«Σταγόνα στον ωκεανό» χαρακτηρίζει ο σημερινός τουρκικός Τύπος το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής για την Ειρήνη που έγινε χθες στο Κάιρο, όπου η Τουρκία εκπροσωπήθηκε μόνο από τον υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. Μπορεί ο Ερντογάν να ήταν απών στο Κάιρο, όμως ανέπτυξε έντονη διπλωματική κινητικότητα από τη χώρα του.
Στο πλαίσιο της «διπλωματίας της Τουρκίας για τη Παλαιστίνη», όπως την αποκαλούν τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Χανίγια. Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει στη Γάζα, ότι οι τραυματίες μπορούν να νοσηλευτούν στην Τουρκία αν είναι ανάγκη και ότι προσπαθεί να επιτύχει κατάπαυση του πυρός όσο το δυνατόν συντομότερα.
Δήλωσε επίσης ότι μια μόνιμη λύση στο ζήτημα του Ισραήλ-Παλαιστίνης δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να αγωνίζεται διεθνώς για μόνιμη ειρήνευση.
Επικοινωνία Ερντογάν-Στόλτενμπεργκ
Ο Ερντογάν είχε επίσης επικοινωνία και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν η κατάσταση στη Γάζα, τι πρέπει να γίνει για να αποτραπούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε αθώους πολίτες.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι συμπεριφορές των δυτικών χωρών αυξάνουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα και ότι η αποτυχία των προσπαθειών τους να σταματήσουν το Ισραήλ θα οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες συνέπειες. Τόνισε ότι η Δύση και η παγκόσμια κοινή γνώμη θα πρέπει να αναλάβουν δράση το συντομότερο δυνατό για να τερματιστούν οι ανθρωπιστικές τραγωδίες.
«Τελεσίγραφο» Μπαχτσελί
«Εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός εντός 24 ωρών, εάν οι επιθέσεις δεν σταματήσουν, εάν συνεχίσουν να πέφτουν βόμβες στους καταπιεσμένους, η Τουρκία πρέπει γρήγορα να παρέμβει και να κάνει ό,τι απαιτείται από την ιστορική, ανθρωπιστική και θρησκευτική ευθύνη της. Εναπόκειται σε εμάς να αναλάβουμε την αποστολή της προστασίας της Γάζας».
Με αυτά τα λόγια ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ρίχνει ευθείες βολές στην τουρκική κυβέρνηση μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Είναι η κληρονομιά των προγόνων μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Μπαχτσελί προσθέτει μάλιστα ότι υπάρχει μια αλυσίδα ανθρωπιστικών καταστροφών στη Γάζα εδώ και δύο εβδομάδες και ότι οι βάναυσες επιθέσεις που έχουν φτάσει στο επίπεδο της γενοκτονίας έχουν ήδη ξεπεράσει τα όρια της υπομονής και της ανεκτικότητας.
Επαφές και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Τηλεφωνική επικοινωνία όμως και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν. Εκτός από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς και η ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι είναι δυνατή η επίλυση συγκρουσιακών διαδικασιών στην περιοχή, ιδιαίτερα της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, με ειρηνικά μέσα και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να το πετύχει.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ο Ερντογάν τον διαβεβαίωσε πως η Τουρκία θα συμμετάσχει στις επερχόμενες ειρηνευτικές συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης ως προς τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας την ερχόμενη εβδομάδα στη Μάλτα. Η Ρωσία δεν αναμένεται να είναι παρούσα, όμως ο Ζελένσκι ελπίζει ότι θα συγκεντρώσει υποστήριξη για το δικό του ειρηνευτικό σχέδιο.
Φερεντίνου Αριάνα/DW
- «Αυτό είναι 2 σε 1: Και μετρό και περπάτημα» – Το καυστικό σχόλιο του Λάκη Λαζόπουλου για το Μετρό Θεσσαλονίκης
- Το Λονδίνο καταδικάζει τις «απειλές» Μεντβέντεφ – Είπε ότι δημοσιογράφοι των Times είναι «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»
- Νέα αποκάλυψη για τη θανατηφόρα παράσυρση στην Κρήτη – Ο δράστης ήταν στη λίστα SIRENE