Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα, όπου στο στόχαστρο μπήκε και η ιστορική ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, που είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι.
Την ίδια ώρα ο ισραηλινός στρατός έχει το «πράσινο φως» για χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας όποτε είναι έτοιμος, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας του Ισραήλ, Nir Barakat, με τον Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του να κατηγορεί τη Χαμάς και τον Πούτιν ότι έχουν το «κοινό» πως θέλουν να «αφανίσουν» δημοκρατίες, και να αναγγέλλει πως θα ζητήσει σήμερα το Κογκρέσο να εγκρίνει «κατεπειγόντως» τη χρηματοδότηση βοήθειας των ΗΠΑ στο Ισραήλ και στην Ουκρανία.
Μια χερσαία εισβολή στη Γάζα, ωστόσο δεν θα είναι εύκολη, όπως εκτίμησε ο αντιπτέραρχος ε.α. Κωνσταντίνος Ιατρίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Ο ίδιος σημείωσε: «Από ότι φάνηκε από το διάγγελμα του κ. Μπάιντεν, που δεν το έκανε τυχαία, είναι πολύ σοβαρό. Είπε πως δε θα αφήσει τον Πούτιν και τη Χαμάς να τρομοκρατούν και να σκοτώνουν τον κόσμο, επίσης μίλησε ενωτικά και ανέφερε πως προτεραιότητά του είναι να προστατεύσει την ασφάλεια των ομήρων, που δεν ξέρω πως θα το πετύχει αυτό. Διότι από η στιγμή που θα γίνει η μεγάλη εισβολή, δεν ξέρω αν η Χαμάς θα ξεκινήσει να σκοτώνει ομήρους, η Αμερική έχει 17 ομήρους. Μένει να δούμε αν μετά το διάγγελμα αρχίσει η μεγάλη επιχείρηση των Ισραηλινών».
Σε ερώτηση αν αντέχει να μείνει ο Νετανιάχου στην εξουσία, ο κ. Ιατρίδης σημείωσε:
«Είτε μπει είτε δε μπει, μετά τον πόλεμο θα έχει πρόβλημα ο κ. Νετανιάχου. Αν αποφασίσει να κάνει ο Νετανιάχου χερσαία εισβολή δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα. Δεν είναι εύκολη μια χερσαία εισβολή σε μία τέτοια πόλη, με πάνω από 300.000 αμάχους, πόλη που είναι ναρκοθετημένη, με πολλές ενέδρες, ελεύθερους σκοπευτές. Εκεί που υπάρχει κόσμος έχουν και τους εκτοξευτήρες και τις ρουκέτες. Αναγκαστικά θα έχουμε εκατόμβες νεκρών. Θα πρέπει να κάνει μία αναγνωριστική επίθεση πρώτα».
Ο μεγάλος φόβος της Ευρώπης
Αναφερόμενος στις απειλές για βόμβες ή βομβιστικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκές χώρες είπε:
«Πραγματικά αυτός είναι ο μεγάλος φόβος στην Ευρώπη, αυτό ήθελε η Χαμάς και οι άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις να πετύχουν, την ανασφάλεια, τον φόβο και τον τρόμο. Αυτοί οι «μοναχικοί λύκοι» είναι οι πιο επικίνδυνοι, και όσα μέτρα και αν πάρεις, δεν μπορείς να τα περιορίσεις. Είναι ισλαμιστές και παίρνουν γραμμή από αυτές τις οργανώσεις. Αυτά τα μηνύματα έδωσε η Ισλαμική Τζιχάντ, η Αλ Κάιντα για να δημιουργήσουν πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Αυτό είναι το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής. Θεωρώ ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει τόσο πολύ χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαυόμαστε στο ότι έχουμε καλές σχέσεις. Έχουμε και στην Ελλάδα μουσουλμάνους ισλαμιστές, Παλαιστίνιους και ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει κάτι. Πάντοτε υπάρχει η πιθανότητα να γίνει κάτι», είπε αρχικά.
Για τους ανθρώπους που μένουν στις δομές και στον ενδελεχή έλεγχο απ΄ τις Αρχές: «Ορθώς γίνεται αυτό, γιατί αυτός είναι κι ο φόβος και άλλων κρατών για παράδειγμα για την Αίγυπτο και την Ιορδανία που δέχονται μετανάστες. Μέσα σε αυτούς θα υπάρχουν και ακραία στοιχεία ή τρομοκράτες. Κανείς δεν ξέρει τι ρόλο παίζουν αυτοί οι άνθρωποι, γιατί και η Ελλάδα έχει παράνομους μετανάστες».