Ο χυμός πορτοκαλιού είναι ένα ακόμη προϊόν του σουπερμάρκετ του οποίου η τιμή έχει πάρει την ανηφόρα για τα καλά τους τελευταίους μήνες. Με τις διεθνείς τιμές να έχουν φτάσει στα ύψη, στα 3,9 δολάρια ανά λίβρα (450 γραμμάρια) από 1,8 δολάρια το 2022, οι αυξήσεις στη χονδρική έχουν διαμορφωθεί σε ορίζοντα δωδεκαμήνου ακόμη και σε 80%.

Οι τιμές για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κατεψυγμένου συμπυκνώματος χυμού πορτοκαλιού έχουν υπερτριπλασιαστεί από τα τέλη του 2021 αναδεικνύοντας τον χυμό αυτόν ως ένα από τα εμπορεύματα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις φέτος, με τις τιμές να σημειώνουν ρεκόρ εβδομάδα με την εβδομάδα. Μόλις την περασμένη εκτινάχθηκαν σε νέο υψηλό ρεκόρ των 3,91 δολαρίων ανά λίβρα, από 2,11 δολάρια τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet που παρουσίασε η «Wall Street Journal».

Το κόστος για τον χυμό πορτοκαλιού, που είναι ένα από τα προϊόντα που αποτελούν αντικείμενα διαπραγμάτευσης στις αγορές εμπορευμάτων και πρώτων υλών όπως είναι ο καφές, η σόγια και τα σιτηρά, έχει εκτοξευθεί στα ύψη λόγω των τυφώνων και της κακοκαιρίας που έπληξαν πέρυσι τη Φλόριντα – τον κύριο παραγωγό χυμού πορτοκαλιού για τις ΗΠΑ. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες μείωσαν τις καλλιέργειες στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 80 ετών. Επίσης, παγετός που εκδηλώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους κατέστρεψε μεγάλο μέρος από καλλιέργειες. Πολύ αρνητικά στην παραγωγή συνέβαλαν επίσης διάφορες ασθένειες.

Μειωμένη παραγωγή

Στα τέλη του περασμένου έτους το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) προέβλεψε ότι τη σεζόν 2022-2023 η Φλόριντα αναμενόταν να παραγάγει 20 εκατομμύρια κιβώτια πορτοκάλια, ποσότητα μειωμένη κατά 51% από το προηγούμενο έτος και τη μικρότερη ποσότητα που παρήχθη από τη σεζόν 1936-1937 και μετά.

Μέχρι τον Ιούλιο, οι προβλέψεις είχαν αναθεωρηθεί προς το χειρότερο. Ετσι τώρα το USDA ανακοίνωσε πως η Φλόριντα αναμένεται να παραγάγει 15,9 εκατομμύρια κιβώτια πορτοκάλια για τη σεζόν 2022-2023. Πρόκειται για ποσότητα μειωμένη κατά 70% σε σχέση με τη σεζόν 2020-21.

Εκτός από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που εξάγουν πορτοκάλια ή επεξεργασμένο χυμό πορτοκαλιού, όπως η Βραζιλία και το Μεξικό, υποβάθμισαν επίσης τις προβλέψεις παραγωγής για το έτος, επικαλούμενες τις δυσκολίες στις καλλιέργειες από τις υψηλότερες θερμοκρασίες.

Οι ασθένειες στα πορτοκάλια έχουν αναδειχθεί σε μεγάλη πρόκληση για τους καλλιεργητές εσπεριδοειδών, ανέφεραν στελέχη του σωματείου παραγωγών Florida Citrus Mutual στο CNN, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι οι νέες μέθοδοι θεραπείας αποδεικνύονται αποτελεσματικές.

Εν τω μεταξύ, η Βραζιλία και το Μεξικό, μεγάλοι διεθνείς εξαγωγείς, αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας. Η καλλιέργεια πορτοκαλιού στη Βραζιλία αναμένεται να είναι χαμηλότερη από πέρυσι, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Οι προβλέψεις για απώλειες σοδειάς και από τη Βραζιλία έχουν προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στον κλάδο.

Ακόμη και οι ΗΠΑ πλέον, με την παραγωγή να πλήττεται από αντίξοες καιρικές συνθήκες και από ασθένειες, εισάγουν όλο και περισσότερο από διεθνείς αγορές σύμφωνα με ανάλυση της Rabobank. «Τα πολύ χαμηλά αποθέματα από δύο διαδοχικές μικρές συγκομιδές το 2020-21 και το 2021-22, συν τα χειρότερα νέα για την τρέχουσα σεζόν 2022-23, δημιούργησαν το τέλειο περιβάλλον για την αύξηση των τιμών φέτος», αναφέρεται.

Ολα αυτά κάνουν ένα γαλόνι (3,7 λίτρα) χυμού πορτοκαλιού να κοστίζει στις ΗΠΑ κατά μέσο όρο 9,20 δολάρια με βάση στοιχεία για τον Σεπτέμβριο, ποσό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι αναλυτές λένε ότι οι αυξανόμενες τιμές θα μπορούσαν να κάνουν τους καταναλωτές να αγοράζουν λιγότερο προϊόν, μεγεθύνοντας την πολυετή πτώση στη ζήτηση χυμού πορτοκαλιού καθώς όλο και περισσότεροι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις.