Όταν μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε το σπίτι της Walaa Sobeh και μεγάλο μέρος της γειτονιάς της, η Παλαιστίνια μουσουλμάνα αναζήτησε καταφύγιο στην παλαιότερη μονή της Γάζας.
Στη Μονή του Αγίου Πορφυρίου, δεν βρήκε απλώς ένα καταφύγιο, αλλά ένα αίσθημα ότι ανήκει σε μία «οικογένεια» — τους ένωνε όχι μόνο ο φόβος των βομβαρδισμών γύρω τους αλλά και η ελπίδα της επιβίωσης.
Τηλεφώνησε στους συγγενείς της στη βόρεια Γάζα και τους ζήτησε να πάρουν κι εκείνοι το δρόμο για τη μονή. Η Sobeh και η οικογένειά της είναι μεταξύ των εκατοντάδων Παλαιστινίων διαφορετικών θρησκειών που είχαν βρει καταφύγιο στο ναό.
Η Sobeh μιλώντας στο Al Jazeera περιέγραψε ότι έλαβε «τεράστια υποστήριξη από τους ιερείς και άλλους ανθρώπους στην εκκλησία που προσφέρουν ακούραστα όλο το εικοσιτετράωρο για να βοηθήσουν τις εκτοπισμένες οικογένειες».
Πράξη αντίστασης
Ο Τζορτζ Σαμπίν, ένας Παλαιστίνιος χριστιανός και πατέρας τεσσάρων παιδιών που ζούσε στην εκκλησία με την οικογένειά του, είπε ότι δεν είχαν πού αλλού να πάνε. Σχεδόν όλοι οι δρόμοι είχαν γίνει στόχος τριών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.
«Το να έρθουμε εδώ έσωσε τις ζωές μας», είπε στο Al Jazeera. «Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μαζευόμαστε μαζί, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, γέροι και νέοι, και προσευχόμαστε για ασφάλεια και ειρήνη».
Για την Sobeh, το γεγονός ότι οικογένειες διαφορετικών θρησκειών βρίσκονταν μαζί κάτω από τη στέγη της μονής εν μέσω του τραύματος του πολέμου είναι από μόνο του μια πράξη αντίστασης.
«Όχι μόνο επίθεση στη θρησκεία, αλλά και στην ανθρωπότητα»
«Ο ισραηλινός στρατός έχει βομβαρδίσει πολλά ιερά μέρη», είπε ο πατέρας Ηλίας, ένας ιερέας στον Άγιο Πορφύριο, προσθέτοντας ότι «δεν ήταν σίγουρος ότι το Ισραήλ δεν θα βομβαρδίσει την εκκλησία», παρόλο που παρέχει καταφύγιο σε εκατοντάδες αμάχους.
Οποιοδήποτε χτύπημα στην εκκλησία «δεν θα ήταν μόνο επίθεση στη θρησκεία, η οποία είναι μια άθλια πράξη, αλλά και επίθεση στην ανθρωπότητα» σημείωσε ο πατέρας Ηλίας. «Η ανθρωπιά μας, μας καλεί να προσφέρουμε ειρήνη και ζεστασιά σε όλους όσους έχουν ανάγκη».
Τελικά οι δηλώσεις του πατέρα Ηλία βγήκαν αληθινές. Χθες το βράδυ η μονή βομβαρδίστηκε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 8 άτομα και να τραυματιστούν πολλοί ακόμα.
Μέσα ενημέρωσης και αναφορές στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης κάνουν λόγο για 40 θύματα, ωστόσο για την ώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί ο αριθμός. Ωστόσο, ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς στο ναό είχαν καταφύγει περίπου 400 άτομα.
Η ιστορία της Μονής
O ναός χτίστηκε μεταξύ 1150 και 1160 μ.Χ. από τους Σταυροφόρους και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Πορφύριο, που διετέλεσε Επίσκοπος Γάζας τον 5ο αιώνα. Σύμφωνα με αναφορές από το 15ο αιώνα ο ναός ήταν αφιερωμένος και στην Παρθένο Μαρία.
Ανακαινίστηκε το 1856 και μολονότι έχουν διατηρηθεί κάποια γείσα και βάσεις κολόνων από την εποχή των Σταυροφόρων, τα περισσότερα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία καθώς και οι αγιογραφίες είναι μεταγενέστερα.
Ο ναός του Αγίου Πορφυρίου είχε αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές ομοιότητες με τον Καθεδρικό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, που σήμερα είναι το Μεγάλο Τζαμί της Γάζας.
Ορθογώνιος, με μήκος 22,9 μ. και πλάτος 8,9 μ. και το πάτωμά του βρισκόταν χαμηλότερα από το έδαφος και ειδικότερα 1,8 μ. στο νότιο τμήμα και τρία μέτρα στο βόρειο τμήμα. Στην είσοδο του ναού στη δυτική πλευρά υπήρχε ημιυπαίθριος στεγασμένος χώρος με τρεις μαρμάρινους κίονες, οι βάσεις των οποίων χρονολογούνται από την εποχή των Σταυροφόρων.
Υπήρχαν επίσης άλλες δύο είσοδοι στο ναό. Στη βορειοανατολική γωνία του ναού βρισκόταν ο τάφος του Αγίου Πορφυρίου.