Ενώ τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει πάνω στο μέτωπο Ισραήλ-Παλαιστινίων, στην Ουκρανία η κατάσταση είναι απείρως πιο δραματική όσον αφορά το τίμημα που πληρώνουν Ουκρανοί και Ρώσοι σε αίμα.
Αναμφίλεκτα, όπως δείχνει και έρευνα του BBC-Mediazona η Ρωσία μετράει 40.000 με 50.000 νεκρούς.
Αν και οι απώλειες είναι συγκλονιστικές, ωστόσο η Ρωσία έχει τουλάχιστον 4πλάσιο στρατό συγκριτικά με την Ουκρανία, ενώ φτάνει νέο αίμα στο μέτωπο λόγω επιστράτευσης.
Την ίδια στιγμή όμως η Ουκρανία βρίσκεται σε εξαιρετικά ακόμα πιο δεινή θέση. Αν και οι απώλειες είναι είναι απόρρητη πληροφορία, σύμφωνα με τους αριθμούς που δίνουν οι New York Times, ο στρατός της Ουκρανίας έχει υποστεί 70.000 θανάτους.
«Ένας στους δύο ανθρώπους γνωρίζει τώρα κάποιον που πέθανε στις μάχες», λέει ο Ουκρανός βουλευτής, Ντμίτρο Ναταλούχα. «Έχω χάσει τον αριθμό των φίλων που έχασα», όπως αναφέρεται στο Τelegraph.
Οι ουκρανικές τοπικές αρχές αναγκάζονται να επεκτείνουν πολλά νεκροταφεία καθώς δεν χωράνε νέους τάφους, λόγω των πολλών νεκρών από τον πόλεμο.
Τα νούμερα που παραθέτει η Wall Street Journal για τους ανάπηρους πολέμου –γυναίκες και άνδρες- είναι συγκλονιστικά. Περίπου 20.000-50.000 Ουκρανοί έχουν χάσει ένα ή περισσότερα άκρα!
Δεδομένων των παραπάνω, το Κίεβο προσπαθεί να ξύσει τον πάτο του βαρελιού για να αναπληρώσει της απώλειες. Ήδη το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας από το καλοκαίρι ξύνει τον πάτο του βαρελιού, διευρύνοντας τη λίστα όσων κρίνονται ικανοί για να πάρουν όπλο.
Δυτικές παραδοχές
Αμετανόητοι υποστηρικτές της Ουκρανίας, βλέπουν ότι η κατάσταση για την Ουκρανία είναι δίχως επιστροφή. «Το Κίεβο ξεμένει από άνδρες», γράφει ο Ρόμπερτ Κλαρκ στην The Telegraph. «Εάν το Κίεβο δεν μπορεί να διαπεράσει τις ρωσικές γραμμές τώρα, ίσως να μην μπορέσει ποτέ». Στη ίδιο βρετανικό μέσο, ο Βρετανός συνταγματάρχης Richard Kemp προειδοποιεί τους αναγνώστες της ίδιας εφημερίδας ότι «η Δύση πρέπει να προετοιμαστεί για ταπείνωση στην Ουκρανία».
Σε άρθρο του στη Guardian, ο απόστρατος Βρετανός αξιωματικός Frank Ledwidge αναφέρει ότι «είναι σαφές ότι δεν θα υπάρξουν σαρωτικά οφέλη από την αντεπίθεση της Ουκρανίας» και ότι ο πόλεμος πιθανότατα θα συνεχιστεί πολύ μετά το 2024. «Οι φίλοι και οι υποστηρικτές της Ουκρανίας», επισημαίνει, πρέπει να κοιτάξουν «ψυχρά όχι μόνο εκεί που βρισκόμαστε, αλλά εκεί που είναι πιθανό να είμαστε σε δύο, τρία ή 10 χρόνια».
Ο Ledwidge τόνισε μια ιδέα που διατυπώθηκε από έναν δυτικό στρατιωτικό αξιωματούχο ότι η Ουκρανία θα πρέπει να παζαρέψει εδάφη που ήδη κατέχει η Ρωσία με αντάλλαγμα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.