Δεν υπάρχει άνθρωπος επί γης που να μην έχει περάσει ο ίδιος ή κάποιος από την οικογένεια του βαριά ασθένεια, όπως είναι ο καρκίνος. Αυτό ακριβώς εξηγεί την ευαισθησία όλων απέναντι σε μια ανάρτηση στο Διαδίκτυο που αφορά τον αγώνα ζωής που δίνει κάποιος και την γενναιοδωρία των περισσοτέρων απέναντι σε όσους τολμούν να τους ζητήσουν τη χρηματική τους βοήθεια.
Όπως συμβαίνει όμως σε όλα τα πράγματα το καλό συμβαδίζει με το κακό και στη συγκεκριμένη περίπτωση μια νέα μόδα, που αφορά τους influencers που βγάζουν χρήματα ή πωλούν προιόντα προσποιούμενοι ότι έχουν καρκίνο ή άλλη βαριά ασθένεια, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και έχει επαναφέρει στην επιφάνεια το ζήτημα της αδυναμίας ελέγχου στο περιεχομένου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Στόχος τα λεφτά ή η προσοχή
Οι… Μινχάουζεν του Διαδικτύου, όπως αποκαλούνται, δεν έχουν μόνο στόχο τα χρήματα, αλλά αρκετοί εξ αυτών απλά και μόνο τη μεγάλη προσοχή που κερδίζουν, εξηγεί σχετικό άρθρο της Daily Mail. Για παράδειγμα, η Νικόλ Ελκαμπάς έλεγε ψέματα ότι είχε καρκίνο για να μαζέψει χρήματα για να αγοράσει ρούχα και να κάνει ταξίδια, ενώ η Μπελ Γκίμπσον απολάμβανε την προσοχή που της έδινε ο κόσμος όταν του έλεγε για τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο του εγκεφάλου, ενώ ένιωθε πραγματικά σπουδαία όταν την άκουγαν όλοι με ανοιχτό το στόμα όταν εξηγούσε ότι κατάφερε να τον θεραπεύσει με τις διατροφικές συνήθειες που είχε αποφασίσει να ακολουθήσει.
Is ‘Munchausen by Internet’ on the rise? After a raft of cancer fakers fooled wellwishers from around the world, experts examine what makes people pretend to be gravely ill https://t.co/TzRvXmP6JW pic.twitter.com/MP8cCIIezc
— Daily Mail U.K. (@DailyMailUK) October 14, 2023
Τραγική η περίπτωση της Τσίπσι Ρόουζ Μπλάνσαρντ, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση για το ρόλο που έπαιξε στη δολοφονία της μητέρας, Ντι Ντι, από το φίλο της Νίκολας Γκόντετζον, για να αποκαλυφθεί λίγο αργότερα ότι η μητέρα της, που έπασχε πραγματικά από το σύνδρομο Μιχνάουζεν δια αντιπροσώπου, την είχε καθηλώσει στο αναπηρικό καροτσάκι λέγοντας στην ίδια και στον περίγυρο τους ότι πάσχει από λευχαιμία τελευταίου σταδίου για έχει την προσοχή των πάντων.
Συναισθηματικό τραύμα ή διαταραχή της προσωπικότητας
Μιλώντας στο FEMAIL η ψυχοθεραπεύτρια και ιδρύτρια της Luxe Psychology Practice, Τζέιντ Τόμας, εξηγεί ότι «τα άτομα που έχουν κακές προθέσεις, δηλαδή αυτοί που θέλουν να κερδίσουν χρήματα από την υποτιθέμενη ασθένεια τους, αποδεικνύεται ότι είναι κατά κανόνα χειριστικά, έχουν δόλο και φέρονται ανήθικα». «Το Διαδίκτυο έχει βοηθήσει όσους πάσχουν από το σύνδρομο Μινχάουζεν, δηλαδή αυτούς που διεκδικούν μόνο την προσοχή δηλώνοντας ανίατα ασθενείς, γιατί τους προσφέρει online τις πληροφορίες που χρειάζονται για να πείσουν τους πάντες ότι η δραματική τους κατάσταση είναι αληθινή», προσθέτει η ίδια.
Όσον αφορά τα αίτια πίσω από την παραπάνω νέα ανησυχητική μόδα συνήθως κρύβεται κάποιο συναισθηματικό τραύμα, μια αληθινή ανίατη ασθένεια στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ή μια διαταραχή της προσωπικότητας του ατόμου που είναι αποφασισμένο να εκμεταλλευτεί μια κατάσταση για να κερδίσει χρήματα ή προσοχή.