Τα ακίνητα στην Ελλάδα και ειδικά στην Αττική συνεχίζουν προσελκύουν τους ξένους αγοραστές και δεν είναι τυχαίο ότι κεφάλαια ύψους 1,102 δισ. ευρώ περίπου εισέρευσαν από το εξωτερικό στην εγχώρια αγορά στο α’ εξάμηνο 2023, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ποσό που μεταφράζεται σε ποσοστιαία άνοδο σχεδόν 40% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Στον απόηχο της πολεμικής σύγκρουσης του Ισραήλ με τη Χαμάς, στην εγχώρια κτηματαγορά κυριαρχεί προβληματισμός για το πώς θα κινηθούν οι Ισραηλινοί από δω και στο εξής, καθώς συγκαταλέγονται μεταξύ των δημοφιλέστερων εθνικοτήτων ξένων αγοραστών ακινήτων στην Ελλάδα και ειδικά στην Αττική.
Είναι πολύ νωρίς να βγουν ασφαλή συμπεράσματα λέει στον ΟΤ ο κος Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αττικής.
Ο ίδιος ωστόσο αποκαλύπτει ότι εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων την περασμένη εβδομάδα υπογράφτηκαν δύο σημαντικά συμβόλαια για την αγορά ακινήτων στην Αθήνα. Το ένα από Ισραηλινό και το δεύτερο από Λιβανέζο. Ένα εξ αυτών των συμβολαίων, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, αφορά την αγορά ενός οικοπέδου στον Νέο Κόσμο όπου θα κατασκευαστεί πολυκατοικία για εμπορική εκμετάλλευση.
Την ίδια στιγμή ωστόσο οι διαπραγματεύσεις για την αγορά τριών διαφορετικών ακινήτων «πάγωσαν» γιατί οι υποψήφιοι αγοραστές από το Ισραήλ επιστρατεύτηκαν.
Μεσομακροπρόθεσμα ωστόσο φαίνεται ότι ο πόλεμος μπορεί να δημιουργήσει νέα άνοδο στη ζήτηση ακινήτων.
Όπως ανέφερε πρόσφατα ο κος Σπύρος Παπαγιαννάκης, γενικός διευθυντής της Mapei Hellas, θυγατρικής του ιταλικού κολοσσού των οικοδομικών υλικών, η πολεμική σύρραξη μπορεί να λειτουργήσει και υπέρ της οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από Ισραηλινούς και Λιβανέζους για κατοικίες στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα.
Οι 4 εθνικότητες που πρωταγωνιστούν
Το ενδιαφέρον των Ισραηλινών καταγράφεται και από στοιχεία του το Spitogatos Insights όσον αφορά τις αναζητήσεις κατοικιών που έγιναν στη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2023.
Πιο αναλυτικά στο κέντρο της Αθήνας, την «πρωτιά» κατέχουν οι Αμερικάνοι και ακολουθούν στη δεύτερη θέση οι Βρετανοί, ενώ στην 3η θέση κατατάσσονται οι Ισραηλινοί. Το γ’ τρίμηνο, η μέση τιμή πώλησης κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας αυξήθηκαν κατά 14,4% σε σχέση με το 2022 φθάνοντας στα 2.000 ευρώ ανά τ.μ.
Από την Αμερική ήταν οι περισσότερες αναζητήσεις ακινήτων και όσον αφορά τα νότια προάστια της Αττικής όπου οι τιμές το γ’ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos, διαμορφώθηκαν στα 3.611 ευρώ ανά τ.μ., έναντι 3.167 που ήταν το γ’ τρίμηνο του 2022, καταγράφοντας αύξηση 14%.
Στη δεύτερη θέση στα νότια της Αθήνας είναι οι υποψήφιοι αγοραστές από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τρίτοι ακολουθούν οι Γερμανοί. Η ίδια «σειρά» όσον αφορά τις εθνικότητες είχε καταγραφεί και το β’ τρίμηνο εφέτος.
Στην περιοχή του Πειραιά, όπου οι μέσες τιμές των σπιτιών διαμορφώνονται στα 2.000 ευρώ ανά τ.μ. αυξημένες κατά 14,7% έναντι του γ’ τριμήνου του 2022, πρώτη αγορά αναδείχθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη 2η θέση βρίσκονται οι προερχόμενοι από τις ΗΠΑ και στην 3η οι Γερμανοί.
Για τα προάστια Πειραιά όπου καταγράφηκαν κάποιες από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών το γ’ τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους στο +23,2%, ενδιαφέρθηκαν οι περισσότερο οι Αμερικανοί, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι Βρετανοί. Το top3 συμπληρώνουν οι Γερμανοί. Στα προάστια του Πειραιά η μέση τιμή των κατοικιών ήταν την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2023 στα 1.714 ευρώ ανά τ.μ.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Ελλάς σημείωνε ότι το Ισραήλ κατατάσσεται ανάμεσα στις πέντε πιο δημοφιλείς εθνικότητες ξένων αγοραστών στην Ελλάδα κατακτώντας την 1η θέση και ακολουθούν η Κίνα και η Γερμανία στην 2η και 3η θέση αντίστοιχα.
Οι «φυλές» των Ισραηλινών αγοραστών
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων προερχόμενοι από το Ισραήλ χωρίζονται σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες.
Οι ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι ψάχνουν να αγοράσουν κατά κύριο λόγο μικρά διαμερίσματα συνολικής αξίας 100.000 ευρώ, ανήκουν στην πρώτη κατηγορία. Οι συγκεκριμένοι αγοραστές ενδιαφέρονται κυρίως για τις περιοχές του κέντρου, επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν καθαρή ετήσια απόδοση 5% έως 6% όταν στη χώρα τους, όπως και σε άλλες ώριμες αγορές, οι αποδόσεις δεν ξεπερνούν το 2-3%.
Οι μικρομεσαίες εταιρείες από το Ισραήλ ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία. Το budget σ’ αυτή την περίπτωση κυμαίνεται από 500.000 έως 5 εκατ. ευρώ, ενώ αναζητούνται υψηλότερες αποδόσεις της τάξεως του 13%.
Οι μεγάλες ισραηλινές εταιρείες επενδύουν άνω των 5 εκατ. ευρώ και αναζητούν μακροπρόθεσμα κέρδη, ενώ η τέταρτη κατηγορία επενδυτών είναι μεσίτες ακινήτων που έρχονται στην Ελλάδα, προκειμένου να επεκτείνουν το χαρτοφυλάκιο των οικιστικών ακινήτων, που μπορούν να διαθέσουν στην αγορά του Ισραήλ.
Πηγή ΟΤ