Nομοθετικές αλλαγές για την επιτάχυνση των δικών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που αφορούν σε υποθέσεις που συνδέονται άμεσα με τον τομέα των επενδύσεων και της οικονομίας, ετοιμάζεται να φέρει μέχρι το τέλος του χρόνου ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης στο πλαίσιο συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε (Invest.gr) όπου μετείχε με θέμα «Οικονομία και Δικαιοσύνη» ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι σύντομα θα είναι έτοιμη νέα Δικονομία για το Συμβούλιο της Επικρατείας, με άμεση στόχευση την επιτάχυνση της εκκαθάρισης εκκρεμών υποθέσεων ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, η οποία αποτελεί μία από τις χρόνιες παθογένειες τους δικαστικού συστήματος.
Ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, πρωτίστως στη διοικητική δικαιοσύνη, επισημαίνοντας πως «τον επιχειρηματικό κόσμο τον ενδιαφέρει παρά πολύ είτε πρόκειται για επενδύσεις από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό, να προχωρούν τα πράγματα γρήγορα, για τις επενδύσεις η όταν πρόκειται για υποθέσεις που σχετίζονται με οικονομική δραστηριότητα καθώς δεν πρέπει για αυτές τις υποθέσεις να συναντώνται πολλά εμπόδια».
Με βάση τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση όλες οι υποθέσεις που θα εισάγονται στο ΣτΕ, θα χρεώνονται προσωπικά η κάθε μία σε συγκεκριμένο δικαστικό, ο οποίος και θα έχει την ευθύνη για τη διαχείρισή τους ώστε να φθάνουνχωρίς προβλήματα προς εξέταση.
Έτσι όταν οι υποθέσεις αυτές φθάνουν στο ακροατήριο θα είναι απολύτως έτοιμες, και θα αποφεύγονται οι αναβολές στην εκδίκασή τους για να μειώνεται έτσι και ο χρόνος που απαιτείται μέχρι την έκδοση της απόφασης για την παροχή δικαστικής προστασίας σε πολίτες και νομικά πρόσωπα που προσφεύγουν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
«Αν τυχόν, τόνισε ο υπουργός, υπάρχουν κάποιες ελλείψεις στη δικογραφία θα καλείται ο διάδικος να τις συμπληρώσει» και πρόσθεσε, ότι οι υποθέσεις θα φθάνουν απολύτως έτοιμες προς εξέταση, είτε σε επίπεδο δικαστικού συμβουλίου είτε στο ακροατήριο, αν κρίνεται ότι είναι σοβαρές για να φθάσουν σε δίκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών, υπάρχουν σε εκκρεμότητα περίπου 11.000 υποθέσεις, ενώ σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου για το 2022 η λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της μείωσης της εκκρεμότητας έχει αποτελέσματα, αλλά παράλληλα υπάρχει ακόμα δρόμος που πρέπει να διανυθεί.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση που είχε δοθεί στη δημοσιότητα και αφορά το έτος 2022:
• Την 1/1/2022 οι εκκρεμείς υποθέσεις ήταν 12.312 και στις 31.12.2022 ήταν 11.881. Εισήχθησαν 3.060 και διεκπεραιώθηκαν εντός του έτους 3.491.
• Από τις 3.060 αιτήσεις που έφτασαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι 2.641 αφορούσαν αιτήσεις ακύρωσης και αναίρεσης αποφάσεων – 1.278 ακύρωσης και 1.363 αναίρεσης – ενώ οι υπόλοιπες οι 278 εφέσεις και οι υπόλοιπες 141 λοιπά ένδικα μέσα.
«Το Συμβούλιο της Επικρατείας διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην προάσπιση του κράτους δικαίου και στη διασφάλιση της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Με τους εξαιρετικά καταρτισμένους δικαστές του, το αφοσιωμένο προσωπικό του και την ακλόνητη δέσμευση για παροχή δικαστικής προστασίας υψηλής ποιότητας, το Δικαστήριο συνεχίζει να εκπληρώνει τη συνταγματική του αποστολή για παροχή δίκαιης και αμερόληπτης κρίσης» είχε επισημάνει από την πλευρά της η πρόεδρο του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα.
Άλλες ρυθμίσεις που βρίσκονται προ των πυλών
Κατά τη διάρκεια του ίδιου συνεδρίου ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στις αλλαγές που επίκεινται στην ποινική δίκη επαναλαμβάνοντας πως οι ποινές ακόμα και για πλημμελήματα θα εκτίονται μερικώς και ότι αναβολές θα δίνονται μόνον για μία φορά στις ποινικές δίκες και για δεύτερη μόνον για λόγους υγείας και με χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο.
Επίσης αναφέρθηκε σε ρυθμίσεις για νέο δικαστικό χάρτη στη χώρα, που θα είναι έτοιμες σύντομα, ενώ σχετικά με τον θεσμό της ποινικής συνδιαλλαγής, (να συμφωνεί δηλαδή ο ποινικά ελεγχόμενος με τις εισαγγελικές αρχές την ενοχή του και την ποινή που θα του επιβληθεί), ο υπουργός ανέφερε, ότι κάτι τέτοιο θα μπορεί να προχωρήσει στο εξής και πριν την άσκηση της ποινικής δίωξης, κάτι που ως σήμερα δεν ισχύει.
Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε, ότι στόχος των νέων ρυθμίσεων θα είναι η έκδοση απόφασης τελεσίδικης (δηλαδή και από το εφετείο) μέσα σε 550 ημέρες.
Η τοποθέτηση του κ. Φλωρίδη για τις νομοθετικές επιλογές του υπουργείου Δικαιοσύνης έγινε στην διάρκεια του 6ου InvestGr Forum 2023 που διοργάνωσε η Public Affairs And Network στο Ωδείο Αθηνών, όπου μετείχαν πολλοί υπουργοί, σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα και παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου.