Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η Αρμενία ενήργησε κατά τρόπο που δεν αρμόζει σε εταίρο έναντι της Ρωσίας, υποβάλλοντας τον εαυτό της στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης ότι η Μόσχα αντιμετωπίζει το Γερεβάν έως ένα σύμμαχο, αλλά έχει ερωτήματα προς την παρούσα ηγεσία του, η οποία τώρα θα πρέπει να συλλάβει τον Πούτιν αν θα επισκεφθεί την Αρμενία, εκτελώντας το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει εις βάρος του το ΔΠΔ.
Το κοινοβούλιο της Αρμενίας επικύρωσε σήμερα το καταστατικό ίδρυσης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), το οποίο θέτει τη χώρα υπό τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου της Χάγης.
Η Αρμενία είναι μέλος του οργανισμού συλλογικής ασφάλειας που έχει συμπήξει η Ρωσία απέναντι στο NATO, του CSTO (Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας).
Ναγκόρνο Καραμπάχ
Ωστόσο, οι Αρμένοι είναι έντονα δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Ρωσία επί της ουσίας επέτρεψε προ ημερών στο Αζερμπαϊτζάν να ανακαταλάβει τον αρμενοκρατούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ μέσα στο αζερικό έδαφος, μετά από 30 χρόνια κατά τα οποία Αρμένιοι αποσχιστές, με τη στήριξη του Γερεβάν, ήλεγχαν τη συγκεκριμένη περιοχή.
Όταν η Αρμενία έχει πει πως συζητά τα σχέδιά της να επικυρώσει τη Σύμβαση της Ρώμης για το ΔΠΔ με τη Ρωσία, η Μόσχα την προειδοποίησε «για σοβαρές συνέπειες». Την περασμένη Πέμπτη, το Κρεμλίνο, μάλιστα, χαρακτήρισε «εξαιρετικά εχθρική» την απόφαση της Αρμενίας να επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης.
Από την πλευρά της η Αρμενία υποστηρίζει ότι η επικύρωση της Σύμβασης της Ρώμης είχε σκοπό να αντιμετωπίσει όσα καταγγέλλει ως εγκλήματα πολέμου που διέπραξε το Αζερμπαϊτζάν στη μακρόχρονη σύγκρουση με την Αρμενία, και δεν έχει στόχο τη Ρωσία.