Το εγχειρίδιο του Αμερικανικού Στρατού για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει πως όταν κάποιος ένστολος-η πρόκειται να κάνει μια κάνει ανάρτηση, πρέπει να ακολουθεί τρία βήματα: «Σκέψου, πληκτρολόγησε και δημοσίευσε».
Στις τάξεις όμως του Ισραηλινού Στρατού συμβαίνει κάτι πιο σύνθετο.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) , όπως και οι ένοπλες δυνάμεις πολλών άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, διατηρούν ισχυρή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ήδη, από τη περίοδο του πολέμου στη Γάζα το 2008, είχαν πρωτοστατήσει στη στρατηγική χρήση ειδικού περιεχομένου στο διαδίκτυο για να προσεγγίσουν και τις νεότερες γενιές.
TikTok, Instagram και X κατακλύζονται από όμορφες νέες ένστολες ισραηλινές που οι αναρτήσεις τους συγκεντρώνουν χιλιάδες «θαυμαστές», ξεχνώντας κάπως τα εγκλήματα πολέμου στα οποία συμμετέχει και η υπηρεσία τους.
Διάφοροι λογαριασμοί όπως το IDF Dancing Soldier TikToks, Israeli Army Girls, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας είναι εφοδιασμένοι με ελκυστικό περιεχόμενο, ή όπως λέγεται στη ψηφιακή argo “thirst traps”, δηλαδή φωτογραφίες και βίντεο με προκλητικά ή σεξουαλικά μηνύματα. Το IDF Dancing Soldier TikToks, γνωστό και ως «thirst traps» των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, αναφέρεται σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δημοσιεύονται από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ή στρατιώτες που υπηρετούν σε αυτό και απεικονίζει ελκυστικές ένστολες να χορεύουν και να τραγουδούν.
Το φαινόμενο ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2020, κερδίζοντας τη προσοχή πολλών χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τις επικρίσεις των χρηστών και ειδικών, καθώς θεωρείται από πολλούς ότι σεξουαλικοποιείται η βία που ασκούν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
@idfofficial מי היורה הכי טובה?! עכשיו נדע😉#מדריכותקליעה #פוריו #צה״ל ♬ Funk Music(805146) – Draganov89
«Πρόκειται για σεξουαλικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν σχεδιαστεί για να μεγιστοποιήσουν τη διάδοση. Ουσιαστικά πρόκειται για Click bait» εξηγεί η Ρεμπέκα Στάιν, καθηγήτρια πολιτιστικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ, από τα διακεκριμένα πανεπιστήμια στην έρευνα στις ΗΠΑ. «Στο ισραηλινό στρατιωτικό πλαίσιο, μιλάμε για νεαρές, γυναίκες εφέδρες που ποζάρουν με τον στρατιωτικό τους εξοπλισμό σε σεξουαλικές πόζες, συγχρονισμό χειλιών με μουσική, όπλο στο χέρι. Αυτό το περιεχόμενο έχει πολλές προβολές, όπως μπορείτε να φανταστείτε».
Ο Στρατός δεν φέρει ευθύνη, λέει
Οι εκπρόσωποι των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων έχουν σπεύσει να ξεκαθαρίσουν ότι αυτό το υλικό δεν είναι επίσημη στρατιωτική παραγωγή και δεν επιδοκιμάζεται από στρατιωτικούς φορείς. Σημειώνουν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τη συμπεριφορά των εφέδρων στο διαδίκτυο.
Πράματι, στο παρελθόν, ο Ισραηλινός Στρατός, έχει τιμωρήσει ένστολες, οι οποίες πόζαραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα εσώρουχά τους.
Παρ’ όλα αυτά, στην πραγματικότητα, επισημαίνει η Ρεμπέκα Στάιν «τέτοιες εικόνες αποτελούν μέρος μιας μακράς ιστορίας παραγωγής στρατιωτικών εικόνων» και μιας «στρατιωτικής εικονογραφίας που ευνοεί την ομορφιά με τη στολή ως εθνικιστικό σύμβολο».
«Ο στρατός το χρησιμοποιεί με νέους τρόπους για να καλύψει τις ανάγκες της ψηφιακής στιγμής».
