Οι οικοδεσπότες μέλη της Airbnb κατά μέσο όρο κερδίζουν περίπου 3.700 ευρώ τον χρόνο σε επιπλέον εισόδημα, σύμφωνα με εσωτερική έρευνα της ίδιας της εταιρείας, η οποία με τίτλο «Καθημερινές αλήθειες» έχει αναρτηθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σε μία περίοδο που πολλές ευρωπαϊκές πόλεις βάζουν φραγμό στην ανεξέλεγκτη επέκταση της βραχυχρόνιας μίσθωσης και στην Ελλάδα υιοθετήθηκαν μέτρα (όπως επιβολή ΦΠΑ κ.λ.π.) με στόχο η βραχυχρόνια μίσθωση να αντιμετωπίζεται ισότιμα με τα ξενοδοχεία, η Airbnb «αντεπιτίθεται» και με προωθητικές ενέργειες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναδεικνύει τα θετικά αποτελέσματα της οικονομίας διαμοιρασμού.
Η έρευνα
Η Airbnb αναφέρει αρχικά ότι η εταιρεία έχει γίνει μέρος της καθημερινής ζωής στην Ελλάδα, βοηθώντας τους καθημερινούς Έλληνες να αποκτήσουν οικονομική ευημερία και υποστηρίζοντας την ανάκαμψη του τουρισμού μετά την πανδημία.
Στη συνέχεια αφού υπενθυμίζει ότι το 2021, η Airbnb και άλλες πλατφόρμες υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας με ΑΑΔΕ, για την ενίσχυση της διαφάνειας και διασφάλιση της κανονιστικής συμμόρφωσης με την εθνική καταχώριση μεταξύ των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, επισημαίνει ότι από τότε, η Ελλάδα έχει γίνει ηγετικό παράδειγμα στην Ευρώπη για την επιτυχημένη συνεργασία ανάμεσα σε πλατφόρμες και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Επιπλέον η Airbnb επικαλείται στοιχεία της ΑΑΔΕ, που αναφέρουν ότι η η συμφωνία αυτή εξασφάλιζε ότι μόνο οι καταχωρημένες καταχωρήσεις εμφανίζονται στις πλατφόρμες αλλά και παρείχε 540 εκατομμύρια ευρώ σε δηλωθέντα εισοδήματα το 2022 στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό, ενώ σύμφωνα με τις ελληνικές φορολογικές αρχές, μπορεί να φτάσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Για το 70% των Ελλήνων οικοδεσποτών, αναφέρουν τα στοιχεία της Airbnb, ο διαμοιρασμός κατοικίας είναι μια ευκαιρία να διατηρήσουν ένα οικογενειακό σπίτι που κληρονόμησαν ή ένα εξοχικό σπίτι που αγόρασαν με τις αποταμιεύσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι με την Airbnb, οι καθημερινοί άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν κάποια επιπλέον έσοδα από μια ιδιοκτησία που διαφορετικά θα ήταν απλώς ένα επιπλέον βάρος στον προϋπολογισμό τους.
Επιπλέον το 2022, το 52% των Ελλήνων οικοδεσποτών δήλωσαν ότι οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις τούς βοήθησαν να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και να αντεπεξέλθουν οικονομικά στα καθημερινά τους έξοδα. Για περισσότερο από το ένα τρίτο, ο διαμοιρασμός κατοικίας ήταν απαραίτητος για να τα βγάλουν πέρα. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από εσωτερική έρευνα που διεξάγεται με περισσότερους από 1.800 οικοδεσπότες στην Airbnb στην Ελλάδα (Περίοδος Αύγουστος 2022 – Αύγουστος 2023. Περιθώριο σφάλματος +/- 2%).
Συνεισφορά στην οικονομία
Οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις διευκολύνουν τους ανθρώπους να ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα, φέρνοντας τουρισμό σε μέρη που διαφορετικά δεν θα είχαν, υποστηρίζει η Airbnb. Αυτό συνεπάγεται απτά οφέλη για τις οικογένειες, τις κοινότητες και τις τοπικές οικονομίες σε ολόκληρη τη χώρα.
Το 2022, οι οικοδεσπότες και οι επισκέπτες στην Airbnb συνεισέφεραν 579 εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία. Πολλές τοπικές επιχειρήσεις βασίζονται σε αυτόν τον κλάδο, καθώς σχεδόν οι μισοί επισκέπτες στην Airbnb ακολουθούν τις προτάσεις ενός Έλληνα οικοδεσπότη για τις τοπικές επιχειρήσεις και τα μέρη που επισκέπτονται, τους τελευταίους δώδεκα μήνες.
Στήριξαν το σπίτι τους
Το επιπλέον εισόδημα από βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις βοήθησε το 48% των Ελλήνων οικοδεσποτών να στηρίξουν οικονομικά το σπίτι τους, είτε επρόκειτο για υποθήκη, είτε για έξοδα ανακαίνισης, είτε ενοικίασης μεγαλύτερου σπιτιού για να καλύψουν τις οικογενειακές τους ανάγκες. Για το 16% των Ελλήνων οικοδεσποτών ήταν μια ζωτική υποστήριξη για το εισόδημά τους, καθώς το χρησιμοποίησαν με συγκεκριμένους όρους για να αποφύγουν τον αποκλεισμό ή την έξωση.
Τέλος όπως προαναφέρθηκε οι οικοδεσπότες, κατά μέσο όρο, κερδίζουν περίπου 3.700 ευρώ τον χρόνο σε επιπλέον εισόδημα. Αυτά τα χρήματα ωφελούν άμεσα τους ανθρώπους, τις οικογένειες και τις τοπικές οικονομίες τους, διασφαλίζοντας ότι τα οφέλη της φιλοξενίας φτάνουν στους ντόπιους, υποστηρίζοντας τοπικές επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Το όφελος για τους καθημερινούς ανθρώπους είναι άμεσο, θετικό και σημαντικό.
Πηγή: ot.gr