Η κόρη του Γιάννη Ιωαννίδη, Ελένη-Θεοδώρα συγκλόνισε με τον επικήδειο της στον Άγιο Ιωάννη Βούλας και συγκίνησε τους πάντες με τα λόγια της, στην επιμνημόσυνη δέηση για τον σπουδαίο τεχνικό που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου.
Δεν είμαι μόνη μου. Εδώ είμαστε όλοι για να σου φωνάξουμε πόσο πολύ σε αγαπάμε και τι θα σημαίνεις πάντα για την οικογένειά σου, για το μπάσκετ, για τον αθλητισμό, για όλη την Ελλάδα. Έφυγες νωρίς και ένδοξα μπαμπά. Έφυγες με γενναιότητα, όπως έκανες σε όλη σου τη ζωή. Στάθηκες στις επάλξεις, πολέμαγες σαν θηρίο, δεν φοβόσουνα κανέναν και τίποτα. Και τώρα που σε αποχαιρετάμε πάλι αγέρωχο σε βλέπω μπροστά μου.
Θρηνούμε που σε χάσαμε, μα χαιρόμαστε γιατί ζήσαμε μαζί σου, βαδίσαμε στις στράτες που μας χάραξες, ακολουθούσαμε τις οδηγίες που μας έδινες. Κοουτσάρα μου θα σου πω κάτι, το παιχνίδι δεν τελείωσε, πήρες απλά ένα τάιμ άουτ για να το συνεχίσεις στα ουράνια γήπεδα.
Ένα τραγούδι της αγαπημένης σου Μαρινέλλας λέει ‘καμιά φορά να αλλάξω ουρανό μα δεν υπάρχουν δρόμοι’. Εσύ μπαμπά μου τους βρήκες αυτούς τους δρόμους», είπε η κόρη του «Ξανθού».
Ο συγκινητικός επικήδειος
Η επιθυμία της οικογένειας
Αντί στεφάνων, η οικογένεια του Γιάννη Ιωαννίδη ζήτησε από όποιον το επιθυμεί να καταθέσει χρήματα στη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης.
Ο επικήδειος του δημοσιογράφου Δημήτρη Καρύδα
Μετά την κόρη του Γιάννη Ιωαννίδη, επικήδειο εκφώνησε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καρύδας και στενός φίλος του «Ξανθού».«Ο Γιάννης είχε και ταλέντο και τόλμη. Μπορεί να του έλειπει λίγο η τύχη, αλλά δεν πειράζει.
Άφησε πίσω του μια μεγάλη κληρονομιά στο μπάσκετ. Αλλά πάνω από όλα, άφησε μια σπουδαία οικογένεια.Την Γιούλα που ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή να του κρατά το χέρι. Όχι στις νίκες.
Γιατί όπως έλεγε ο ‘ξανθός’ οι νίκες έχουν πολλούς πατέρες, οι ήττες ήταν ορφανές. Εκείνες τις ορφανές νύχτες της ήττας η Γιούλα ήταν δίπλα του. Και στάθηκε δίπλα του μέχρι την τελευταία στιγμή.Και κάποτε μου είπε ‘θα άλλαζα όλα τα πρωταθλήματα για ένα παιδί’.
Και το παιδί ήρθε. Η Ελένη – Θεοδώρα. Της έδωσε το όνομα της λατρεμένης μητέρας του και δεύτερο όνομα Θεοδώρα. Θεού, δώρο! Ήταν ένα δώρο Θεού.Θα συνεχίσουν το έργο του, θα μας τον θυμίζουν πάντα. Νομίζω όμως ότι ο Γιάννης γεννήθηκε, μεγάλωσε και έφυγε και ήταν πλασμένος για ένα πράγμα. Για κάτι που είναι λίγοι σε αυτή τη ζωή. Να μείνει αθάνατος».
Πολλά τα στεφάνια στη μνήμη του «Ξανθού»
Στεφάνια στη μνήμη του Γιάννη Ιωαννίδη έστειλαν ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ο Άρης, ο ΠΑΕ Ολυμπιακός, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, η εταιρεία Alter Ego και πολλοί άλλοι.
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης για τον Γιάννη Ιωαννίδη
Το τελευταίο «αντίο»
Ο Γιάννης Ιωαννίδης έφυγε από την ζωή το μεσημέρι της Τετάρτης και ο χαμός του βύθισε στο πένθος όλη την Ελλάδα.
Στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη Βούλας βρέθηκαν συγγενείς, πρώην συνεργάτες και φίλοι του Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, προκειμένου να πουν το τελευταίο αντίο στον «Ξανθό» του ελληνικού μπάσκετ.
Όσοι δεν θα μπορέσουν να βρεθούν στην ταφή που θα γίνει την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 17:00 το απόγευμα στη Θέρμη, αποχαιρετούν τον άνθρωπο που άλλαξε το μπάσκετ στη χώρα.
Ο «Ξανθός», που δημιούργησε δύο από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες του ελληνικού μπάσκετ, τον Άρη της δεκαετίας του ‘80 και τον Ολυμπιακό του ΄90, έφυγε από τη ζωή έπειτα από προβλήματα ετών, που τον είχαν αναγκάσει να μένει στο σπίτι, μακρυά από τα κοινά.
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Η αθλητική του πορεία
Η προσωπικότητα του άφησε βαθιά το στίγμα της στο μπάσκετ και ήταν ο άνθρωπος που καθοδηγούσε δύο τεράστιους αθλητές την εποχή της παντοδυναμίας του Άρη. Τον Γκάλη και τον Γιαννάκη.
Ο Γιάννης Ιωαννίδης μετά την αποχώρηση του από τον Άρη κατέβηκε στην Αθήνα και έγινε ο άνθρωπος που αναμόρφωσε τον Ολυμπιακό, παίρνοντας ένα σερί τεσσάρων πρωταθλημάτων.
Ο σπουδαίος τεχνικός έμεινε για πέντε χρόνια στους «ερυθρόλευκους» ενώ την επόμενη διετία εργάστηκε στην ΑΕΚ, με την οποία είχε εξαιρετική πορεία.
Ο κορυφαίος προπονητής επέστρεψε στον Ολυμπιακό το 1999 και έμεινε για μια σεζόν μονάχα στον πάγκο των Πειραιωτών.
Αυτή ήταν και η τελευταία σεζόν που εργάστηκε σε σύλλογο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Γιάννης Ιωαννίδης κάθισε σε δύο διαφορετικές περιόδους στον πάγκο της Εθνικής μας ομάδας.
Η πρώτη ήταν την περίοδο 1980-1981 και η δεύτερη το 2002-2003.