Στο νότιο άκρο της Γάζας στα σύνορα με την Αίγυπτο βρίσκεται το σκονισμένο και χαοτικό συνοριακό πέρασμα της Ράφα.
Διπλωματικές ενέργειες βρίσκονται σε εξέλιξη για να ανοίξει για λίγες ώρες για ξένους υπηκόους και πολίτες της Γάζας που έχουν διπλή υπηκοότητα.
Θα σήμαινε μια απόδραση από τον πόλεμο για έναν περιορισμένο αριθμό Παλαιστινίων. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων της Γάζας θα παραμείνει παγιδευμένο μέσα στον ερειπωμένο από τον πόλεμο θύλακα, αναφέρει το Sky News.
Η Ράφα είναι η μόνη πύλη της Γάζας προς τον υπόλοιπο κόσμο που δεν ελέγχεται άμεσα από το Ισραήλ. Βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Αιγύπτου στο πλαίσιο συμφωνίας με το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, ποτέ δεν ήταν μια κανονική, πλήρως ανοιχτή συνοριακή διέλευση.
Κατά καιρούς έχει υπάρξει κλειστό για ημέρες, εβδομάδες και μήνες κάθε φορά. Οι περίοδοι όπου ήταν ανοιχτό, ήταν διακοπτόμενες και μπορεί σε ανύποπτο χρόνο να έκλεινε ξανά.
Οι κάτοικοι της Γάζας δεν γνωρίζουν ποτέ, πότε θα ανοίξει ή για πόσο καιρό, επομένως είναι αδύνατο να προγραμματίσουν τη ζωή τους.
Συνωστισμός, επανασυνδέσεις και αποχαιρετισμοί
Ακόμη και υπό τις καλύτερες συνθήκες, η διέλευση είναι αναξιόπιστη και ασταθής, με την απόγνωση των κατοίκων της Γάζας να είναι μονίμως αποτυπωμένη στα βλέμματά τους, καθώς περιμένουν να ταξιδέψουν.
Όποτε ήταν ανοιχτό, το πέρασμα ήταν γεμάτο από κόσμο, μερικές φορές με χιλιάδες κατοίκους, αβέβαιο για τους περισσότερους εάν θα καταφέρουν να ταξιδέψουν. Γυναίκες θα κάθονταν για ώρες επάνω στις βαλίτσες, τα παιδιά θα έπαιζαν στο χώμα, αυτοκίνητα, ταξί και γαϊδούρια, όλα θα έτρεχαν για να βρουν λίγο χώρο.
Στο ενδιάμεσο όλων αυτών, επανασυνδέσεις και αποχαιρετισμοί οικογενειών που δεν ήξεραν πότε θα ανταμώσουν ξανά.
Η Αίγυπτος ελέγχει αυστηρά το πέρασμα της Ράφα και οι Παλαιστίνιοι την κατηγορούν ότι είναι συνένοχος στην πολιορκία της Γάζας αρνούμενη να κρατήσει τα σύνορα μόνιμα ανοιχτά 24 ώρες την ημέρα.
Δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για την Αίγυπτο να ανοίξει τώρα αυτό το πέρασμα και να επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες Γάζες να ξεφύγουν από τον πόλεμο, σημειώνει το Sky News, καθώς αυτό θα έκανε αυτομάτως τον λαό της Γάζας, πρόβλημα της Αιγύπτου, και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει το Κάιρο.