Είτε πρόκειται για ψωμί είτε για κρεμμύδια, τα τρόφιμα έχουν τη δύναμη να βγάλουν ή να ανατρέψουν μια κυβέρνηση. Και καθώς ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία και πλέον στη Μέση Ανατολή, ο τρόπος με τον οποίο τα έθνη διασφαλίζουν τα βασικά τους προϊόντα φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στις εκλογές σε όλον τον κόσμο.
Ξεκινώντας από τη Νέα Ζηλανδία και την Πολωνία αυτό το Σαββατοκύριακο, τουλάχιστον το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατευθυνθεί στις κάλπες τους επόμενους οκτώ περίπου μήνες. Αυτές τις χώρες θα ακολουθήσουν η Αργεντινή, η Ολλανδία και η Αίγυπτος, και στη συνέχεια η Ινδονησία και η Ινδία το 2024.
Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, ανάμεσά τους είναι μερικοί από τους κορυφαίους προμηθευτές, από ρύζι και φοινικέλαιο μέχρι γάλα και αλεύρι σόγιας. Και άλλες είναι στρατηγικές τοποθεσίες για τη ροή των βασικών προϊόντων όπως το σιτάρι.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα οι πολιτικοί προσέχουν δύο βασικά στοιχεία: τους καταναλωτές και τους παραγωγούς. Ορισμένες κυβερνήσεις που στοχεύουν να παραμείνουν στην εξουσία περιορίζουν τις εξαγωγές τροφίμων, προτείνουν μέτρα για την προστασία των αγροτικών κοινοτήτων ή επιβραδύνουν τον ρυθμό των κλιματικών πολιτικών που θα επηρεάσουν τους αγρότες.
Το φαγητό είναι ένα μόνο στοιχεία από τη μακρά λίστα εκλογικών ζητημάτων, αλλά έχει παγκόσμιο αντίκτυπο. Η πολιτική απειλεί να επηρεάσει το παγκόσμιο εμπόριο, τις τιμές και τις οικονομίες των εθνών που εξαρτώνται από τις εισαγωγές.
Ο άστατος καιρός, εν τω μεταξύ, έχει πλήξει τη γεωργική γη από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα και το φαινόμενο γνωστό ως El Niño επιστρέφει, απειλώντας να καταστρέψει περαιτέρω τις καλλιέργειες.
Διατροφική ανασφάλεια
Σε όλα αυτά προστίθεται και ο πόλεμος: πριν από την εισβολή της Ρωσίας, η Ουκρανία εξήγαγε περισσότερα σιτηρά από ό,τι ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί και προμήθευε το μισό από το ηλιέλαιο που διακινείται παγκοσμίως.
Η σύγκρουση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ ώθησε την τιμή του αργού πετρελαίου, κάτι που θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή τροφίμων.
«Βρισκόμαστε σε έναν κόσμο όπου όλοι ασχολούνται με τα εσωτερικά ζητήματα», σχολίασε στο Bloimberg, ο Tim Benton, διευθυντής ερευνών στο Chatham House στο Λονδίνο που ειδικεύεται στην επισιτιστική ασφάλεια. «Αυτός ο κόσμος του προστατευτισμού που καθοδηγείται από τις εκλογές και την πόλωση και την εσωστρεφή εσωτερική πολιτική μπορεί κάλλιστα να παίξει μεγάλο ρόλο».
Οι πολιτικοί έχουν λόγους να είναι νευρικοί. Οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων μπορεί να προκαλέσουν ταραχές στα τρόφιμα σε όλο τον κόσμο.
Αριστερά και δεξιά
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η πολιτική για το κλίμα έχει αναδειχθεί ως καθοριστική γραμμή μεταξύ της αριστεράς και της δεξιάς. Στην Ευρώπη και την Αμερική, το ζήτημα της σύγχυσης της κλιματικής αλλαγής, της παγκοσμιοποίησης και της προστασίας της τοπικής παραγωγής ευθυγραμμίζεται με την αναβίωση πιο ριζοσπαστικών κομμάτων, σύμφωνα με την εταιρεία πληροφοριών κινδύνου Verisk Maplecroft.
«Όταν μιλάτε για πολύ πολωμένες και σφιχτές εκλογές, αυτή η θεματική εκστρατεία για συγκεκριμένες ομάδες μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ νίκης και απώλειας», δήλωσε ο Jimena Blanco, επικεφαλής αναλυτής της εταιρείας.
