Το στερνό αντίο στον εμβληματικό, Γιάννη Ιωαννίδη, είπαν το απόγευμα της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη συγγενείς, φίλοι και πρώην συνεργάτες του.
Η κηδεία του θρύλου των ελληνικών πάγκων ξεκίνησε λίγο μετά τις 17:00 στα Κοιμητήρια της Θέρμης, ενώ νωρίτερα είχε προηγηθεί το λαϊκό προσκύνημα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο (γνωστό και ως Παλέ ντε Σπορ).
Το φέρετρό του ήταν τυλιγμένο με τη σημαία του Άρη, ενώ οι παρευρισκόμενοι φώναζαν «αθάνατος».
Ο περιβάλλων χώρος του Ιερού Ναού της Αναστάσεως του Κυρίου είχε γεμίσει με στεφάνια, τα οποία είχαν αποστείλει μεταξύ άλλων αθλητές, συνεργάτες και αθλητικά σωματεία, στη μνήμη του εκλιπόντος.
Αμέσως μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία ο κόουτς των επιτυχιών του Άρη, του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ και της Εθνικής Ελλάδος οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία.
Σείστηκε το Παλέ από τα συνθήματα
Μέσα σε έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα, το φέρετρο με τη σορό του εμβληματικού προπονητή και σκεπασμένο με τη σημαία του Άρη, έφτασε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο – το γήπεδο που δόξασε και δοξάστηκε ο «ξανθός» – εκεί που πλήθος κόσμου είχε μαζευτεί για το λαϊκό προσκύνημα.
Σύσσωμη η μπασκετική οικογένεια του Άρη βρισκόταν στο Παλέ για να τιμήσει τη μνήμη του «Ξανθού», εκείνου που έχτισε την αυτοκρατορία του Άρη.
Μάλιστα οι παίκτες κρατούσαν κίτρινα λουλούδια αλλά και όλα τα κύπελλα και τα πρωταθλήματα που πρόσθεσε ο «Ξανθός» στο παλμαρέ των «κιτρινόμαυρων».
«Κόουτς ζωντανός, για πάντα Αρειανός», «Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, ρε Ξανθέ, ρε Ξανθέ», φώναζαν μεταξύ άλλων οι φίλοι του Άρη για να αποχαιρετήσουν τον Γιάννη Ιωαννίδη.
Τα δάκρυα του Γκάλη και το «όραμα» του Ιωαννίδη «να κάνει τον Άρη μεγάλη ομάδα»
Εμφανώς συγκινημένος στο τελευταίο αντίο στον «Ξανθό» ήταν ο θρύλος του Άρη, Νίκος Γκάλης.
«Είναι μεγάλη συγκίνηση σήμερα για τον Άρη και όλο τον αθλητικό κόσμο. Αν μπορούσα να τον χαρακτηρίσω με μια κουβέντα, θα έλεγα πως είναι άντρας, ότι είχε να σου πει, στο έλεγε απευθείας στο προσωπό σου. Είχε όραμα από μικρό παιδί να κάνει μεγάλη ομάδα τον Άρη. Ανδρωθήκαμε μαζί, τον είχα σαν μεγάλο αδερφο, έβαζε την ομάδα πανω από τον εαυτό του. Ήταν σπουδαίος. Είναι δύσκολη μέρα για μένα, τους Αρειανούς και όλο τον κόσμο. Ήταν δάσκαλος, πάρα πολύ σπουδαίος. Ζήσαμε πολλές καλές στιγμές και λίγες λύπες. Είναι αλήθεια πως και οι δύο μας δεν αντέχαμε την ήττα. Ήταν ευθύς και πολλοί τον κατηγορούσαν γι’ αυτό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Γκάλης.
Μάλιστα, όταν όταν έφτασε η νεκροφόρα με τη σορό του «Ξανθού» δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του και ξέσπασε σε κλάματα.
Συντετριμμένες η σύζυγος και η κόρη του
Συντετριμμένες καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής, ήταν η κόρη του και η σύζυγός του, Γιούλα, η οποία έλεγε συνέχεια «σ’ αγαπώ».
«Θα σ’ αγαπώ για πάντα» αναφώνησε κλαίγοντας η σύζυγος του Γιάννη Ιωαννίδη την ώρα που σύσσωμος ο αθλητικός και πολιτικός κόσμος της πόλης έλεγε το ύστατο χαίρε σε έναν άνθρωπο που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα του στον αθλητικό χάρτη της χώρας και όχι μόνον.
Το τελευταίο «αντίο» από τη σύζυγο και την κόρη του Γιάννη Ιωαννίδη
Ποιοι έδωσαν το «παρών»
Το «παρών» στην τελετή έδωσαν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, καθώς και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινάς.
«Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιάννη Ιωαννιδη, ενός από τους πατέρες του ελληνικού μπάσκετ που με τις προσπάθειές του, ιδιαίτερα με τα τρία συνεχόμενα Final Four του Άρη, στα οποία πρωταγωνίστησε σαν προπονητής, ενέγραψε στη γενιά μας, στο dna μας την αγάπη για το μπάσκετ. Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ, γιατί αυτός, ο Νίκος Γκάλης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, αυτή η γενιά, ήταν αυτοί που έκαναν τον ελληνικό λαό να αγαπήσει αυτό το άθλημα» ήταν τα λόγια του Νίκου Ανδρουλάκη.
Τον αθλητικό κόσμο εκπροσώπησαν -μεταξύ άλλων- ο Νίκος Γκάλης, ο Γιώργος Σιγάλας, ο Ντέιβιντ Ρίβερς, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, καθώς και όλη η ομάδα του μπασκετικού Άρη.
Η τελευταία του κατοικία
Αφού ολοκληρώθηκε το λαϊκό προσκύνημα, η σορός του Γιάννη Ιωαννίδη μεταφέρθηκε στο Κοιμητήριο Θέρμης, όπου πρώτα πραγματοποιήθηκε η εξόδιος ακολουθία και στη συνέχεια η ταφή του «Ξανθού».
Λίγο πριν τις 18:00 της Παρασκευής, ο Γιάννης Ιωαννίδης οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία σε οικογενειακό τάφο στο νεκροταφείο της Θέρμης, ενώ οι παρευρισκόμενοι πλησίαζαν τα μέλη της οικογένειας του «ξανθού» προκειμένου να τους συλλυπηθούν.