Υψηλοί παραμένουν οι τόνοι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη. Τα «μαχαίρια» δείχνουν να ακονίζονται ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση των τομεαρχών, καθώς στη λίστα περιλαμβάνονται κυρίως άνθρωποι που στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη.
Επίσης, στο επίκεντρο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως είναι και η ομιλία του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΕΒ. Ακόμα ο κ. Κασσελάκης δέχεται εσωκομματικά «πυρά» για το γεγονός ότι δεν έχει συγκληθεί ακόμα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που εκκρεμούν αρκετά σοβαρά ζητήματα, με κορυφαίο τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Οι περισσότεροι μάλιστα στην εσωκομματική αντιπολίτευση καταλογίζουν στη νέα ηγεσία ότι με τις ενέργειες και τα λεγόμενά της προσπαθεί να μεταστρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κεντρώο κόμμα.
Μάλιστα και οι αναφορές του ίδιου του προέδρου του κόμματος σε «διαγραφές», φαίνεται να ρίχνουν κι άλλο «λάδι» στη φωτιά. «Όποιος υπονομεύσει την ενότητα της Κ.Ο. και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος», ανέφερε ο κ. Κασσελάκης στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους διαφωνούν μαζί του.
Οργή για τις αποφάσεις Κασσελάκη από στενή συνεργάτη του Τσακαλώτου
Ως προς το ζήτημα των διαγραφών άμεση ήταν η απάντηση της Αννέτας Καββαδία, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως υπογράμμισε η πρώην βουλευτής και πρωτοκλασσάτο στέλεχος της «Ομπρέλας», μέσω ανάρτησής της στα κοινωνικά δίκτυα με τον τίτλο «L’État, c’est moi?», ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει όργανα, θέσεις, καταστατικό».
Στη συνέχεια, η κυρία Καββαδία διερωτάται: «Καταργήθηκαν, μήπως, και δεν το ξέρουμε;», δείχνοντας την αντίδρασή της στα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος είχε τονίσει πως «όποιος υπονομεύσει την ενότητα της Κ.Ο. και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος».
Η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύει την ανάρτησή της με το άρθρο 39 του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που αναφέρει τη διαδικασία για την επιλογή υποψηφίων βουλευτών/τριών και ευρωβουλευτών/τριών.
«Δυνάμεις που στήριξαν τον νέο πρόεδρο βασίστηκαν στη λογική της ελεεινής προπαγάνδας»
O πρώην υπουργός του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο ΕΡΤNews, έκανε λόγο για «δυνάμεις που στήριξαν τον νέο πρόεδρο» και βασίστηκαν στη λογική της «ελεεινής προπαγάνδας» για «εσωτερικούς εχθρούς».
«Θα ήθελα να ασκήσω και μια κριτική σε ένα μέρος ανθρώπων, στελεχών και συντρόφων μου, οι οποίοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν αυτή την αποτυχία, την εκλογική, με μία λογική αναζήτηση εσωτερικών εχθρών. Θεωρώ ότι είναι εντελώς λάθος αυτοί που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα είχε όλα καλά, αλλά λόγω εσωτερικής υπονόμευσης είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Πρόκειται περί ελεεινής προπαγάνδας», είπε αρχικά.
«Οι δυνάμεις που στήριξαν τον κ. Κασσελάκη βασίστηκαν σε μία τέτοια προσέγγιση. Μας είπαν κάποιοι δεν θέλετε να κυβερνήσετε. Θέλετε να χάσετε αν είναι δυνατόν να το λέει αυτό κάποιος στην πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου της περιόδου 2015-2019 και σε εκείνα τα πολιτικά στελέχη, τα οποία μέσα από μία αντιφατική πορεία αλλά θα έλεγα μεγαλειώδη, κατάφεραν να οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Αυτά τα πράγματα δεν στέκουν. Πρέπει κάποιος να κοιτάξει τις βαθύτερες αιτίες και να αναλάβει τις ευθύνες του», προσέθεσε.
«Αδιανόητο να μην έχει συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία»
Σε ερώτηση αν η νέα ηγεσία το έχει αντιληφθεί αυτό, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε πως «η νέα ηγεσία, είναι πολύ νέα ακόμα για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι ακριβώς λέει».
Επίσης, ο κ. Σκουρλέτης άσκησε κριτική στον κ. Κασσελάκη για το γεγονός ότι δεν έχει συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. «Η νέα ηγεσία θα έπρεπε και αυτό είναι κάτι που της το χρεώνω να είχε συγκαλέσει ήδη το ανώτερο πολιτικό όργανο με βάση το καταστατικό του κόμματος που λέγεται Πολιτική Γραμματεία. Είναι αδιανόητο να έχουμε αυτά που συμβαίνουν στη Γάζα και στο Ισραήλ, να έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές, να έχουμε μία σειρά ζητήματα και το ανώτερο καθοδηγητικό όργανο με βάση το καταστατικό του κόμματος να μην έχει συγκληθεί».
