Οι σοβαρές διαχρονικές ελλείψεις στις δομές υγείας των νησιών, έρχονται και πάλι στο προσκήνιο, μετά την είδηση, για τον τραυματισμό ενός 4χρονου κοριτσιού στο Καστελόριζο, το οποίο χρειάστηκε να μεταφερθεί με σκάφος στην Τουρκία.
Το παιδί τραυματίστηκε σοβαρά, όταν αναβατήρας συνέθλιψε το χέρι του.
Παρ’ ότι κλήθηκε ελικόπτερο του ΕΚΑΒ οι γονείς του επέλεξαν να το μεταφέρουν στην Τουρκία, με τουριστικό ημερόπλοιο, εκτιμώντας ότι έτσι θα είχε πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Το παιδί νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αττάλειας.
Δεν είναι το μόνο περιστατικό
Στο Καστελλόριζο, οι αεροδιακομιδές να είναι μια συνήθης διαδικασία για τους κατοίκους και μάλιστα για περιστατικά που θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, αν ήταν επαρκώς στελεχωμένο.
Σημειώνεται, ότι είναι το δεύτερο παιδί, που μεταφέρεται για περίθαλψη στην Τουρκία. Το πρώτο περιστατικό είχε λάβει χώρα τον Απρίλιο. Και τότε η αδυναμία αντιμετώπισης του τραυματισμού του γιου του στο μικρό δάχτυλο από τους αγροτικούς γιατρούς στο Καστελόριζο ανάγκασαν έναν πατέρα να μεταφέρει το παιδί του σε ιδιωτική κλινική στην Τουρκία.
Σε εκείνο το περιστατικό, τετράχρονο αγοράκι τραυματίστηκε στο δάχτυλο, όταν μία σιδερένια πόρτα έκλεισε με δύναμη, πιάνοντάς το.
Το αγοράκι μεταφέρθηκε στο κέντρο Υγείας του Καστελόριζου, όπου δύο αγροτικοί ιατροί σταματήσαν την αιμορραγία και προσπαθούσαν για παραπάνω από μισή ώρα να επικοινωνήσουν με το νοσοκομείο της Ρόδου, καθώς έκριναν οι γιατροί ότι έπρεπε να μεταφερθεί το παιδί σε νοσοκομείο.
Οι προσπάθειες επικοινωνίας με το νοσοκομείο της Ρόδου ήταν «άκαρπες» κι έτσι ο πατέρας πήρε την απόφαση να μεταφέρει το παιδί σε νοσοκομείο της Τουρκίας.
Κάτοικοι του νησιού μας διαβεβαίωσαν ότι συχνά επιλέγουν να πάνε στην απέναντι πλευρά για ιατρικής υπηρεσίες υποστηρίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου. Μάλιστα μας διαβεβαίωσαν ότι συχνά διαμορφώνεται ένα κλίμα εχθρότητας στη δημόσια σφαίρα που καμιά σχέση δεν έχει με τις πραγματικές σχέσεις των ανθρώπων από τις δύο πλευρές των συνόρων.