Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον γάμο του Στέφανου Κασσελάκη με τον σύντροφό του Τάιλερ Μάκμπεθ στη Νέα Υόρκη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε το χαρμόσυνο γεγονός χθες, Τετάρτη, στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, ανήμερα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Γιατί ο γάμος έπρεπε να γίνει τώρα
Μιλώντας στο Live News του MEGA, ο Όθων Παπαδόπουλος εξήγησε τους λόγους, για τους οποίους ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να παντρευτεί τώρα τον Τάιλερ και δεν γινόταν να πάρει αναβολή.
Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ο γάμος μεταξύ δύο ομόφυλων ατόμων δεν επιτρέπεται στην Ελλάδα. Ωστόσο αυτό δημιουργεί πολλά νομικά θέματα, καθώς σε πολλές άλλες χώρες του εξωτερικού επιτρέπεται.
«Γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου δεν αναγνωρίζεται στην Ελλάδα. Αναγνωρίζονται όμως, σε πολλές άλλες χώρες και έτσι προκύπτουν διάφορα νομικά προβλήματα σχετικά με το συμβαίνει όταν έρθουν εδώ. Το ίδιο συμβαίνει και στην τεκνοθεσία. Επίσημα η ελληνική νομοθεσία δεν δίνει καν την άδεια παραμονής σε τρίτη χώρα για έναν γάμο που δεν αναγνωρίζει. Εκ πλαγίου όμως, με δικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Έρχονται δηλαδή οι δικαστικές αποφάσεις να αντικαταστήσουν τον νόμο» είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, με βάση νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ακόμα κι αν δεν αναγνωρίζεται στην Ελλάδα επίσημα ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να διεκδικήσει και να πετύχει το να λάβει άδεια παραμονής ο Τάιλερ.
Εν κατακλείδι, ο γάμος του Στέφανου Κασσελάκη με τον Τάιλερ ΜακΜπεθ δίνει ουσιαστικά την δυνατότητα να μείνει μόνιμα στην Ελλάδα.
Από την πλευρά της, μιλώντας στο MEGA η Μαρία Μάρκου, δικηγόρος στη Νέα Υόρκη, είπε πως σύμφωνα με τον νόμο της Νέας Υόρκης ο γάμος μπορεί να γίνει όπου θέλει το ζευγάρι είτε στο δημαρχείο είτε σε λίμνη.
«Οποιοσδήποτε θέλει να τελέσει έναν γάμο, μπορεί να πάρει μία άδεια όπου γράφεται απλά σε ένα οργανισμό. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος εξειδικευμένος από το κράτος. Από το 2011 υπάρχει σχετική νομοθεσία που επιτρέπει τον γάμο των ομοφυλοφίλων, η οποία δίνει τα αντίστοιχα δικαιώματα με έναν γάμο ετερόφυλων» είπε χαρακτηριστικά.