Καλλιέργεια
Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας γάλακτος στον κόσμο, η Νέα Ζηλανδία, υποσχέθηκε να περιορίσει τις καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη γεωργία, αλλά οι αγρότες δεν είναι ευχαριστημένοι επειδή η φορολόγηση των αερίων θερμοκηπίου από τις αγελάδες απειλεί την ανάπτυξή τους.
Η κυβέρνηση καθυστέρησε την εφαρμογή της λεγόμενης τιμολόγησης εκπομπών μέχρι το τέλος του 2025. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να την απωθήσει μέχρι το 2030.
Στην Ολλανδία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα γεωργικών προϊόντων στον κόσμο, οι αγρότες έχουν μετατραπεί σε πολιτική δύναμη πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Ο στόχος να μειωθούν στο μισό οι εκπομπές αζώτου έως το 2030 οδήγησε σε διαμαρτυρίες και το νέο Κίνημα Αγρότη-Πολίτη, ή BBB, είναι τώρα το μεγαλύτερο κόμμα στην ολλανδική Άνω Βουλή και τέταρτο στις δημοσκοπήσεις. Ο κυβερνητικός συνασπισμός ανακάλεσε τον στόχο εκπομπών ρύπων.
Το κόστος των τροφίμων και η παραγωγή ήταν βασικά θέματα στην πικρή πολιτική εκστρατεία στην Πολωνία. Την τελευταία φορά, περίπου τα δύο τρίτα των αγροτών υποστήριξαν το εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη, το οποίο προσπαθεί να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία στην εξουσία.
Ο πόλεμος της διπλανής πόρτας στην Ουκρανία, το αυξανόμενο κόστος και η ξηρασία έχουν κάνει την ομάδα και πάλι κρίσιμη για το κυβερνών κόμμα.
Για να ηρεμήσει τους ανήσυχους αγρότες, η κυβέρνηση αψήφησε την ΕΕ και επέκτεινε το εμπάργκο στα ουκρανικά σιτηρά. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέβαλε καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και αμφισβήτησε την αλληλεγγύη της Πολωνίας. Οι Πολωνοί ηγέτες προειδοποίησαν τον Ζελένσκι ότι η ρητορική του θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο μελλοντικές αποστολές όπλων.
Στην Αργεντινή
Οι προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή γίνονται μια εβδομάδα αργότερα.
Η χώρα είναι κορυφαίος παγκόσμιος προμηθευτής βοείου κρέατος, καθώς και αλευριού σόγιας και καλαμποκιού για τη διατροφή των ζώων σε άλλες χώρες. Ωστόσο, οι αγρότες δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν πλήρως τις δυνατότητες των τεράστιων πεδινών εκτάσεων λόγω των πολυετών εξαγωγικών φόρων για την ενίσχυση των εσόδων και των προσπαθειών για τον περιορισμό του πληθωρισμού που εξακολουθεί να τρέχει πάνω από 100%.
Ο υποψήφιος των Ελευθέρων Χαβιέ Μιλέι, ο πρωτοπόρος του σοκ, σχεδιάζει να απελευθερώσει μια έκρηξη των εξαγωγών και να διαλύσει τις πολιτικές που εμπόδισαν τις αγροτικές επενδύσεις.
Ο Μιλέι θα καταργούσε τους εξαγωγικούς φόρους και τις ποσοστώσεις και θα αφαιρούσε την άμεση ανάμειξη στις τιμές των τροφίμων. Αυτό προστίθεται στην αμφιλεγόμενη πολιτική του να αλλάξει το νόμισμα της Αργεντινής από το πέσο στο αμερικανικό δολάριο.
Κρίσιμες Εισαγωγές
Ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού στον κόσμο, η Αίγυπτος γνωρίζει καλύτερα από πολλά άλλα έθνη τη δύναμη των τροφίμων στην πολιτική. Οι αυξανόμενες τιμές του σιταριού συνέβαλαν στη δυσαρέσκεια πίσω από την Αραβική Άνοιξη που ανέτρεψε κυβερνήσεις στην περιοχή πριν από περίπου μια δεκαετία.
