Ο χώρος εργασίας αποτελεί ένα πολύπλοκο κοινωνικό περιβάλλον, στο οποίο συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι ο καθένας με τη δική του προσωπικότητα και τις δικές του ιδιαιτερότητες για την υλοποίηση ενός κοινού στόχου. Παρόλο που κάθε εργασιακό περιβάλλον μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τον κλάδο και την εργασιακή κουλτούρα της εταιρείας, είναι βέβαιο ότι θα συναντήσετε πέντε τύπους ανθρώπων σε κάθε εργασιακό χώρο.
Το να γνωρίζετε πώς να εντοπίζετε αυτούς τους ανθρώπους – και να μάθετε πώς να συνεργάζεστε καλά μαζί τους – θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε εξαιρετικές επαγγελματικές σχέσεις που υποστηρίζουν τη δική σας εργασιακή καταξίωση.
Ο συνάδελφός σας επιμένει να φοράει τα ακουστικά του καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας;
Οι κατηγορίες σιγουράκι
Ο κουτσομπόλης
Ο κουτσομπόλης του γραφείου μπορεί να είναι ένα στερεότυπο, όμως συνήθως σε κάθε εργασιακό χώρο παραμονεύει ένας κουτσομπόλης – πρόθυμος να μεταφέρει τα τελευταία πικάντικα κουτσομπολιά και ψίθυρους στον επόμενο συνάδελφο.
Για να συνεργαστείτε μαζί τους, δημιουργήστε μια καλή σχέση συζητώντας για τα τελευταία νέα και τα κουτσομπολιά των celebrities, αλλά αποφύγετε να συμμετέχετε σε οποιαδήποτε αρνητική συζήτηση για το υπόλοιπο προσωπικό ή την εταιρεία γενικότερα. Ό,τι πείτε θα μαθευτεί, γι’ αυτό μην μπείτε σε τέτοιου είδους συζητήσεις με τον κουτσομπόλη του γραφείου ή πείτε του ευγενικά ότι δεν νιώθετε άνετα να μιλάτε για τους συναδέλφους σας.
Ο «φοράω ακουστικά που ακυρώνουν τον θόρυβο»
Ο συνάδελφός σας επιμένει να φοράει τα ακουστικά του καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας;
Είναι δύσκολο να δουλεύετε με όσους φορούν ακουστικά ακύρωσης θορύβου, καθώς μπορεί να φαίνεται ότι αποστασιοποιούνται από τους συναδέλφους τους, αλλά μην το παίρνετε προσωπικά. Ενδέχεται να ακούνε κάτι άλλο κατά τη διάρκεια της εργασίας τους ώστε να είναι πιο παραγωγικοί. Αν πρέπει να τους κάνετε μια ερώτηση, ένα νεύμα και ένα χαμόγελο θα κερδίσουν την προσοχή τους. Αν δεν θέλετε πραγματικά να τους ενοχλήσετε ενώ βρίσκονται στη φάση τους, προσπαθήστε να τους στείλετε ένα φιλικό email.
Ο/Η χαροπός/η της δουλειάς
Αν το επίπεδο ενέργειας του συναδέλφου σας είναι στα ύψη προτού πιείτε τον πρώτο σας καφέ και αν δείχνει να απολαμβάνει να επαινεί την καλή δουλειά των άλλων – συγχαρητήρια – εργάζεστε με έναν ομαδικό εμψυχωτή.
Παρόλο που οι άνθρωποι ενδέχεται μερικές φορές να είναι καχύποπτοι απέναντι σε αυτούς τους συναδέλφους (άλλωστε, ποιος είναι τόσο ενθουσιώδης συνέχεια;), να εκτιμήσετε ότι έχουν τις καλύτερες προθέσεις και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανύψωση του ηθικού της ομάδας. Για να δημιουργήσετε μια σπουδαία εργασιακή σχέση με τον εμψυχωτή της ομάδας, αποδεχτείτε τη θετικότητά του και κάντε προσπάθεια να τον επαινείτε πού και πού ως αντάλλαγμα.
Ο «κατσούφης»
Το ακριβώς αντίθετο του εμψυχωτή της ομάδας, είναι ο κατσούφης, δηλαδή ο τύπος οποίος γενικά είναι το άτομο στον εργασιακό χώρο που απορρίπτει τις ιδέες των άλλων, είναι απρόθυμος να δοκιμάσει νέα πράγματα και έχει την τάση να εξηγεί γιατί κάτι δεν θα πετύχει, αντί να εξηγεί γιατί θα μπορούσε να λειτουργήσει.
Αν και είναι εύκολο να χαρακτηρίσετε τον κατσούφη ως λίγο κακοπροαίρετο, πρέπει να καταλάβετε ότι μάλλον δεν επιδιώκει να κόψει τα φτερά συναδέλφων του.Πιθανόν να θεωρεί απλά τον ευατό του ρεαλιστή.
Ο «υπερπροσπαθώ»
Μπορείτε να εντοπίσετε έναν «υπερπροσπάθεια» από χιλιόμετρα μακριά. Είναι ο μόνιμα πολυάσχολος, που έχει μια στοίβα από αντικείμενα εργασίας στο γραφείο του. Φτάνει πάντα στα meetings νωρίτερα από όλους και μένει ως αργά, ενώ σηκώνει πάντα το χέρι ώστε να προσφερθεί εθελοντικά για μια νέα δουλειά.
Αν και η προσπάθεια τους μπορεί να φαίνεται εκνευριστική, αυτοί οι φιλόδοξοι συνάδελφοι, είναι αυτοί που πετυχαίνουν. Φυσικά, είτε κυνηγούν μια προαγωγή είτε νιώθουν πραγματική ικανοποίηση από το να είναι όσο το δυνατόν πιο παραγωγικοί.
*Με πληροφορίες από: LinkedIn | Kεντρική φωτογραφία θέματος: REUTERS/Yuriko Nakao