Υπό την απειλή εγκληματικών συμμοριών, ο Μαϊνόρ πούλησε πριν από πέντε μήνες τα λιγοστά τα υπάρχοντά του στην Ονδούρα. Πήρε τη σύζυγο και τρία παιδιά τους -ηλικίας 11, 8 και 5 ετών- και ξεκίνησε προς τα βόρεια, με κατεύθυνση τις ΗΠΑ.
Είναι η τρίτη φορά, είπε στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, που το επιχειρούν.
Προσώρας έχουν «κολλήσει» πίσω από τον περιβόητο αντιμεταναστευτικό τείχος, στα αμερικανικά σύνορα με το Μεξικό
Φυσικά δεν είναι οι μόνοι…
Για τα εκατομμύρια μεταναστών -πολλών παράτυπων- που συρρέουν εκεί από τον νότο, οι τρεις απόπειρες εισόδου στα αμερικανικά εδάφη -τη δική τους «Γη της Επαγγελίας»- έχει γίνει πλέον συνήθης αριθμός, παρά τις απελάσεις.
Τελευταία έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δείχνουν ότι οι μεταναστευτικές ροές από χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι μακράν οι μεγαλύτερες προς τις ΗΠΑ.
Παγκοσμίως, υπογραμμίζει ο ΟΗΕ, δύο στους πέντε αιτούντες άσυλο πέρυσι ήταν Λατινοαμερικανοί.
Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει ούτε φέτος.
Φτώχεια, έξαρση της εγκληματικότητας και πολιτικές διώξεις είναι μερικοί από τους λόγους που καθιστούν την ευρύτερη περιοχή μια με τις μεγαλύτερες εκτοπίσεις πληθυσμών στον κόσμο.
Το ταξίδι προς τον βορρά μπορεί να είναι μακρύ, με πολλούς κινδύνους.
Η λίστα είναι μεγάλη.
Αδίστακτοι διακινητές, εγκληματικές συμμορίες, ρατσιστικές συμπεριφορές στους ενδιάμεσους σταθμούς, μερόνυχτα πεζοπορίας υπό αντίξοες συνθήκες, έλλειψη στέγης και τροφής, κακοποίηση, σεξουαλική βία.
Ο αριθμός ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων εν τω μεταξύ ολοένα και μεγαλώνει.
Παράτυποι ή μη, οι μετανάστες θα «αναζητούν συνεχώς επισιτιστική ασφάλεια, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη», παρατηρεί η Μαρισόλ Κιθένο, στέλεχος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» για τη Λατινική Αμερική.
Αυτά, τονίζει, είναι τα ελάχιστα βασικά στοιχεία για την επιβίωση.
Ο Τζο στον «τοίχο»
Αντιμέτωπη με ρεκόρ παράτυπων συνοριακών διελεύσεων στο νότο και ένα διχασμένο Κογκρέσο στην Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση Μπάιντεν προχώρησε τον περασμένο Μάιο σε αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική.
Έκανε πιο αυστηρούς τους ελέγχους για τη χορήγηση ασύλου, περισσότερα τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα και εξπρές τις απελάσεις.
Οι αλλαγές ωστόσο κάθε άλλο παρά αποθάρρυναν τους διακινητές και τα καραβάνια των απελπισμένων.
Πρακτικά μετέφεραν το πρόβλημα στην άλλη πλευρά των συνόρων.
Εδώ και μήνες οργανώσεις, ακτιβιστές και δικηγόροι προειδοποιούν ότι οι συνθήκες στα κέντρα προσφύγων και μεταναστών, αλλά και σε παραμεθόριες πόλεις στο Μεξικό είναι πια εφιαλτικές.
Σε έναν φαύλο κύκλο, μοιραία εξωθούν σε ακόμη περισσότερες απόπειρες παράνομης διέλευσης των νότιων αμερικανικών συνόρων.
Περίπου 245.000 έχουν καταγραφεί φέτος μόνον στον τομέα της κοιλάδας του Ρίο Γκράντε, στο νότιο Τέξας, όπου μέρος του αντιμεταναστευτικού τείχους έχει μείνει ημιτελές.
Συνολικά δε κατά μήκος των νότιων συνόρων αυξάνονται σταθερά από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Αναμένεται να αποτελέσει μήνα-ρεκόρ, με τους πρώτους υπολογισμούς να δείχνουν περισσότερες από 200.000 παράνομες εισόδους.