Σήμερα, αυτή η εξάρτηση σε συνδυασμό με την έλλειψη δολαρίων που απαιτούνται για την αγορά περισσότερων τροφίμων συνωμοτούν για να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, καθώς το έθνος παρασύρεται από τη χειρότερη οικονομική του κρίση εδώ και χρόνια. Υπάρχει επίσης τώρα το ζήτημα του πολέμου στο κατώφλι του. Αυτό αποτελεί πρόκληση για τον Πρόεδρο Abdel-Fattah El-Sisi, ο οποίος επιδιώκει άλλη μια θητεία στις εκλογές του Δεκεμβρίου.
Η κυβέρνηση στο Κάιρο αναζητά τρόπους για να μειώσει τις τιμές των καταναλωτικών αγαθών, ειδικά των βασικών εμπορευμάτων. Έχει ήδη απαγορεύσει προσωρινά τις εξαγωγές κρεμμυδιών για να ελέγξει τις τιμές και συνεργάζεται με την κεντρική τράπεζα για να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα δολαρίων, με στόχο τη μείωση του κόστους.
Απειλή πείνας
Το φαγητό είναι ένα ευαίσθητο θέμα στην Ινδία, μια χώρα όπου τα κυβερνώντα πολιτικά κόμματα έχασαν τις εκλογές επειδή δεν μπορούσαν να ελέγξουν την τιμή των κρεμμυδιών. Οι σταθερές τιμές είναι ζωτικής σημασίας για τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, καθώς επιδιώκει τρίτη θητεία το επόμενο έτος.
Ο πληθωρισμός λιανικής επέστρεψε εντός του στόχου της κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο χάρη στη χαλάρωση του κόστους των τροφίμων, αλλά οι τιμές των βασικών προϊόντων όπως τα δημητριακά, τα όσπρια και τα μπαχαρικά εξακολουθούν να είναι υψηλές σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τη χρηματική στήριξη προς τους μικρούς αγρότες, τον πυρήνα της εκλογικής της περιφέρειας. Περιορίζει τις αποστολές σιταριού, ενδέχεται να καταργήσει τους δασμούς στις εισαγωγές και αναμένεται να περιορίσει τις εξαγωγές ζάχαρης μετά την ξηρασία των καλλιεργειών. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι ο κορυφαίος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο έχει περιορίσει τις αποστολές του βασικού προϊόντος που καταναλώνει ο μισός κόσμος, ενισχύοντας τις τιμές και αυξάνοντας τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας στην Ασία και την Αφρική.
Τρόφιμα εναντίον Καυσίμων
Το Ινδονησιακό Δημοκρατικό Κόμμα Αγώνα του προέδρου Joko Widodo επεσήμανε την επισιτιστική ασφάλεια ως προτεραιότητα καθώς η Ινδονησία προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές τροφίμων. Η χάραξη πολιτικής έχει βυθιστεί πρόσφατα από ένα σκάνδαλο διαφθοράς, που κόστισε τη δουλειά του στον υπουργό Γεωργίας. Η χώρα πρόκειται να διεξαγάγει εκλογές τον Φεβρουάριο πριν ο Widodo παραιτηθεί τον Οκτώβριο, αφού υπηρετήσει τη δεύτερη και τελευταία του θητεία.
Ο κόσμος του εμπορίου και του κλίματος παρακολουθεί το φοινικέλαιο, που βρίσκεται σε οτιδήποτε, από φυστικοβούτυρο μέχρι σαμπουάν. Η Ινδονησία παράγει περισσότερο από αυτό, από οποιονδήποτε άλλον και κατευθύνει περισσότερο από το εμπόρευμα στα βιοκαύσιμα, σε μια προσπάθεια να μειώσει τους αυξανόμενους λογαριασμούς εισαγωγών ντίζελ. Οι στόχοι ήταν φιλόδοξοι και οποιεσδήποτε απότομες αλλαγές, μεγάλες ή μικρές, μπορούν να έχουν απήχηση σε όλη την αγορά τροφίμων.
Η καλλιέργεια του εμπορεύματος είναι επίσης μια βασική αιτία αποψίλωσης των δασών. Ενώ η Ινδονησία προσπαθεί να πατάξει εδώ και αρκετό καιρό, η επιβολή ήταν αποσπασματική και η έρευνα έχει δείξει ότι οι εκλογικές εκτιμήσεις συχνά αποτρέπουν τις αρχές από το να αναλάβουν τους αγρότες. Σε μια βιασύνη για εξασφάλιση ψήφων, υπάρχουν κίνδυνοι οι πολιτικοί να κάνουν τα στραβά μάτια στην εκκαθάριση γης.