Τα άτομα που υποφέρουν από ημικρανία ή πονοκεφάλους παρατηρούν συνήθως την αύξηση της συχνότητας και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων τους με την αλλαγή των εποχών. Κάποιες εξηγήσεις γι’ αυτό θα μπορούσαν να είναι οι αλλαγές του καιρού, της ώρας και του προγράμματος του ύπνου.
Πιο αναλυτικά, ο κιρκάδιος ρυθμός, το εσωτερικό δηλαδή ρολόι που ελέγχει τον κύκλο ύπνου- εγρήγορσης στον οργανισμό μας, είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στις περιβαλλοντικές αλλαγές και στον κύκλο της ημέρας. Στην προσπάθειά του λοιπόν να προσαρμοστεί αναλόγως, ενδεχομένως να επηρεάζει τα συμπτώματα της κεφαλαλγίας.
Πονοκέφαλος Vs. ημικρανίας
Ως πονοκέφαλο ορίζουμε κάθε είδους πόνο στο κεφάλι ή το πρόσωπο. Η ημικρανία αποτελεί έναν συγκεκριμένο τύπο πονοκεφάλου που συνήθως εντοπίζεται στη μία πλευρά του κεφαλιού.
Η ένταση του πόνου στην ημικρανία κυμαίνεται από μέτρια έως σοβαρή και συχνά συνοδεύεται από συμπτώματα όπως ναυτία, εμετός, ευαισθησία στο φως, τους θορύβους και τις μυρωδιές.
Η ημικρανική κρίση μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως και τρεις ημέρες ενώ του πονοκεφάλου μπορεί να προηγείται η ημικρανική αύρα που χαρακτηρίζεται από οπτικές διαταραχές όπως λαμπυρίζοντα φώτα ή μουδιάσματα σε διάφορα μέρη του σώματος.
Αν και η γενετική προδιάθεση παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των ημικρανιών, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν ή να εντείνουν τα επεισόδια, μερικούς από τους οποίους όμως μπορούμε να ελέγξουμε.
Για παράδειγμα, ο ελλιπής ή ο υπερβολικός ύπνος, η παράλειψη γευμάτων, η έμμηνος ρύση, η κατανάλωση ορισμένων τροφών ή ποτών, το υπερβολικό στρες, η υπεραπασχόληση με οπτικές οθόνες, καθώς και οι καιρικές μεταβολές.
Γιατί επιδεινώνεται η ημικρανία το φθινόπωρο;
Εκτός από τη φυσική μετάβαση σε έναν καινούριο κύκλο ύπνου- εγρήγορσης, όπως αρχικά αναφέραμε, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στην αρχή της φθινοπωρινής περιόδου σημαίνουν μείωση της υγρασίας και αύξηση της βαρομετρικής πίεσης.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα πονοκεφάλου όλο το χρόνο, αλλά κατά τη διάρκεια της μετατόπισης από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, ακόμη περισσότερο.
Επιπλέον, για τα άτομα που υποφέρουν από εποχιακές αλλεργίες, τα αυξημένα επίπεδα ισταμίνης το φθινόπωρο μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην αύξηση της ημικρανίας και των πονοκεφάλων.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα αυξημένα επίπεδα ισταμίνης μπορεί να προκαλέσουν ρινική συμφόρηση στην περιοχή κοντά στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσε να λειτουργήσει ως έναυσμα για την ημικρανία και άλλους τύπους πονοκεφάλων.
Πώς να διαχειριστείτε τα ερεθίσματα του εποχιακού πονοκεφάλου
Ο προσδιορισμός των συμπτωμάτων και των πυροδοτήσεων είναι ένα βασικό κομμάτι της διαχείρισης του πονοκεφάλου. Κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής περιόδου, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις συνήθειες του ύπνου σας και τα συμπτώματα αλλεργίας, εάν υπάρχουν.
Εάν γνωρίζετε ότι είστε ευαίσθητοι στις εποχιακές καιρικές αλλαγές θα πρέπει να αποφεύγετε να κάνετε εργασίες σε εξωτερικούς χώρους.
Επιπλέον:
- Προσπαθήστε να ντύνεστε καλά και να τηρείται τους κανόνες προσωπικής υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών, για να μην κολλήσετε ιούς και μικρόβια.
- Χρησιμοποιείτε αντισηπτικό.
- Μην έρχεστε σε άμεση επαφή με άτομα που ασθενούν.
Όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στο να παραμείνετε καλά αυτούς τους δροσερούς μήνες του χρόνου.
*Τέλος, μην ξεχνάτε:
Αν υποφέρετε από πονοκεφάλους θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν την αλλαγή της εποχής. Εκείνος μπορεί να σας καθοδηγήσει για να βρείτε μεθόδους ή θεραπείες που μπορεί να αποτρέψουν ή να μειώσουν σημαντικά τα συμπτώματα.
Πηγή: Vita.gr