Στο μεσοδιάστημα Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες του νότου -με πρώτο τον Γκρεγκ Άμποτ του Τέξας- στέλνουν μαζικά, αεροπορικώς και οδικώς, αιτούντες άσυλο στις λεγόμενες «πόλεις καταφύγια», κατά κόρον ελέγχου των Δημοκρατικών.
Μεγαλουπόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σικάγο, η Νέα Φιλαδέλφεια και το Ντένβερ αναφέρουν μεγάλη αύξηση στις αφίξεις μεταναστών.
Με επιστολή που έστειλε στον Λευκό Οίκο στις αρχές του μήνα, ο Δημοκρατικός κυβέρνησης του Ιλινόις Τζ. Μπ. Πρίτσκερ έκρουσε «καμπανάκι» για σημαντική επιβάρυνση των κοινωνικών υπηρεσιών της πολιτείας του, για έλλειψη στέγασης και για επαπειλούμενη «ανθρωπιστική κρίση».
Ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ βρίσκεται εν τω μεταξύ σε πολιτική «ομηρία» από τους τραμπικούς Ρεπουμπλικανούς στο χαώδες, δυσλειτουργικό Κογκρέσο.
Αναδεικνύουν, δε, το μεταναστευτικό -μαζί με την οικονομία- σε κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης της πολωμένης προεκλογικής περιόδου, ενόψει των προεδρικών του 2024.
Κάπως έτσι, λοιπόν, ο 80χρονος Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να κάνει μια πολιτική -και μάλιστα διπλή- «κωλοτούμπα».
Κάν’ το όπως ο… Τραμπ
Επικαλούμενη τον «υψηλό αριθμό παράνομων διελεύσεων στα σύνορα», η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα κάνει αυτό που μέχρι πρότινος αποκήρυττε.
Για την ακρίβεια, είχε δεσμευτεί προσωπικά για το αντίθετο ο Τζο Μπάιντεν κατά την προεδρική εκστρατεία το 2020.
Είχε υποσχεθεί ότι δεν θα ολοκλήρωνε την κατασκευή του μεθοριακού τείχους που κατασκευάστηκε επί προεδρίας Τραμπ, δεσμευόμενος για μετριοπαθή και ανθρώπινη μεταχείριση των μεταναστών.
«Όπως κάθε έθνος, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το δικαίωμα και το καθήκον να διασφαλίζουν τα σύνορά τους και να προστατεύουν τον λαό τους από απειλές», ανέφερε σε διακήρυξη ο Μπάιντεν με την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, στις 20 Ιανουαρίου 2021.
«Όμως η κατασκευή ενός τεράστιου τείχους που εκτείνεται σε ολόκληρο το νότιο σύνορο δεν αποτελεί σοβαρή πολιτική λύση. Είναι σπατάλη χρημάτων».
Τώρα θέλει όχι μόνο να κλείσει τα κενά που υπάρχουν στη κοιλάδα του Ρίο Γκράντε, αλλά και να δημιουργήσει περαιτέρω εμπόδια, βάζοντας μπόλικο «νερό στο κρασί» των δημοκρατικών και περιβαλλοντικών αξιών του.
Τις σχετικές ανακοινώσεις δεν τις έκανε καν ο ίδιος.
Έγιναν από τον -γεννημένο στην Κούβα- υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Αλεχάντρο Μαγιόρκας.
«Υπάρχει οξεία και άμεση ανάγκη να κατασκευαστούν φράκτες και δρόμοι κοντά στα σύνορα», ανακοίνωσε στις 4 Οκτωβρίου, «προκειμένου να αποτραπούν παράνομες είσοδοι στις ΗΠΑ».
Ως εκ τούτου θα προστεθούν έως και 32 χιλιόμετρα στο υπάρχον τείχος, μάλιστα με χρήση κονδυλίων που είχε εγκρίνει το 2019 ακριβώς για αυτόν τον σκοπό η κυβέρνηση Τραμπ…
Αποφασίστηκε, δε, να παρακαμφθούν 26 ομοσπονδιακοί νόμοι στα εδάφη του νότιου Τέξας -συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών- για την υλοποίηση του έργου.
Στόχος είναι να αποφευχθούν σημαντικοί έλεγχοι, αλλά και αγωγές, καθώς η νέα κατασκευή συνεπάγεται παρεμβάσεις ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές στην κοιλάδα του Ρίο Γκράντε.
«Παρακολουθώ τον απατεώνα Τζο Μπάιντεν να παραβιάζει κάθε περιβαλλοντικό νόμο», σχολίασε ο Τραμπ στην πλατφόρμα του, Truth Social.
«Θα περιμένω τη συγγνώμη του!»