Αγώνα δρόμου κάνει το υπουργείο Εσωτερικών, λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από το άνοιγμα της αυτοδιοικητικής κάλπης, προκειμένου να λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις δύο συνεχόμενες κακοκαιρίες σε Θεσσαλία και Εύβοια.
Σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ», υπάρχουν εκλογικά τμήματα στις πληγείσες περιοχές τα οποία λόγω της έκτακτης κατάστασης μετά τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias» δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν την ημέρα των εκλογών. Αυτός είναι και ο λόγος που εξετάζονται λύσεις ώστε οι κάτοικοι των περιοχών να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Υπενθυμίζεται πως συνολικά τα εκλογικά τμήματα στον Νομό Καρδίτσας είναι 318, στον Νομό Μαγνησίας 357, στις Σποράδες 28, στον Νομό Τρικάλων 363 ενώ τα περισσότερα καταγράφονται στον Νομό Λαρίσης, όπου είναι 573 εκλογικά τμήματα.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στον Δήμο Παλαμά Καρδίτσας αλλά και στον Δήμο Φαρκαδόνας Τρικάλων. Για τις δύο αυτές περιπτώσεις – καθώς οι συνθήκες είναι απαγορευτικές – εξετάζεται η μεταφορά του συνόλου των εκλογικών τμημάτων σε άλλες περιοχές. Οπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, οι κάτοικοι των συγκεκριμένων πληγέντων περιοχών θα χρειαστεί να μετακινηθούν στα πλησιέστερα εκλογικά τμήματα που βρίσκονται σε λειτουργία.
Ιδια τακτική θα ακολουθηθεί και στο χωριό Σωτήριο του Δήμου Κιλελέρ, όπου καταγράφονται τα μεγαλύτερα προβλήματα καθώς για δεύτερη φορά μέσα σε περίπου 20 μέρες το χωριό βρέθηκε «βυθισμένο» στα λασπόνερα. Υπενθυμίζεται πως το Σωτήριο είναι το πρώτο χωριό το οποίο κινδύνευε να πλημμυρίσει εάν η στάθμη του νερού στη λίμνη Κάρλα ανέβαινε μερικά εκατοστά ακόμη.
Από την άλλη, στον δήμο αρκετά ζητήματα έχουν ανακύψει λόγω της κακοκαιρίας στη συνοικία Κουλούρι με τέσσερα εκλογικά τμήματα κυρίως σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε αυτά. Ωστόσο, έχουν βρεθεί εναλλακτικές διαδρομές προσέγγισης και εκτιμάται πως δεν θα υπάρξει αναστάτωση.
Στον πολύπαθο Δήμο Βόλου, όπου «χτυπήθηκε» σφοδρά και από τα δύο κύματα της κακοκαιρίας, υπάρχει ζήτημα με δύο εκλογικά τμήματα στη Μακρινίτσα Πηλίου, καθώς ο δρόμος που οδηγεί σε αυτά είναι στενός. Θα επιχειρηθεί διαπλάτυνση, αν αυτό ωστόσο δεν καταστεί εφικτό εγκαίρως, σύμφωνα με τις Αρχές, θα ζητηθεί η συνδρομή της τροχαίας στη ρύθμιση της κυκλοφορίας.
Επίσης δύο εκλογικά τμήματα της περιοχής του Ανω Βόλου έχουν μεταφερθεί στη γειτονική Ανακασιά. Στο μεταξύ, στον Δήμο Νοτίου Πηλίου τα προβλήματα εντοπίζονται σε δύο εκλογικά τμήματα του χωριού Μηλίνα, τα οποία πλημμύρισαν, ωστόσο εκτιμάται ότι μέχρι την Κυριακή θα έχουν καθαριστεί και δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Στα Τρίκαλα αναμένεται να μεταφερθούν δύο εκλογικά τμήματα από τον Δήμο Μετεώρων, στα οποία υπήρξαν προβλήματα ενώ γενικά τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με εκλογικά τμήματα στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται σε φάση επίλυσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου όπου είχε διακοπεί η οδική σύνδεση με την Κοινότητα Πουρίου και πλέον έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση.
Την ίδια στιγμή, στην Εύβοια καθώς και σε περιοχές της Μαγνησίας που έπληξε η κακοκαιρίας Elias έχουν ανακύψει ζητήματα πρόσβασης αλλά όχι υποδομών.
Οι τοπικές αρχές επεξεργάζονται λύσεις προκειμένου να αποκατασταθεί η πρόσβαση στα εκλογικά τμήματα, ωστόσο ξεκάθαρη εικόνα για αυτές τις περιοχές θα υπάρξει εντός της εβδομάδας.
Αποζημίωση και για την εφορευτική επιτροπή
Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, πάντως, τόνιζαν στα «ΝΕΑ» πως οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες κακοκαιρίες θα πρέπει να συμβουλευτούν την εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου (mpp.ypes.gov.gr) για τυχόν αλλαγές. Αξίζει να σημειωθεί πως με στόχο να αποφευχθούν προβλήματα που είχαν καταγραφεί σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις αναφορικά με τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, που δεν παρουσιάζονταν, για πρώτη φορά ορίζεται εκλογική αποζημίωση και για τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής 40 ευρώ για την πρώτη Κυριακή 8 Οκτωβρίου και 30 ευρώ για τη δεύτερη Κυριακή στην περίπτωση που χρειαστεί δεύτερος γύρος.