Ο Σαντ μη αντέχοντας τη βία του πολέμου του περσικού κόλπου αποφασίζει να εγκαταλείψει την πατρίδα του, το Ιράκ και να ταξιδέψει στη χώρα τον ονείρων του την Γερμανία. Είχε προετοιμαστεί σπουδάζοντας τη γλώσσα, μελετώντας τη λογοτεχνία της. Ο Σαντ είναι ο ήρωας του επιτυχημένου έργου που υπογράφει ο Ρόμπερτ Σνάιντερ μέσα από το οποίο μιλάει για τον «ξένο» ανάμεσα μας, την μοναξιά, την ελπίδα και τα όνειρα που ξεπερνούν τα σύνορα. Αλλά αυτή η κοινή αδυσώπητη μοίρα μέσα από τη γραφή του Σνάιντερ αφήνει μια αχτίδα φωτός. «Με λένε Σαντ. Είμαι τριάντα χρονών. Σαντ στ’ αγγλικά σημαίνει λυπημένος. Δεν είμαι λυπημένος». Με αυτή τη φράση αρχίζει ο Σαντ την αφήγηση της ιστορίας του στο έργο του Αγγλου συγγραφέα, που παίζεται στη σκηνή του Θεάτρου της «Πλύφας» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου.
Τον Σαντ υποδύεται ο Κωνσταντίνος Φάμης ο οποίος επισημαίνει: «Ο Ρόμπερτ Σνάιντερ γράφει στη “Βρωμιά”, την ιστορία ενός τριαντάχρονου από το Ιράκ, του Σαντ, που την περίοδο του πολέμου του περσικού Κόλπου αποφασίζει να δραπετεύσει από τη χώρα του, ως μία κίνηση αποστροφής προς τον πόλεμο, και θα ταξιδέψει μέχρι τη χώρα των ονείρων του, τη Γερμανία. Ο Σνάιντερ δημιουργεί έναν χαρακτήρα πονεμένο, βαθιά ευαίσθητο, με ενσυναίσθηση και αγάπη για τη ζωή και τους ανθρώπους”.
Σε αυτό το σημείο ο ηθοποιός αναφέρεται στις πρώτες του συναντήσεις με την Κατερίνα Πολυχρονόπουλου, η οποία υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης, για να μελετήσουν με μεγάλη προσοχή αυτόν τον «”πολύ σύνθετο” χαρακτήρα. «Υπήρξαν πολλές στιγμές στην αρχή της διαδικασίας των δοκιμών που ο Σαντ με μπέρδευε εξαιτίας των πολλών επαναλήψεων που έχει το κείμενο και των απότομων εναλλαγών. Σε αρκετά σημεία στο έργο βλέπουμε τον Σαντ να αλλάζει ακαριαία ρόλους: Από Ιρακινός μετανάστης ξαφνικά μιλά σαν Γερμανός πολίτης. Μέχρι να αποκωδικοποιήσω τους λόγους για τους οποίους λέει όσα λέει κι αλλάζει αυτούς τους ρόλους, βασανίστηκα αρκετά. Όταν όμως βρήκαμε τα κλειδιά και ξεκλειδώσαμε τα νοήματα πίσω από τις λέξεις, η ικανοποίησή μας ήταν πολύ μεγάλη. Άρχισε ο χαρακτήρας σιγά-σιγά να σχηματίζεται και να αποκαλύπτεται μπροστά μου. Να φεύγει από τις σελίδες του κειμένου και να ζωντανεύει».
…στη «Βρωμιά»
Ο Κωνσταντίνος Φάμης εξηγεί ότι η μελέτη του πάνω στον Σαντ ήταν μία συναρπαστική διαδικασία αφού το σπουδαίο κείμενο του Σνάιντερ δίνει πολλές δυνατότητες στον ηθοποιό που επωμίζεται τον ήρωα της “Βρωμιας”, που με τόση μαεστρία έχει πλάσει. «Ο Σαντ ζει παράνομα στη Γερμανία. Κάθε βράδυ νικά τους φόβους του και αποφασίζει να βγει έξω για να πουλήσει τα τριαντάφυλλά του, από τα οποία βιοπορίζεται. Τον συναντάμε στο υπόγειο δωμάτιο του λίγο πριν βρει το κουράγιο να βγει. Νοσταλγεί και θυμάται τους αγαπημένους του που άφησε πίσω, οργίζεται για την αγένεια που υφίσταται, γελάει δυνατά, κλαίει γοερά, αλλά δε σταματά να ονειρεύεται. Η πολυπλοκότητα του χαρακτήρα και το φως που εκπέμπει, παρόλη τη δύσκολη ζωή που ζει με γοήτευσε πολύ. Ο Σνάιντερ δεν γράφει απλώς την ιστορία ενός μετανάστη. Το έργο θίγει πολλά σημερινά ζητήματα με τα οποία ο κάθε άνθρωπος που νιώθει διαφορετικός από το σύνολο. Μιλά για τη δυσκολία μιας συντηρητικής κοινωνίας να αγκαλιάσει όποιον δε μοιάζει με ο,τι έχουμε συνηθίσει. Και όλα αυτά με τρόπο όχι διδακτικό. Αλλά βαθιά συναισθηματικό. Και μας πείθει να “μετακινηθούμε” και να δώσουμε λίγο χώρο σε όλους αυτούς τους πονεμένους ανθρώπους. Αρκεί να μπούμε στη θέση τους. Με δυνάμωσε ο Σαντ. Και ως ηθοποιό και ως άνθρωπο. Ταυτίστηκα σε αρκετά σημεία μαζί του και τον αγάπησα βαθιά. Μου έδωσε πολλά και με μεγάλη χαρά του τα γυρίζω πίσω μέσα από τις παραστάσεις».
INFO
Θέατρο Πλύφα έως 31 Οκτωβρίου: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 . Εισιτήρια more.com , τηλ. 6946649550