Όσον αφορά την ομιλία του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο ΣΕΒ, είπε πως: «Διατύπωσε κάποιες πάγιες θέσεις του χώρου μας, προγραμματικές θέσεις, ιδιαίτερα για τις σχέσεις με τους εργαζόμενους και διατύπωσε και πολλές προσωπικές απόψεις για τις οποίες θα κριθεί ο ίδιος και θα συζητηθούν και στο κόμμα».
Βούτσης: «Μέλημα μου το κόμμα μας, ο ΣΥΡΙΖΑ να μην μεταλλαχθεί σε ένα κόμμα του Κέντρου, της Δεξιάς Σοσιαλδημοκρατίας»
Παρόμοια στάση κράτησε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σχετικά με την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στο ΣΕΒ, ο οποίος ανέφερε ότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος μίλησε για «τις γενικές αρχές, στις οποίες στηρίζεται το πρόγραμμά μας ως προς το ζήτημα της εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα με πολύ μεγάλη σαφήνεια», ωστόσο «από εκεί και πέρα βεβαίως ανέπτυξε και απόψεις ιδιαίτερες, οι οποίες εκτιμώ ότι θα συζητηθούν. Ο ίδιος θα φροντίσει να συζητηθούν και στα αρμόδια όργανα και στο Συνέδριο του κόμματος γιατί υπάρχουν ζητήματα πάνω στα οποία υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένες απόψεις, οι οποίες είναι πάρα πολύ σαφείς και στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα και από το Συνέδριο μας».
«Το δικό μου μέλημα είναι το κόμμα μας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σταδιακά, γρήγορα ή λιγότερο γρήγορα, να μην μεταλλαχθεί σε ένα κόμμα του Κέντρου, της Δεξιάς Σοσιαλδημοκρατίας ή κάτι τέτοιο, όπως έγινε στην Ιταλία εδώ και τριάντα χρόνια και πλέον δεν υπάρχει Αριστερά», επεσήμανε μιλώντας στο Action 24.
«Η κα Τζάκρη μας είπε ότι θα μας πάρει τα κεφάλια»
Η βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ Πέτη Πέρκα, η οποία είχε στηρίξει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, διαχώρισε επίσης τη θέση της από τις δηλώσεις του προέδρου του κόμματος στο ΣΕΒ, ενώ αναφέρθηκε και σε δηλώσεις που έκανε η Θεοδώρα Τζάκρη.
«Εγώ είμαι με τη γραμμή του κόμματος, τις οποίες έχουμε δουλέψει πολλά χρόνια. Οι προγραμματικές μας θέσεις στα βασικά θέματα είναι δουλεμένες γενιές πριν, τα οποία έχουμε ενστερνιστεί γι’ αυτό είμαστε σε αυτό το κόμμα. Ο κ. Κασσελάκης εγώ λέω ότι όλα αυτά πρέπει να λυθούν σε ένα συνέδριο του κόμματος συντεταγμένα, η ενότητα κατακτάται με συλλογικές διαδικασίες και συζητήσεις», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Open, ενώ σε ερώτηση για τις δηλώσεις της κυρίας Τζάκρη απάντησε:
«Η κυρία Τζάκρη μας είπε ότι θα μας πάρει τα κεφάλια. Η κυρία Τζάκρη ήρθε στο κόμμα μας από ένα άλλο κόμμα, την καλοδεχτήκαμε και πολύ καλά κάναμε, αλλά υπάρχουν και αρχές, υπάρχει κι άλλος λόγος. Αν κάποιος ήθελε ένα άλλο κεντρώο κόμμα θα μπορούσε να φτιάξει ένα δικό του κεντρώο κόμμα».
Υπενθυμίζεται ότι η βουλευτής του κόμματος, Θεοδώρα Τζάκρη αναφερόμενη στην εσωκομματική αντιπολίτευση δήλωσε πως: «Αντί να οικοδομήσει στον ισχυρό, νικηφόρο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να πει να στήσουμε εφετείο στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση για να διασώσουμε την καθαρότητα της αριστερής ψυχής, αυτό για μένα βαίνει μειοψηφικό. Έχασε (η εσωκομματική αντιπολίτευση) με 60% και στο Συνέδριο θα χάσει με 80%. Γιατί οι απλοί ανιδιοτελείς πολίτες, όπως αντιλαμβάνομαι εγώ τους ανθρώπους της παράταξής μας, λένε πως θέλουν να χτίσουν τον καινούργιο συλλογικό, νικηφόρο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή η τάση αν πάει, για μένα είναι μια δύσκολη επιλογή. Είναι ακραία, είναι μειοψηφική και αυτοαναφορική. Άλλο είναι το πρόσταγμα αυτή τη στιγμή».