Μεγάλη ανησυχία επικρατεί από το πρωί της Τετάρτης στη χώρα, μετά από την καταγγελία του προέδρου Εργαζομένων Επισιτισμού πως πτέρυγα ξενοδοχείου στην Αττική έκλεισε εξαιτίας κοριών.
Τα έντομα αυτά έχουν γίνει εφιάλτες για πολλούς ανθρώπους, όχι τόσο για τα όσα προκαλούν στους ανθρώπους τα τσιμπήματά τους, αλλά λόγω της ικανότητάς τους να εισβάλλουν σε διάφορους χώρους και να… μην φεύγουν με τίποτα.
Μάλιστα, ενώ τα τσιμπήματα των κοριών συνήθως υποχωρούν μόνα τους σε μια ή δύο εβδομάδες, αυτά τα παράσιτα μπορεί να προκαλέσουν διάφορα ζητήματα στον οργανισμό του ανθρώπου.
«Δυστυχώς έχουμε εμφάνιση κοριών. Όχι από αυτούς που μας ακούνε, από αυτούς που μας τσιμπούνε. Ξενοδοχείο σε παραλιακό προάστιο της Αττικής αναγκάστηκε να κλείσει μια πτέρυγα για να προχωρήσει σε απεντόμωση. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι αυτό αποτελεσματικό αλλά μεταξύ άλλων προβλημάτων έχει υπάρξει και αυτό» αποκάλυψε σήμερα ο πρόεδρος εργαζομένων επισιτισμού και τουρισμού, Γιώργος Χότζογλου.
Στο ξενοδοχείο, όπως ήταν αναμενόμενο, επικράτησε πανικός. Άμεσα μεταφέρθηκαν οι πελάτες σε άλλα δωμάτια, η εν λόγω πτέρυγα απολυμάνθηκε και πλέον βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν εξάπλωση τους.
«Είναι φανερό ότι κάποιοι επισκέπτες μας κυρίως από τη Γαλλία μεταφέρανε τα έντομα και δυστυχώς κολλήσανε και στο ξενοδοχείο. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα στρώματα στα ξενοδοχεία. Στο στρατό τα καίγαμε αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί ένα ξενοδοχείο, εάν έχει τέτοιο πρόβλημα και έχουν εισχωρήσει στα στρώματα, το κόστος να αλλάξεις στρώμα σε κάθε δωμάτιο είναι υψηλό» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Εντείνεται η ανησυχία
Κι ενώ το πρόβλημα εντοπίζεται προς το παρόν σε μία μόνο πτέρυγα ξενοδοχείου, η ανησυχία είναι διάχυτη σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η αλήθεια πάντως είναι πως οι εικόνες που έρχονται από την Βρετανία με μικρά παιδιά να έχουν γεμίσει κοκκινίλες από τα τσιμπήματα των κοριών προκαλούν εύλογα την ανησυχία των γονιών.
«Μπορεί ο κοριός να προκαλεί το έντομο εξάνθημα αλλά από την άλλη δεν μεταδίδουν λοιμώξεις» αναφέρει χαρακτηριστικά η αν. καθηγήτρια δερματολογίας, Ζωή Απαλλά.
Και μπορεί ο κοριός να μην μεταδίδει ασθένειες, όπως τα κουνούπια και τα τσιμπούρια, όμως οι εικόνες με τους δρόμους του Παρισιού να έχουν γεμίσει με στρώματα που έχουν πετάξει οι απηυδυσμένοι κάτοικοι προκαλούν προβληματισμό.
Την ίδια στιγμή, τα φάρμακα για τα τσιμπήματα τείνουν προς εξάντληση τόσο στη Γαλλία όσο και την Βρετανία, με τους τουρίστες να φεύγουν από την πόλη του φωτός άρον – άρον.
«Κοριός μπορεί να βρεθεί και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως πλοία, αεροπλάνα και λεωφορεία»
Το πρόβλημα με τους κοριούς πάντως υπήρχε ανέκαθεν, σπεύδει να τονίσει ο Γιώργος Λάμπρου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων Μυοκτονιών Ελλάδος (ΣΕΑΜΕ) μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις».
«Ουσιαστικά μιλάμε για ένα έντομο – ταξιδευτή, δηλαδή θα μπορέσει να εισέλθει εύκολα σε αποσκευές και με τον τρόπο αυτό να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, οπουδήποτε. Επίσης μπορεί να βρεθεί και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή σε πλοία, αεροπλάνα ή και σε λεωφορεία. Ο κοριός θα ψάξει να βρει ένα χώρο σε σημεία τα οποία είναι δυσπρόσιτα για να κάνει φωλιά, οπότε σε αρκετές περιπτώσεις καταλαβαίνουμε την εκτεταμένη προσβολή από τα τσιμπήματα, τα οποία θα μπορούσε να χαρακτηρίσουμε σαν ‘γάζωμα’» εξήγησε ο κ. Λάμπρου.
«Θα τους δούμε σε ξενοδοχεία, σε στρατόπεδα, σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και σε διαμερίσματα. Δεν πρέπει πάντως να μας πιάνει πανικός. Είναι κάτι το οποίο λύνεται. Υπάρχουν ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης. Δεν πρέπει να προχωράμε σε ακραία μέτρα και σίγουρα να εκθέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου είδαμε να γίνεται αλόγιστη χρήση χημικών από ιδιώτες σε επιφάνειες που θα ακουμπήσει δέρμα, δηλαδή σε καναπέδες, σε στρώματα, σε καρέκλες κτλ. Έχουμε δει ακόμα να γίνονται ψεκασμοί. Κατά τη γνώμη μου αδικαιολόγητο» τόνισε.
«Δεν δημιουργεί καμία άλλη επιπλοκή»
Από την πλευρά της, η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, μιλώντας στο Live News και το MEGA, εξήγησε πως οι κοριοί ταλαιπωρούν την Γαλλία εδώ και επτά μήνες και ήταν λογικό πως θα έρχονταν κάποια στιγμή και στην Ελλάδα.
«Μπορεί να κάνει εξάνθημα αλλά δεν δημιουργείται καμία άλλη επιπλοκή. Εάν κάποιος έχει αλλεργία και δημιουργηθεί μεγάλο εξάνθημα πρέπει να απευθυνθεί στους ειδικούς. Ήδη τα ξενοδοχεία έχουν λάβει τα μέτρα τους. Οι κοριός δεν έχουν σχέση με την καθαριότητα».
Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν και οι κοριοί έφτασαν και στην Ελλάδα, οι ειδικοί συστήνουν ψυχραιμία, τονίζοντας πως τα περιστατικά κοριών στα ξενοδοχεία δεν είναι κάτι καινούργιο ενώ επισημαίνουν πως μόλις αντιληφθούμε το τσίμπημα θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον δερματολόγο μας.
- Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θεματοφύλακας της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας – Θέλουμε την Σερβία στην ΕΕ
- Φάμελλος: Το πρόσωπο του ΠτΔ δεν πρέπει να υπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες – Με τον Κοτζιά συζητήσαμε τις προοδευτικές συνεργασίες
- ΕΚΠΑ: Nέες κτιριακές υποδομές και αναβαθμισμένες παροχές υγείας του Ευγενίδειου Θεραπευτήριου