Μπορεί από τα 30 ευρώ να φθάσει στα 50 ευρώ το πεντόλιτρο δοχείο με ελαιόλαδο; Η ακόμη και τα 60 στις λαϊκές αγορές όπου το πουλάνε οι παραγωγοί;
Ηδη στα σουπερμάρκετ, λάδι που δεν είναι καινούργιο πουλιέται πανάκριβα. Είναι προκλητικά απλησίαστο.
«Η που δεν θα έχουμε καθόλου λάδι ή που θα είναι πανάκριβο», θα πει στα ΝΕΑ ένας εξ αυτών που μέχρι πριν λίγο καιρό διέθετε προς 6 ευρώ το μπουκάλι του ενός λίτρου.
Και παραδέχεται ότι φέτος για πρώτη φορά λάδι δεν υπάρχει.
«Γιατί;»
«Επειδή δεν έχουν καρπό οι ελιές». Εκατοντάδες στρέμματα στην Κόρινθο χωρίς καρπό.
Ομως η τιμή του λαδιού είχε αρχίσει να αυξάνεται ήδη δύο και τρία χρόνια πριν.
Οι παραγωγοί στις λαϊκές πωλούσαν προς 6 ευρώ το μπουκάλι του ενάμισι λίτρου, και το πεντόλιτρο δοχείο προς 25 με 26 ευρώ.
Ηταν ήδη ακριβό αλλά η δικαιολογία από τους παραγωγούς ήταν πως παίρνει πολλά το ελαιοτριβείο για κάθε κιλό που βγάζει, ενώ επίσης πολύ ήταν και αυτό που προοριζόταν για εξαγωγή.
Στα τέλη του Νοεμβρίου η κατάσταση θα έχει ξεκαθαρίσει γιατί ακόμη γίνεται παζάρι. Με τους εμπόρους.
Οπως είπε στα ΝΕΑ άλλος παραγωγός, σε λαϊκή στην ευρύτερη περιοχή του Παγκρατίου, «λάδι έχω φέτος περίπου 600 με 700 κιλά. Στη Λακωνία»
Και γιατί στη Λακωνία έχεις λάδι και στην Κόρινθο δεν έχουν;
Δεν ξέρει που οφείλεται αυτό, μπορεί να έχει να κάνει με το πότισμα, ξέρει όμως ότι οι χονδρέμποροι ζητούν να αγοράσουν προς 11 και 12 ευρώ το κιλό την παραγωγή του, «γεγονός που σημαίνει πως αν κρατήσω για το σπίτι 150 με 200 κιλά, το υπόλοιπο το πουλάω και παίρνω 6.000 ευρώ και τέλος. Γιατί να μπλέξω με δοχεία και τενεκέδες που κανείς δεν θα έχει λεφτά στη λαϊκή για να αγοράσει».
Ο ίδιος λέει ότι η τιμή του καινούργιου λαδιού, του αγουρέλαιου, θα έχει διαμορφωθεί ως επί το πλείστον μετά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Στην ίδια λαϊκή, παραγωγός με πολύ μεγάλο ελαιώνα στη δυτική Πελοπόννησο, λέει στα ΝΕΑ ότι η παραγωγή φέτος είναι μικρότερη από ποτέ.
«Πρώτη φορά που δεν θα φτάσει ούτε για το σπίτι».
Ισως και πρώτη φορά που δεν θα πουλήσει στην λαϊκή γιατί «αν μου δίνουν στο χέρι 4.000 για όλη την παραγωγή, τι νόημα έχει να μπλέκω με τενεκέδες;»
«Ξεφορτώνομαι το λάδι και πουλάω στον πάγκο μήλα και λεμόνια»
Ομως, ενώ πραγματικά φέτος, ίσως και λόγω μετεωρολογικών συνθηκών, σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα η παραγωγή ελιάς δεν είναι αυτή που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, η τιμή του στη χώρα μας διαμορφώνεται με βάση και όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό.
Αλλες ελαιοπαραγωγές χώρες της Μεσογείου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, επλήγησαν περισσότερο από τον καιρό απ΄ότι η Ελλάδα.
Και αναζητούν να εισάγουν μεγαλύτερες ποσότητες λαδιού από την Ελλάδα συγκριτικά με άλλες χρονιές.
Επομένως, η τελική τιμή θα είναι υψηλότερη από την από την περυσινή, αφενός επειδή αναίτια πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων πουλιέται πανάκριβα.
Από τα 2,5 ευρώ το κιλό το σπανάκι, μέχρι 1 ευρώ το ματσάκι ο δυόσμος.
Ή τα δύο ευρώ οι ντομάτες.
Και αφετέρου, από το πόσο θα αγοραστεί στη χονδρική η σοδειά του κάθε παραγωγού.