Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα για να αποδοθούν ευθύνες σε συγκεκριμένες υπηρεσίες του Ισραήλ για την αποτυχία πρόβλεψης της επίθεσης της Χαμάς, ωστόσο, οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν παραδεχτεί δημοσίως ότι εξεπλάγησαν από την επίθεση.
Ωστόσο, αρνήθηκαν να απαντήσουν σε καυτά ερωτήματα σχετικά με αποτυχίες των υπηρεσιών τους.
Οι τελευταίες, δίχως αμφιβολία, θεωρούνται οι καλύτερες στη λειτουργία δικτύων υπολογιστών, όπως η λαθραία είσοδος σε τηλέφωνα και συστήματα υπολογιστών των αντιπάλων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δυνατότητές τους τόσο καλές και τόσο ύπουλες που έχουν προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο.
Γιατί λοιπόν, σε αυτόν ειδικά τον τομέα δεν τα πήγε καλά η συλλογή πληροφοριών του Τελ Αβίβ;
Σύμφωνα με την Emily Harding, υποδιευθύντρια του Κέντρου Στρατηγιών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), κορυφαίας δεξαμενής σκέψης στις ΗΠΑ στην έρευνα των υπηρεσιών πληροφοριών, είναι πιθανό οι ισραηλινές υπηρεσίες να είχαν λίγες έως καθόλου ανθρώπινες πηγές, οι οποίες είναι απαραίτητες.
«Η Γάζα είναι μια κλειστή κοινωνία και η Χαμάς είναι υπεύθυνη για τα περισσότερα πράγματα. Κάποιος που κατασκοπεύει υπέρ του Ισραήλ θα διακινδύνευε τόσο τον θάνατο όσο και την ασφάλεια ολόκληρης της οικογένειάς του».
Έτσι για την εμπειρογνώμονα, είναι πολύ πιθανό οι Ισραηλινοί πράκτορες είτε να μην ανέφεραν στα κεντρικά, είτε να είχαν ανακαλυφθεί -και εξουδετερωθεί- από τη Χαμάς.
Μυρίζεται ιρανικός δάκτυλος
Ένα άλλο, εξίσου βασανιστικό ερώτημα είναι πως είναι δυνατόν η προηγμένη ισραηλινή τεχνολογία να μην κατάφερε να διεισδύσει στα δίκτυα υπολογιστών και τις επικοινωνίες της Χαμάς ώστε να συλλέξει από εκεί πληροφορίες;
«Αυτού του είδους οι προσβάσεις μπορεί να είναι εύθραυστες» λέει η Emily Harding, «ένα ενημερωμένο λειτουργικό σύστημα ή η αποτελεσματική επιδιόρθωση των τρωτών σημείων του μπορεί να αναχαιτίσει κατασκόπους να έχουν πρόσβαση για μεγάλο χρονικό διάστημα» .
Το ανώτερο στέλεχος του CSIS είναι πεπεισμένη ότι κάπου εδώ μάλλον το Ιράν έπαιξε κάποιο σημαντικό ρόλο.
«Όπως ακριβώς η Τεχεράνη παρέχει τεχνολογία πυραύλων και οικονομική βοήθεια στη Χαμάς, πιθανότατα παρέχει βοήθεια και στην άμυνα στον κυβερνοχώρο, αφού η ίδια έχει γίνει στόχος πολλών επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο».
Η Harding θεωρεί πιθανό πως ενόψει μιας τόσο μεγάλης επιχείρησης, η Χαμάς, με τη βοήθεια του Ιράν, ανέλαβε μια εκτεταμένη εκστρατεία «εκκαθάρισης» στον κυβερνοχώρο.
«Επιπλέον, η Χαμάς συμμετείχε σε ένα κλασικό σχέδιο άρνησης και εξαπάτησης. Σε μια γραμμή που ήξεραν ότι παρακολουθούνταν από τις ισραηλινές υπηρεσίες, έλεγαν -δήθεν- μεταξύ τους ότι δεν επιθυμούσαν να αρχίσουν ξανά εχθροπραξίες προσπαθώντας -και καλά- να συνέλθουν από τη σύγκρουση του Μαΐου του 2021. Έτσι, το κόλπο έπιασε, εκτιμά η Harding, καθώς τα μεγάλα κεφάλια των Ισραηλινών υπηρεσιών πριν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου είχαν σχηματίσει την εντύπωση ότι η Χαμάς είχε ουσιαστικά αποτραπεί.
Οι εγκέφαλοι της Χαμάς όμως φαίνεται να έχουν καταλάβει πόσο ωφέλιμη μπορεί να είναι και η λειτουργική ασφάλεια στη διάρκεια μιας επιχείρησης.
Για την υποδιευθύντρια του CSIS, η Χαμάς είναι πιθανό να είχε κρατήσει εξαιρετικά κλειστό τον κύκλο όσων γνώριζαν τον σχεδιασμό του χτυπήματος, ενώ όταν ήρθε η ώρα της επίθεσης σπάσανε σε κομμάτια το σχέδια ώστε να γνωρίζει ο καθένας μόνο τη δική του αποστολή, δίχως να χρειάζεται να γνωρίζουν πολλά ευρύτερα.
«Τα αιωρόπτερα πιθανότατα δεν είχαν ιδέα για την επίθεση με πυραύλους, οι αμφίβιες επιχειρήσεις πιθανότατα δεν γνώριζαν για την αποστολή παραβίασης του τείχους των συνόρων» λέει η Harding. «Μόνο ένας μικρός αριθμός ατόμων θα γνώριζε την πλήρη έκταση του σχεδίου και θα ήταν προσεκτικοί να το συζητήσουν μόνο από κοντά, με κινητά τηλέφωνα έξω από την αίθουσα».
- «Αυτό είναι 2 σε 1: Και μετρό και περπάτημα» – Το καυστικό σχόλιο του Λάκη Λαζόπουλου για το Μετρό Θεσσαλονίκης
- Το Λονδίνο καταδικάζει τις «απειλές» Μεντβέντεφ – Είπε ότι δημοσιογράφοι των Times είναι «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»
- Νέα αποκάλυψη για τη θανατηφόρα παράσυρση στην Κρήτη – Ο δράστης ήταν στη λίστα SIRENE