Πρωταθλητισμό στην… φοροδιαφυγή εξακολουθεί να κάνει η χώρα μας, με το Δημόσιο να χάνει το 2021 περίπου 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ από ΦΠΑ.
Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, πως η Ελλάδα παρουσιάζει αυτή την «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα, παρά την πανδημία του Covid-19 και το lockdown, στη διάρκεια του οποίου σημειώθηκε πολύ μεγάλη αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, με βάση τα στοιχεία συναλλαγών του 2021, η χώρα μας κατατάσσεται στην πρώτη τριάδα των κρατών με τις μεγαλύτερες απώλειες, με την Ρουμανία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 36,7% και τη Μάλτα τη δεύτερη με 25,7%.
Μάλιστα, τα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσαν πρόοδο, αφού η ετήσια μελέτη δείχνει ότι έχασαν περίπου 61 δισ. ευρώ σε ΦΠΑ το 2021, έναντι 99 δισ. ευρώ το 2020.
Η μείωση στην Ελλάδα, όμως, ήταν μόλις 5,7% καθώς, σε απόλυτα μεγέθη, οι απώλειες δυνητικών εσόδων ΦΠΑ μειώθηκαν σε 3,231 δισ. ευρώ, από 3,426 δισ. ευρώ το 2020.
Χάρης Θεοχάρης: Ο δρόμος είναι μακρύς
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, σε δήλωσή του επισημαίνει μεν πως «η Ελλάδα το 2021 παρουσίασε μείωση στο έλλειμμα κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή στο 17,8% του VTTL έναντι 21% τον προηγούμενο χρόνο», κάνοντας λόγο «για ένα ακόμα ουσιαστικό βήμα που αποδεικνύει την πρόοδο που έχει γίνει στην εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης, στην ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», υπογραμμίζει όμως πως «ο δρόμος ακόμα είναι μακρύς».
Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη η κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να «παραμείνουν σταθερά προσηλωμένοι στο σχέδιο των αναγκαίων εκείνων μεταρρυθμίσεων, που μέσα από τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών, την ψηφιοποίηση της οικονομίας και την εξέλιξη των ελεγκτικών μηχανισμών, θα αντιμετωπίσουν χρόνιες παθογένειες του συστήματος και θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή».
Τι αναφέρει η έκθεση
Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ σημείωσαν πρόοδο στην επιβολή της συμμόρφωσης με τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) το 2021, σύμφωνα με την έκθεση για το «κενό ΦΠΑ» 2023 που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ετήσια μελέτη δείχνει ότι τα κράτη μέλη έχασαν περίπου 61 δισ. ευρώ σε ΦΠΑ το 2021, έναντι 99 δισ. ευρώ το 2020.
Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει έσοδα που χάνονται κυρίως λόγω απάτης, φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής στον ΦΠΑ, μη δόλιων πτωχεύσεων, εσφαλμένων υπολογισμών και οικονομικής αφερεγγυότητας, μεταξύ άλλων παραγόντων.
Η έκθεση για το 2023 δείχνει ότι, αν και ορισμένες απώλειες εσόδων είναι αδύνατο να αποφευχθούν, οι στοχευμένες πολιτικές απαντήσεις φαίνεται να έχουν κάνει τη διαφορά, ιδίως εκείνες που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση των φορολογικών συστημάτων, την αναφορά των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο και την ηλεκτρονική τιμολόγηση.
Ταυτόχρονα, προσωρινοί παράγοντες, όπως τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, τα οποία συχνά εξαρτώνται από την καταβολή φόρων, ενδέχεται επίσης να έχουν διαδραματίσει ρόλο στην προώθηση αυτής της θετικής αλλαγής.
Σε ονομαστικούς όρους, το συνολικό «κενό ΦΠΑ» της ΕΕ μειώθηκε κατά περίπου 38 δισεκατομμύρια ευρώ, από 99 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020 σε 61 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, μια άνευ προηγουμένου βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Ιταλία (-10,7 ποσοστιαίες μονάδες) και η Πολωνία (-7,8 ποσοστιαίες μονάδες), κατέγραψαν ιδιαίτερα αξιοσημείωτες μειώσεις στα εθνικά τους στοιχεία για το κενό ΦΠΑ.
Τα μικρότερα χάσματα παρατηρήθηκαν στην Ολλανδία (-0,2%), τη Φινλανδία (0,4%), την Ισπανία (0,8%) και την Εσθονία (1,4%).