, μιας και η συντήρηση στο στέγαστρο Καλατράβα είναι από ελλιπέστατη έως και ανύπαρκτη στα 20 χρόνια «ζωής» του. Γι’ αυτό άλλωστε και οδηγηθήκαμε στην απόφαση για κλείσιμό του.
Είναι λοιπόν πολύ εύκολο να καταλάβει κάποιος τι θα γίνει αν μια μεταλλική κατασκευή τόσο μεγάλου βάρους καταρρεύσει, η ακόμα κι ένα κομμάτι της ξεκολλήσει και πέσει, ενώ στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο του σταδίου βρίσκονται παιδιά, τα οποία παίζουν ή κάθονται αμέριμνα. Ποιος μπορεί να πει ποια είναι τα ασφαλή όρια εάν σπάσει ενα από τα συρματόσκηνα ή ξεκολλήσει ένα κομμάτι σε ένα έργο τέτοιων διαστάσεων;
«Ούτε στο ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο η στατική επάρκεια του ΟΑΚΑ»
Την ίδια στιγμή που επιτρέπεται σε σχολεία οργανώνουν εκδρομές στο ΟΑΚΑ, δίνεται στη δημοσιότητα μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με την οποία το όριο στατικής επάρκειας του στεγάστρου Καλατράβα και αυτό του ποδηλατοδρομίου στο ΟΑΚΑ δεν βρίσκεται ούτε στο «ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο».
Η εν λόγω μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν αποδίδει ευθύνες στον αρχικό σχεδιασμό ή στην κατασκευή των έργων στο ΟΑΚΑ, αλλά, όπως επισημαίνει, αξιολογεί την παρούσα κατάσταση σε σχέση με την «ιδεατή» τους κατάσταση, την κατάσταση δηλαδή που εκτιμάται πως έπρεπε να έχουν όταν παραδόθηκαν.
Αυτοψία του in στο «στολίδι» που σαπίζει
Την εικόνα εγκατάλειψης και μη συντήρησης του ΟΑΚΑ και των στεγάστρων Καλατράβα αποτύπωσε η αυτοψία του in στους χώρους του ΟΑΚΑ.
Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το in από μόνες τους και εξηγούν με τον καλύτερο τρόπο γιατί οδηγηθήκαμε στο κλείσιμο του ΟΑΚΑ και του Ποδηλατοδρομίου.
Στις φωτογραφίες αποτυπώνεται αυτό που είναι ορατό ακόμη και με γυμνό μάτι. Δηλαδή ότι το «στολίδι», όπως είχε ονομαστεί το στέγαστρο Καλατράβα και είχε κοστίσει 130 εκατομμύρια ευρώ, ήταν έτοιμο να πέσει στα κεφάλια των θεατών.
Η σκουριά έχει γίνει πλέον η «βασίλισσα» του ΟΑΚΑ, υπάρχει παντού, σε κάθε σημείο του σταδίου. Όπως μπορείτε να δείτε στις αποκαλυπτικές φωτογραφίες, η απουσία συντήρησης είναι εμφανής τόσο στο στάδιο, όσο και σε ό,τι υπάρχει στον περιβάλλοντα χώρο του σταδίου. Δεν χρειάζεται κανείς να είναι επιστήμονας για να το καταλάβει…