Με νέα… φύλλα πορείας σε υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη ρίχνεται η ΝΔ από σήμερα κιόλας στη «μάχη» του β’ εκλογικού γύρου σε περιφέρειες και δήμους. Για την ενίσχυση των «εκλεκτών» της παράταξης, που δεν πέτυχαν το 43% της εκλογής από την πρώτη Κυριακή, θα βρεθεί ξανά σε πρώτο πλάνο και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις επιστρέψει από το σημερινό ταξίδι του στη Βάρνα για την τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας. Με την εντολή «όλοι έξω, συντονισμένα» το Μαξίμου και η Πειραιώς πατούν για δεύτερη φορά το κουμπί της γαλάζιας «συσπείρωσης», επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση του στελεχιακού δυναμικού.
Αυτό σημαίνει ότι σε αυτή την ενδιάμεση εβδομάδα επίκειται… απόβαση γαλάζιων (και πρωτοκλασσάτων της κυβέρνησης) στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, στον Βορρά κ.α. Στο επίκεντρο είναι κυρίως δύο περιφέρειες, η Δυτική Μακεδονία και το Ιόνιο, για τις οποίες αγωνιά πλέον η κεντροδεξιά παράταξη για τυχόν αλλαγή εικόνας (και χρώματος στον εκλογικό χάρτη) σε σχέση με το 2019. Σε αυτές τις δύο επίκεινται άλλωστε αναμετρήσεις γαλάζιας… απόχρωσης, καθώς οι επίσημοι υποψήφιοι της ΝΔ (οι νυν περιφερειάρχες Γιώργος Κασαπίδης ο οποίος είχε «καθαρίσει το «παιχνίδι» από τον α’ γύρο το 2019 και η Ρόδη Κράτσα) έχουν απέναντί τους ισχυρά «αντάρτικα» (τον Γιώργο Αμανατίδη και τον Γιάννη Τρεπεκλή αντίστοιχα). Στο μικροσκόπιο είναι επιπλέον ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπου ο Κωνσταντίνος Ζέρβας κονταροχτυπιέται με τον Στέλιο Αγγελούδη.
«Επιβεβαίωση της κυριαρχίας»
Από το γαλάζιο στρατόπεδο προτάσσουν ως κυρίαρχο πολιτικό μήνυμα της πρώτης Κυριακής την «επιβεβαίωση της κυριαρχίας» της ΝΔ και μέσα από τις τοπικές κοινωνίες, τρεις μήνες μετά τη σαρωτική νίκη στις εθνικές εκλογές και τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ. Από τις περιφερειακές «μάχες», που συνεχίζονται την ερχόμενη Κυριακή, μόνο σε μία, στη Θεσσαλία, όπως σχολίασε καυστικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπάρχει παρουσία της αντιπολίτευσης, καθώς σε όλες τις υπόλοιπες (Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη κ.ά.) το πρόβλημα για την παράταξη εντοπίζεται στη διάσπαση των γαλάζιων δυνάμεων.
Η Θεσσαλία αντιμετωπιζόταν όντως από τη ΝΔ ως ειδική περίπτωση με μεγάλα ερωτηματικά και επισφαλείς εκτιμήσεις μετά τη διάλυση του κάμπου από τις πλημμύρες. Ο Κώστας Αγοραστός, ο οποίος με τη στήριξη της ΝΔ (που δεν αποσύρθηκε μετά τα δραματικά γεγονότα) έχει να αντιμετωπίσει τον υποστηριζόμενο από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κουρέτα, κατάφερε να γράψει το… 4 μπροστά από το ποσοστό του αλλά βρέθηκε πολύ μακριά από το 55,75% που είχε αποσπάσει το 2019 στην πρώτη εκλογική Κυριακή απέναντι και τότε σε κοινή υποψηφιότητα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
«Ανάπτυξη και καθημερινότητα»
Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου θέλει πλέον να ανοίξει ακόμα μεγαλύτερο βηματισμό, προτάσσοντας το δίπτυχο «μεταρρυθμίσεις – καθημερινότητα». Ο Μητσοτάκης στην πρώτη επίσημη αντίδρασή του χθες το βράδυ επέλεξε να αφήσει στην άκρη τις αναφορές στον αρχικό στόχο για το «13 στα 13» (στις περιφέρειες), λέγοντας ότι «το γαλάζιο του χάρτη αυτών των εκλογών πρέπει να είναι γαλάζιο δημιουργίας» αλλά ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους. «Τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα (…) Οι πολίτες ζητούν ταυτόχρονα λογοδοσία και διαφάνεια» είπε.
Προφανώς όμως η κυβέρνηση θα «πατήσει» – πολιτικά – στην ενίσχυση των δυνάμεών της, όπως αποτυπώθηκε στην πρώτη κάλπη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν είναι τυχαίος ο σχολιασμός των γαλάζιων τόσο για περιφέρειες στις οποίες καταγράφηκαν ποσοστά πάνω και από τα κομματικά της ΝΔ, όπως στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική (Νίκος Χαρδαλιάς), ή και στη δεύτερη μεγαλύτερη, την Κεντρική Μακεδονία (Απόστολος Τζιτζικώστας) όσο και για περιοχές που παραδοσιακά δεν είναι ευνοϊκές για τη ΝΔ, όπως είναι η Δυτική Ελλάδα (Νεκτάριος Φαρμάκης).