Στην πρώτη on camera δήλωσή του, αμέσως μόλις εκτιμήθηκε με ασφάλεια το τελικό αποτέλεσμα στις έξι Περιφέρειες του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών καθώς και στους Δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε σε τρία σημεία. Πρώτον, έδειξε να κατανοεί ότι οι πολίτες… χτύπησαν καμπανάκια για την κυβερνώσα παράταξη μέσα από «πολιτικά μηνύματα» – αυτά που, όπως είπε γενικώς, «οφείλει να λαμβάνει ανά πάσα στιγμή» η κυβέρνηση. Δεύτερον, μίλησε για την ανάγκη η κυβέρνηση «να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, στη γη», κάτι που ερμηνεύτηκε από πολλούς ως έμμεση παραδοχή για λανθασμένους επικοινωνιακούς χειρισμούς – από προεξόφληση του αποτελέσματος, όπως έλεγαν κάποιοι γαλάζιοι έως πλήρη χαλάρωση ή και αλαζονεία, σύμφωνα με άλλους – στην κρίσιμη ενδιάμεση εβδομάδα. Τρίτον, είπε ευθέως ότι το «πολιτικό συμπέρασμα», εκείνο που αφορά τη μεγάλη εικόνα των συσχετισμών στο πολιτικό σκηνικό, υπήρξε ουσιαστικά από την πρώτη εκλογική Κυριακή, τότε που καταγράφηκε η «κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων».
Και επιπλέον έσπευσε να δείξει τα επόμενα βήματα: αφενός το αυτονόητο, δηλαδή τη συνεργασία της κυβέρνησης με όλους τους περιφερειάρχες και δημάρχους της χώρας, οι οποίοι θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου του 2024, αφετέρου την προσήλωση του Μαξίμου στα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών και στη μεταρρυθμιστική ατζέντα.
Δεν περίμεναν τις ανατροπές
Μουδιασμένη η κυβέρνηση, δεδομένου ότι βρέθηκε πολύ μακριά από τους πολιτικούς στόχους που είχε θέσει για τον β’ γύρο (από το «6 στις 6» Περιφέρειες και το «2 στους 2» Δήμους πέτυχε μόνο τη νίκη της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον Δημήτρη Πτωχό), έχει ξεκινήσει να αποκωδικοποιεί τα «μηνύματα» της κάλπης. Άλλωστε το κλίμα ικανοποίησης και τα χαμόγελα που αποτυπώθηκαν μια εβδομάδα πριν στην Πειραιώς από τις επτά κερδισμένες Περιφέρειες και τον Δήμο Πειραιά, όπου είχαν δοθεί επίσημες στηρίξεις της ΝΔ, δεν υπήρχαν χθες στην κομματική έδρα. Οι προσδοκίες και οι εκτιμήσεις έπεσαν έξω με 4+2 «γαλάζιες» ήττες οι οποίες ξαφνικά «πάγωσαν» τα χαμόγελα και βάρυναν το κλίμα.
Υπήρξαν άλλωστε και σοβαρές, μη αναμενόμενες από τους γαλάζιους ανατροπές, με κυριότερη την περίπτωση του Δήμου Αθηναίων και του Κώστα Μπακογιάννη. Δεν ήταν αυτός ο μοναδικός δυσάρεστος αιφνιδιασμός. Άλλος ένας υπήρξε στο Βόρειο Αιγαίο, που αποτελούσε έναν μείζονα στόχο, καθώς οι εκτιμήσεις της ΝΔ ήθελαν τον Αλκιβιάδη Στεφανή πρώτο. Αντίστοιχη περίπτωση εκείνη της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και του Χρήστου Μέτιου.
Αντίθετα με ορατή την προοπτική να «χαθούν» οι «μάχες» – όπως και έγινε – αντιμετώπιζαν κομματικά στελέχη τρεις περιπτώσεις: του Γιώργου Κασαπίδη στη Δυτική Μακεδονία, της Ρόδης Κράτσα στο Ιόνιο και του Κωνσταντίνου Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη. Όσο για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Κώστα Αγοραστό, αυτή ήταν από την πρώτη στιγμή μια κατηγορία από μόνη της και εξαιρετικά δύσκολη για τη ΝΔ μετά τη διάλυση του κάμπου.
