Η κατάπαυση του πυρός, η προστασία των αμάχων, η απελευθέρωση των ομήρων και η ανάγκη να αποφευχθεί μία νέα ανθρωπιστική κρίση βρέθηκαν στο επίκεντρο της «Συνόδου για την Ειρήνη» στο Κάιρο, σε μία πρώτη διπλωματική προσπάθεια για την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία βιώσιμη πολιτική λύση», με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Χαμάς δεν ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό.
Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, είναι σημαντική πρόοδος το γεγονός ότι όλοι οι ηγέτες της περιοχής κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και συζήτησαν.
Στην ερώτηση της ΕΡΤ εάν η ελληνική αποστολή φεύγει περισσότερο αισιόδοξη ή απαισιόδοξη μετά τις εργασίες της Συνόδου, η ίδια πηγή απάντησε χαρακτηριστικά: «Λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο… Πολλά θα εξαρτηθούν από εδώ και πέρα από τη στάση που θα κρατήσει το Ισραήλ».
Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις
Η πρωτοβουλία του Αιγύπτιου προέδρου Σίσι επιβεβαίωσε πάντως την ύπαρξη δύο διαφορετικών προσεγγίσεων.
Οι γείτονες του Ισραήλ, δηλαδή η Αίγυπτος και η Ιορδανία, έθεσαν τις κόκκινες γραμμές για οποιαδήποτε συμφωνία.
Η λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα δεν θα έρθει σε καμία περίπτωση εις βάρος της Αιγύπτου ποτέ, τόνισε ο πρόεδρος της χώρας, ενώ ο βασιλιάς της Ιορδανίας συμπλήρωσε: «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την αναγκαστική εκτόπιση ή εσωτερική μετακίνηση των Παλαιστινίων. Αυτό αποτελεί έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και είναι κόκκινη γραμμή για όλους μας».
Με τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων στη Γάζα να ξεπερνά τους 4.300, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα καταδίκασε «τη σιωπή του κόσμου»: «Το μήνυμα που ακούει ο αραβικός κόσμος είναι ότι οι ζωές των Παλαιστινίων έχουν μικρότερη σημασία από τις ισραηλινές», υπογράμμισε, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.
Μαχμούντ Αμπάς: Δεν θα φύγουμε ποτε από τη γη μας
«Δεν θα δεχθούμε ποτέ τη μετεγκατάσταση, θα παραμείνουμε στη γη μας όποιες και αν είναι οι προκλήσεις. Προειδοποιούμε για οποιεσδήποτε απόπειρες εκτόπισης του λαού μας από τη Γάζα, και επίσης προειδοποιούμε για οποιεσδήποτε απόπειρες εκδίωξης Παλαιστινίων από τα σπίτια τους, ή εκτόπισής τους από την Ιερουσαλήμ, ή τη Δυτική Όχθη, είπε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.
Την ανάγκη αποκλιμάκωσης και τη σημασία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για την παροχή βοήθειας στους αμάχους, επισήμαναν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το σύνολο των ευρωπαίων ηγετών που συμμετείχαν στη Σύνοδο, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε εκ νέου και τα δύο μέρη για κατάπαυση του πυρός.
Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αγνοήσουμε το ευρύτερο πλαίσιο αυτών των τραγικών γεγονότων, τη μακροχρόνια σύγκρουση και τα 56 χρόνια κατοχής χωρίς τέλος, είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Σαρλ Μισέλ: Ευθύνη μας να ανταποκριθούμε στο καθήκον προς την ειρήνη
«Μπορείτε να βασιστείτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα κάνει αυτό που της αναλογεί για αυτές τις αξίες που αγαπάμε, τις οποίες επιθυμούμε να μοιραστούμε παντού στον κόσμο», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Χριστοδουλίδης: Είμαστε παρόντες ως γειτονική χώρα
«Με άριστες σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε και να βοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Φιντάν: Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να συνεχιστούν τα δεινά των Παλαιστινίων
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, εκπροσωπώντας στη Διάσκεψη τον Ερντογάν, άφησε αιχμές για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών: «Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η άνευ όρων στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, ή η δρομολόγηση περιφερειακών συγκρούσεων με μη ρεαλιστικά και μη βιώσιμα σχέδια, δεν προκαλούν παρά την συνέχιση της κατοχής».
Μελόνι: Δύο λαοί, δύο κράτη
«Την προοπτική δύο λαών και δύο κρατών» επεσήμανε η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ενώ η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, τόνισε την ανάγκη για ανθρωπιστική εκεχειρία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός.
Κατά του Ισραήλ οι Άραβες ηγέτες
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ηγέτες του αραβικού κόσμου, στις παρεμβάσεις τους, στράφηκαν εναντίον του Ισραήλ, κατηγορώντας το Τελ Αβίβ για τους βομβαρδισμούς στη Γάζα και για προσπάθεια εκτοπισμού των Παλαιστινίων.
Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών ζήτησαν να ισχύσουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το παλαιστινιακό, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Από την άλλη πλευρά, όλοι οι ηγέτες της Δύσης καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και ζήτησαν την απελευθέρωση των ομήρων.