Οι κατασκευαστές έξυπνων κινητών τηλεφώνων διορθώνουν κενά ασφαλείας στις συσκευές που παράγουν για χρονικό διάστημα από τέσσερα έως οκτώ χρόνια ή και περισσότερο, δίνοντας στους χρήστες την άνεση να κρατήσουν ένα τηλέφωνο ενεργό για διάστημα αρκετών ετών.
Ωστόσο, αρκετοί είναι οι χρήστες που παραμένουν διστακτικοί. Η Washington Post σε σχετικό άρθρο της παίρνει θέση για το θέμα και δηλώνει ότι «ναι, μια συσκευή πέντε ή επτά ετών, παραμένει ασφαλής, αλλά με κάποιες επιφυλάξεις».
Αυτό που ισχύει είναι ότι όλοι οι κατασκευαστές συνεχίζουν να διορθώνουν εξ αποστάσεως τα κενά ασφαλείας στο λογισμικό των τηλεφώνων τους εδώ και χρόνια. Αυτό διατηρεί ένα παλιό τηλέφωνο ασφαλές απένενται στους χάκερ. Αυτό που δεν μπορεί να προσδιοριστεί είναι το πόσο παλιό πρέπει να είναι ένα τηλέφωνο για θεωρηθεί ότι παραμένει ασφαλές.
Η σχετική έρευνα της Washington Post δείχνει ότι ένα τηλέφωνο Android είναι ασφαλές για χρήση για τέσσερα χρόνια ή και περισσότερο από τότε που ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά. Ένα iPhone είναι ασφαλές για επτά ή οκτώ χρόνια ή ενδεχομένως και περισσότερο.
Φυσικά, δεν θέλουν όλοι να κρατήσουν ένα smartphone για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αφου όσο πιο παλιό είναι το τηλέφωνο τόσο περισσότερο πιθανό είναι να αντιμετωπίσει προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών που σταματούν να λειτουργούν όπως περιμένετε. Σε αυτή την περίπτωση ο χρήστης θα πρέπει να διατηρεί το λογισμικό της συσκευής του ενημερωμένο.
Ενημερώσεις ασφαλείας
Σε γενικές γραμμές, είναι αρκετά ασφαλές να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας εφόσον λαμβάνει τακτικές ενημερώσεις ασφαλείας λογισμικού από τον κατασκευαστή. Για παράδειγμα, η Apple εξακολουθεί να ενημερώνει την ασφάλεια του λογισμικού για τα iPhone που είναι έως και οκτώ ετών.
Στο δημοσίευμα της Washington Post αναφέρεται χαρακτηριστικά η περίπτωση του iPhone X ηλικίας έξι ετών. Δεν μπορείτε να κάνετε ενημέρωση στο νεότερο λειτουργικό σύστημα iOS 17. Ωστόσο, η Apple συνεχίζει να κάνει διορθώσεις ασφαλείας και άλλες κρίσιμες διορθώσεις λογισμικού για το iOS 16, το οποίο πιθανώς τροφοδοτεί το iPhone X. Επιπλέον, η Apple εξακολουθεί να ενημερώνει την ασφάλεια και για το iOS 15.
Οι περισσότεροι ειδικοί δήλωσαν ότι αυτές οι ενημερώσεις ασφαλείας καθιστούν το οκταετές iPhone ασφαλές για χρήση, εκτός αν γνωρίζετε ότι είστε στόχος υψηλής αξίας για τους χάκερ.
Παρόλα αυτά η Τάρα Γουίλερ, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ασφάλειας πληροφοριών Red Queen Dynamics δήλωσε ότι η ασφάλεια των νεότερων συσκευών είναι πολύ καλύτερη.
Στην περίπτωση των Android συσκευών είναι πιο περίπλοκο να καταλάβετε αν το παλαιότερο τηλέφωνό σας είναι αρκετά ασφαλές για να συνεχίσετε να το χρησιμοποιείτε. Η Samsung λέει ότι γενικά θα συνεχίσει να διορθώνει ελαττώματα ασφαλείας για έως και πέντε χρόνια για τα νεότερα smartphone της. Πάντα όμως θα πρέπει να διαβάζετε τα ψιλά γράμματα.
Εάν δείτε ότι η συσκευή Samsung που έχετε αγοράσει βρίσκεται στη λίστα για ενημερώσεις ασφαλείας δύο φορές το χρόνο, αυτό είναι ένα σημάδι ότι η Samsung χάνει το ενδιαφέρον της για τη συσκευή σας και ότι βρίσκεται στο δρόμο για να γίνει λιγότερο ασφαλής. Αυτό περιλαμβάνει μοντέλα όπως το Galaxy A20s του 2019. Εάν το τηλέφωνο Samsung σας δεν βρίσκεται καθόλου σε αυτή τη λίστα, ενδέχεται να μην είναι ασφαλές.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά ο ιστότοπος End of Life, ο οποίος δείχνει αν η Apple, η Samsung και άλλες εταιρείες εξακολουθούν να διορθώνουν τα ελαττώματα ασφαλείας για ένα συγκεκριμένο προϊόν.
