Στη Σύνοδο Κορυφής στην ισπανική πόλη Γρανάδα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας – ένα φόρουμ για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ περισσότερων από 40 χωρών που ιδρύθηκε πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – θα βρεθεί σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελάνσκι.
Ο Ουκρανός πρόεδρος θέλει να πάρει τη διαβεβαίωση της Ευρώπης για τη στήριξή της στο Κίεβο τη στιγμή που τα νέα από τις ΗΠΑ δεν είναι ενθαρρυντικά για τον ίδιο. Και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα διαβεβαιώσουν τον Ζελένσκι για την μακροπρόθεσμη στήριξή τους, μετά τους φόβους που εξέφρασε ο Μπάιντεν ότι οι εσωτερικές διαμάχες των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο θα μπορούσαν να βλάψουν την πολιτική των ΗΠΑ για συνέχεια της βοήθειας στο Κίεβο.
Υπενθυμίζουμε ότι η διαμάχη μεταξύ της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων περιέπλεξε τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό και οδήγησε τον Δημοκρατικό Μπάιντεν να περάσει από τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για τη βοήθεια προς την Ουκρανία στην ανοιχτή έκφραση ανησυχίας.
«Με ανησυχεί», δήλωσε ο Μπάιντεν την Τετάρτη, πριν προσθέσει: «Αλλά ξέρω ότι υπάρχει μια πλειοψηφία μελών της Βουλής και της Γερουσίας και στα δύο κόμματα που έχουν δηλώσει ότι υποστηρίζουν τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας».
Οι «αποστάτες» στην Ευρώπη
Ο δισταγμός για τη στήριξη στην Ουκρανία δεν έρχεται μόνο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Άλλοτε θερμοί υποστηρικτές της Ουκρανίας αρχίζουν να γίνονται φειδωλοί στην παροχή βοήθειας.
Στη Σλοβακία, το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο ήρθε πρώτο σε γενικές εκλογές το Σαββατοκύριακο, αφού δεσμεύτηκε να σταματήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Στην Πολωνία, ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η χώρα του δεν εξοπλίζει πλέον την Ουκρανία και εστιάζει στην ανασυγκρότηση των δικών της οπλικών αποθεμάτων.
Όπως αναφέρει το Reuters, η παρουσία του Ζελένσκι στη Γρανάδα δεν ανακοινώθηκε εκ των προτέρων για λόγους ασφαλείας. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής, και θα έχει την ευκαιρία να πιέσει για την παροχή πιο επείγουσας στρατιωτικής βοήθειας, όπως συστήματα αεράμυνας, την ώρα που η ουκρανική αντεπίθεση απέτυχε στους διακηρυγμένους στόχους της.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα το βράδυ της Τετάρτης: «Προετοιμαζόμαστε για εντατικές διεθνείς δραστηριότητες – αυτή και η επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να είναι παραγωγικές για την Ουκρανία».
Η συνάντηση στη Γρανάδα δίνει επίσης την ευκαιρία σε ηγέτες όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ να δηλώσουν εκ νέου τη δέσμευσή τους προς την Ουκρανία μετά τις πολιτικές αναταραχές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη που δημιούργησαν ερωτήματα σχετικά με τη συνέχιση της υποστήριξης.
Στο τραπέζι η κρίση Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν
Η Σύνοδος Κορυφής που έχει ως επίσημα θέματα στην ατζέντα της τις μεταφορές, την ενέργεια και την τεχνητή νοημοσύνη, θα ήθελε να αξιοποιήσει τη συνάντηση για διπλωματικές ενέργειες στο περιθώριο και στα άλλα δύο ανοιχτά μέτωπα στην περιοχή της Ευρώπης: την κρίση Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν και τη νέα ανάφλεξη στο Κόσσοβο εν μέσω των αποτυχημένων προσπαθειών της ΕΕ για διαμεσολάβηση.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις ελπίδες να χρησιμοποιήσουν τη σύνοδο κορυφής για να φιλοξενήσουν την πρώτη συνάντηση μεταξύ των ηγετών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας μετά τη στρατιωτική επιχείρηση του Μπακού τον περασμένο μήνα για την ανάληψη του ελέγχου του θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που προκάλεσε την έξοδο περισσότερων από 100.000 Αρμενίων.
Οι ελπίδες αυτές διαψεύστηκαν όταν το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων APA του Αζερμπαϊτζάν μετέδωσε την Τετάρτη ότι ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ αποφάσισε να μην παραστεί.
Παρών θα είναι ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinyan και αξιωματούχοι δήλωσαν ότι επιθυμούν να βρουν τρόπους να βοηθήσουν την κυβέρνησή του να αντιμετωπίσει την άμεση ανθρωπιστική κρίση και να παράσχουν πολιτική και οικονομική στήριξη.