Ενώ η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως εργαλείο προπαγάνδας δεν είναι κάτι καινούργιο, οι Ισραηλινοί είναι μοναδικοί με την έννοια ότι πολλοί από τους στρατιώτες τους είναι ηλικίας μεταξύ 18 και 21 ετών, χάρη στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία του Ισραήλ και, επομένως, εξαιρετικοί γνώστες των social media, αναφέρει η New York Post.
«Το Ισραήλ είναι μια τόσο μιλιταριστική κοινωνία, επομένως υπάρχει ευρύτερη υποστήριξη για αυτού του είδους τα μέσα ενημέρωσης, ενώ στις ΗΠΑ πράγματα όπως [βίντεο με χορό στρατιωτών] δεν γίνονται viral με τον ίδιο τρόπο», έχει παρατηρήσει η υποψήφια διδάκτορας πολιτιστικής ανθρωπολογίας στο Duke η Sophia Goodfriend, η οποία αρθρογραφεί και στο Foreign Policy.
@noaambor סרטון אייקוני אחרון עם קארין 💔💔💔 #פוריו #צהל #קאריןונועה #עדמתי ♬ Baroleta – Eran Yosef
«Η γυναικεία καλλονή που λρατάει ένα όπλο είναι εδώ και πολύ καιρό ένα κρίσιμο στοιχείο της επίσημης στρατιωτικής εκπροσώπησης που παράγεται για εξαγωγή. Είναι μέρος των προσπαθειών τους να εξανθρωπίσουν τα στρατεύματά τους στα μάτια του παγκόσμιου κοινού και, ουσιαστικά, να κάνουν όμορφο τον μιλιταρισμό» εξηγεί η Στάιν. Σε παλαιότερο αφιέρωμα της βρετανικής Sun, έχει παρουσιαστεί ένας μεγάλος όγκος φωτογραφιών τέτοιων αποκαλυπτικών ένστολων στο Ισραήλ.
«Αυτό είναι μέρος της λύσης δημοσίων σχέσεών τους στο πρόβλημα της αύξησης του ψηιακού περιοχομένου των Παλαιστινίων που ζουν στα κατεχόμενα».
«Κάνοντας τον στρατό όμορφο, λειτουργεί για να αντισταθμίσουν το οπτικό περιεχόμενο των εχθρών τους, βοηθώντας τους να ανταγωνιστούν στην «πολυσύχναστη» οικονομία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ή έτσι ελπίζουν» λέει η ανθρωπολόγος.
Φαίνεται, πάντως, ότι αυτή η ψηφιακή στρατηγική των Ισραηλινών να μην τους βγαίνει. Μετά την ολοένα και πιο συχνή και επιδέξια χρήση των ψηφιακών μέσων και από τους Παλαιστίνιους, το τοπίο έχει αλλάξει. «Βλέπουμε ότι αυτό το περιεχόμενο και τα μηνύματα να υποβαθμίζονται από τη κλίμακα της παλαιστινιακής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της παγκόσμιας αλληλεγγύης. Ο στρατός πλέον αναγνωρίζει ότι δεν θα προλάβει ποτέ, θα πρέπει να επανεφεύρει τη στρατηγική δημοσίων σχέσεων. Έχει αποτύχει»
Ωστόσο, ακόμα κι αν η ευρύτερη στρατηγική για τη σπορά της σιωνιστικής υπερηφάνειας παραπαίει, ορισμένοι θαυμαστές του λογαριασμού έχουν ξεκαθαρίσει γιατί είναι οπαδοί. «Κανείς δεν θέλει να δει αυτούς τους κλόουν», σχολίασε ένα άτομο σε ένα μοντάζ TikTok του Ισραηλινού Στρατού που δείχνει άνδρες στρατιώτες. «Δείξτε μας τα όμορφα κορίτσια με τα τουφέκια σας παρακαλώ».
@idfofficial האתגר הרשמי! יום העצמאות ה-73 🇮🇱💙 מחכים לדואטים שלכם✌🏻#להלהלה #תמידעולההמנגינה ♬ original sound – צה”ל