Το τηλέφωνο Android σας μπορεί να έχει λιγότερο συχνές διορθώσεις ασφαλείας από ό,τι αποκαλύπτει η Samsung, ανάλογα με τον φορέα ασύρματης σύνδεσής σας. Η Apple μπορεί επίσης να ενημερώνει την ασφάλεια λιγότερο συχνά για παλαιότερα λειτουργικά συστήματα όπως το iOS 15 και 16.
Οι περισσότεροι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας δήλωσαν στην Washington Post ότι αυτό εξακολουθεί να είναι αρκετά ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους.
Πρέπει να γνωρίζετε την «ημερομηνία θανάτου»
Πάντως το δημοσίευμα αναφέρει ότι όλα τα smartphone γεννιούνται με… ημερομηνία θανάτου – πέρα από την οποία θα είναι λιγότερο ασφαλή επειδή οι εταιρείες σταματούν να διορθώνουν τα τρωτά σημεία ασφαλείας. Aυτή η ημερομηνία θα πρέπει να γίνεται γνωστή στην αγοραστή όταν αποκτά ένα τηλέφωνο.
Μόλις μια εταιρεία σταματήσει να ενημερώνει την ασφάλεια του λογισμικού, το τηλέφωνό σας είναι πιο ευάλωτο στους χάκερ, δήλωσε ο Πολ Ρόμπερτς, ιδρυτής του Secure Repairs, μιας οργάνωσης τεχνολόγων που υπερασπίζονται τη μακροζωία των gadgets.
Αυτή είναι ουσιαστικά μια ενσωματωμένη ημερομηνία θανάτου για το τηλέφωνό σας. Ο Ρόμπερτς θέλει οι κατασκευαστές να αναγράφουν αυτή την ημερομηνία στο κουτί όταν αγοράζετε ένα τηλέφωνο. Αν αγοράζετε ένα iPhone 15 αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, ο Roberts θέλει η Apple να αποκαλύψει ότι έχει δεσμευτεί να διορθώσει τυχόν κενά ασφαλείας στο λογισμικό μέχρι το 2030 ή όποτε άλλοτε.
Ο Ρόμπερτς δήλωσε επίσης ότι μόλις η Apple, η Samsung ή άλλοι κατασκευαστές τηλεφώνων χάσουν το ενδιαφέρον τους για την ενημέρωση της ασφάλειας των παλαιών τηλεφώνων τους, θα πρέπει να αφήσουν άλλους να αναλάβουν.
Είπε ότι υπάρχουν πολλοί εξειδικευμένοι επαγγελματίες ή χομπίστες που θα ήταν ευτυχείς να διατηρήσουν το λογισμικό ενημερωμένο και ασφαλές για τηλέφωνα δεκαετίας ή παλαιότερα.
Στο δημοσίευμα γίνεται μια σύγκριση με την περίπτωση των αυτοκινήτων. Μόλις λήξει η εγγύηση του αυτοκινήτου σας, ίσως ο αντιπρόσωπος να μην είναι πλέον υπεύθυνος για τις επιδιορθώσεις. Αλλά μπορείτε να το πηγαίνετε σε ένα ανεξάρτητο συνεργείο για όσο καιρό θέλετε.
«Θα πρέπει να έχετε τη δυνατότητα να διατηρήσετε αυτή τη συσκευή σε λειτουργία για όσο διάστημα είναι πραγματικά εφικτό», δήλωσε ο Ρόμπερτς. «Σε έναν κόσμο όπου προσπαθούμε να αποσπάσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια ζωής από αυτές τις απίστευτα απαιτητικές σε πόρους συσκευές… επτά, οκτώ ή 10 χρόνια δεν είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».
Άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη
Ακόμα και όταν το τηλέφωνό σας σταματήσει να λαμβάνει ενημερώσεις ασφαλείας από τον κατασκευαστή, μπορεί να εξακολουθεί να είναι αρκετά ασφαλές αν χρησιμοποιείτε απλώς για να ακούτε μουσική, να κάνετε κύλιση στο Instagram ή να ψωνίζετε στο διαδίκτυο.
Το μειονέκτημα είναι ότι αν το τηλέφωνό σας είναι τουλάχιστον μερικών ετών, μπορεί να χρειάζεται περισσότερη φροντίδα. Οι μπαταρίες φθείρονται, τα εξαρτήματα σπάνε και οι εφαρμογές ενδέχεται να μην ενημερώνονται.
Η αντικατάσταση εξαρτημάτων είναι συχνά μια καλή και προσιτή επιλογή. Σε άλλες περιπτώσεις, το τηλέφωνό σας μπορεί να μην αξίζει να επισκευαστεί.
Όταν έρθει η ώρα να «πετάξετε την πετσέτα», μπορεί και πάλι να μην χρειάζεστε ένα ολοκαίνουργιο τηλέφωνο, καταλήγει η Washington Post. Ένα μεταχειρισμένο τηλέφωνο δύο ή τριών ετών μπορεί να αποτελέσει σημαντική αναβάθμιση με χαμηλότερο κόστος για το πορτοφόλι σας και τον πλανήτη.