Είκοσι και πλέον χρόνια μετά τον ακρωτηριασμό της σε γεωργικό ατύχημα, η Κάριν παίρνει τη ζωή πίσω στα χέρια της.
Ή μάλλον στο χέρι της.
Η Σουηδή ασθενής έγινε η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέκτησε ρομποτικό πρόσθετο άκρο που συνδέεται απευθείας στον σκελετό και υπακούει στις εντολές του εγκεφάλου, αναφέρουν οι γιατροί της στην επιθεώρηση Science Robotics.
Βιονικά προσθετικά μέλη που διαβάζουν την ηλεκτρική δραστηριότητα των νεύρων ή των μυών χρησιμοποιούνται σήμερα σε πολλούς άλλους ασθενείς, δεν συνδέονται όμως μόνιμα στο κομμένο άκρο και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι άβολα ή μη λειτουργικά.
«Η Κάριν είναι ο πρώτος άνθρωπος με ακρωτηριασμό κάτω από τον αγκώνα που λαμβάνει ενσωματωμένο βιονικό χέρι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα και αξιόπιστα στην καθημερινότητα» δήλωσε σε δελτίο Τύπου Μαξ Ορτίζ Καταλάν, ιδρυτής του Κέντρου Βιονικής και Έρευνας Πόνου στη Σουηδία, επικεφαλής της μελέτης.
Μέλος-φάντασμα
Πριν αποκτήσει το νέο πρόσθετο άκρο, η Κάριν έπασχε από το φαινόμενο του μέλους-φάντασμα, την περίεργη αίσθηση ότι το ακρωτηριασμένο χέρι παρέμενε στη θέση του.
Όπως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις, η Κάριν ένιωθε πόνο: «Ένιωθα σαν να είχα συνεχώς το χέρι μου μέσα σε κρεατομηχανή, κάτι που μου προκαλούσε υψηλά επίπεδα στρες και έπρεπε να παίρνω υψηλές δόσεις διαφόρων παυσίπονων» είπε η ίδια.
Το γεγονός ότι το βιονικό άκρο ενσωματώνεται στον σκελετό, τους μύες και τα νεύρα φαίνεται ότι ήταν αυτό που περιόρισε τους αφόρητους πόνους.
«Η έρευνα αυτή σημαίνει πολλά για εμένα, αφού μου χάρισε μια καλύτερη ζωή» είπε.
Το βιονικό άκρο συνδέθηκε χειρουργικά με την κερκίδα και την ωλένη του πήχη με τη βοήθεια ράβδων τιτανίου, μια διαδικασία γνωστή ως «οστεοενσωμάτωση».
Συνδέθηκε επίσης με το νευρικό σύστημα μέσω ηλεκτροδίων που εμφυτεύθηκαν στα νεύρα και τις απολήξεις τους στους μυς.
Τα ηλεκτρόδια αυτά διαβάζουν τα σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος στο άκρο ώστε να κινείται το χέρι ανάλογα.
«Η προσέγγιση της χειρουργικής ενσωμάτωσης εξηγεί τη μείωση του πόνου, αφού η Κάριν χρησιμοποιεί περίπου τους ίδιους νευρικούς πόρους για να ελέγχει το πρόσθετο μέλλον όπως έκανε για το χαμένο βιολογικό χέρι της» είπε ο Ορτίζ Καταλάν.
Σε αντίθεση με άλλα πρόσθετα μέλη που αφαιρούνται εύκολα, το βιονικό χέρι της Κάριν, το οποίο αναπτύχθηκε από την ιταλική εταιρεία Prensilia, σχεδιάστηκε να μένει μόνιμα στη θέση του.
«Το Mia Hand σχεδιάστηκε για να φαίνεται και όχι για να μένει κρυμμένο. Θέλαμε οι χρήστες να είναι περήφανοι γι’ αυτό που είναι, αντί να ντρέπονται για αυτό που έχασαν» σχολίασε ο Φρανσέσκο Κλεμέντε, διευθύνων σύμβουλος της Prensilia.