Έντονη είναι η διασπορά του κοροναϊού στη χώρα μας, γεγονός που αποτυπώνεται και στις σχολικές αίθουσες, με αρκετούς μαθητές και εκπαιδευτικούς να απουσιάζουν εξαιτίας νόσησης. Μοιραία και καθώς η διασπορά του SARS-CoV-2 επεκτείνεται στην κοινότητα, καταγράφεται αύξηση και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, με περισσότερους από 860 ασθενείς να νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και επιπλέον 160 σε Μονάδες.
Υπό τις συνθήκες αυτές, ο σχεδιασμός προβλέπει στα μέσα Οκτωβρίου να ξεκινήσει ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19, ώστε αφενός να οχυρωθούν οι πλέον ευάλωτοι από πιθανές επιπλοκές και αφετέρου να μετριαστεί η πίεση στο ΕΣΥ.
Σύντομα συνεπώς αναμένεται να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, που θα ξεκλειδώσουν εκ νέου τις πόρτες των εμβολιαστικών κέντρων (νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας), δεδομένου πως οι παρτίδες (1,6 εκατ. δόσεις) έχουν ήδη περάσει τα σύνορα της Ελλάδας.
Εμφαση στις ευπαθείς ομάδες
Σύμφωνα, δε, με τις πληροφορίες, η διαδικασία θα είναι «ανοιχτή», που σημαίνει ότι κανένας ενήλικος δεν θα εξαιρείται από τον εμβολιασμό, εφόσον το επιθυμεί. Πιο συγκεκριμένα και εν αναμονή των συστάσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, οι οδηγίες (χωρίς να συνοδεύονται και από υποχρεωτικότητες) θα εστιάσουν στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες – δηλαδή στους πολίτες 60 ετών και άνω αλλά και σε εκείνους με υποκείμενα προβλήματα υγείας.
Επιπρόσθετα, έμφαση θα δοθεί στους διαμένοντες σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αλλά και σε άλλες δομές φροντίδας χρονίως πασχόντων, στο υγειονομικό προσωπικό των μονάδων αυτών και στους λοιπούς εργαζομένους αλλά και σε εκείνους που φροντίζουν άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Υπενθυμίζεται, δε, πως στις προηγούμενες συστάσεις για τον επαναληπτικό εμβολιασμό έναντι της COVID συμπεριλαμβάνονταν και οι ανήλικοι άνω των 12 ετών με προβλήματα υγείας, παρ’ όλα αυτά για εφέτος δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι συστάσεις για τον ανήλικο πληθυσμό.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως παράλληλα με την εμβολιαστική καμπάνια που θα εστιάζει στο επικαιροποιημένο εμβόλιο θα τρέχει και μία δεύτερη για εκείνους τους πολίτες που δεν έχουν υποβληθεί στο βασικό σχήμα εμβολιασμού αλλά στο μεταξύ έχουν πειστεί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της COVID.
Αναφορικά, δε, με το νέο εμβόλιο, αυτό βασίζεται στην υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 και όπως δείχνουν οι μελέτες φαίνεται να επάγει σημαντικά επίπεδα ανοσίας ακόμα και έναντι της ΒΑ.2.86 – γνωστή με το παρατσούκλι «Pirola» –, παρότι η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή έχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων στην εξωτερική πρωτεΐνη του ιού. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι ειδικοί επιμένουν πως αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη σοβαρής νόσου και έναντι αυτής της υποπαραλλαγής.
Σημειώνεται πως διαθέσιμα είναι ήδη και τα αντιγριπικά εμβόλια στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, με τις σχετικές προμήθειες να εξελίσσονται σε όλη την επικράτεια. Μάλιστα και σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης καταγράφεται αυξημένη ζήτηση, γεγονός που αναζωπυρώνει τις ελπίδες των ειδικών για έναν ηπιότερο, συγκριτικά με πέρυσι, χειμώνα.
Είναι σημαντικό, δε, να υπογραμμιστεί πως σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμα και την ίδια ημέρα με το εμβόλιο κατά του κοροναϊού – αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία –, όπως και οποιαδήποτε άλλη ημέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κοροναϊού.
Οι ειδικοί επίσης αναφέρουν πως ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά. Ωστόσο οι συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 ή άλλη λοίμωξη του αναπνευστικού πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.