Από τις πρώτες αναλύσεις που κάνουν στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρείται ότι η χαλαρότητα του β’ γύρου και η αυξημένη αποχή λειτούργησαν καθοριστικά εις βάρος των υποψηφίων της ΝΔ που είχαν προβάδισμα στον α’ γύρο, όπως ο Μπακογιάννης στην Αθήνα (ιδίως από τη στιγμή που ο Νίκος Χαρδαλιάς κλείδωσε στην πρώτη Κυριακή την Περιφέρεια Αττικής) ή ο Αγοραστός στη Θεσσαλία (με κλειδωμένους από την πρώτη Κυριακή τους Δήμους Λάρισας, Βόλου, Καρδίτσας και Τρικάλων).
Η Αθήνα
Στην Αθήνα είχε δοθεί εξαρχής σήμα γενικής «γαλάζιας» συστράτευσης ώστε η αναμέτρηση να έληγε από τον α’ γύρο, προς αποφυγή των δυσκολιών (των συμμαχιών στην αντιπολίτευση συγκεκριμένα) της επαναληπτικής «μάχης». Ο Μπακογιάννης είχε πάρει τότε το προβάδισμα αλλά εκείνος ο στόχος δεν επετεύχθη. Ο ίδιος ανέλαβε χθες αποκλειστικά όλη την ευθύνη, με «γαλάζιους» ψιθύρους ότι ήταν στρατηγικό λάθος του το ντιμπέιτ με τον αντίπαλό του, τον υποστηριζόμενο από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στον β’ γύρο, Χάρη Δούκα. Επιπλέον αναλυτές συμφωνούν ότι ο απερχόμενος δήμαρχος «πλήρωσε» και τον «Μεγάλο Περίπατο» – το έργο που αφορούσε σε έναν δρόμο – βιτρίνα της πόλης, την Πανεπιστημίου. Και όσον αφορά στους… αριθμούς, οι χιλιάδες λιγότερες ψήφους στον Μπακογιάννη πιστοποιούν απουσία ψηφοφόρων της ΝΔ από το εκλογικό παραβάν.
Η Θεσσαλονίκη
Στο γαλάζιο στρατόπεδο μετά τον α’ γύρο υπήρχαν φωνές που εκτιμούσαν ότι η πραγματική ανατροπή θα ήταν να κέρδιζε την πόλη ο Ζέρβας, έναντι του Στέλιου Αγγελούδη. Κοινώς, πολλοί είχαν προδιαγράψει το αποτέλεσμα. Ο ίδιος δεν κατέγραψε σοβαρές απώλειες ψήφων σε σχέση με τον α’ γύρο, ωστόσο φάνηκε ότι είχε πιάσει «ταβάνι». Η ΝΔ είχε διαπιστώσει τις «δυσκολίες» στην πόλη, ενώ και το περιβάλλον Ζέρβα μάλλον περίμενε ισχυρότερη κινητοποίηση των γαλάζιων δυνάμεων για την ενίσχυσή του, όσο κι αν ο Μητσοτάκης και κυβερνητικά στελέχη βρέθηκαν εκεί.
Η Θεσσαλία
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο Αγοραστός ολοκληρώνει θητεία 12 ετών και παραδίδει τη σκυτάλη στον Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος υποστηρίχθηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Πριν από τις φονικές πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel προδιαγραφόταν από τη ΝΔ άλλη μία θητεία για τον Αγοραστό. Το σκηνικό άλλαξε και η ΝΔ έχασε. Η αναμέτρηση ήταν πιο… πολιτική αυτών των εκλογών, καθώς μόνο στη συγκεκριμένη Περιφέρεια είχε περάσει στον β’ γύρο πρόσωπο της αντιπολίτευσης, αλλά φαίνεται ότι η κομματική – κυβερνητική κινητοποίηση για τον Αγοραστό και το μπαράζ αναφορών στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα.